fbpx
Начало » България » ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО АВСТРИЙСКИ ПРОЕКТ

ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО АВСТРИЙСКИ ПРОЕКТ

  • myotova
  • 28 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО АВСТРИЙСКИ ПРОЕКТ

 

 

 

Желаеш ли да се реализираш в България? Искаш ли да станеш професионалист в областта, която те влече? Можеш да постигнеш всичко това, ако се запишеш в паралелка по дуална система на обучение на примера на Австрия.

Австрийският проект „Дуално обучение в България“ / GODUAL се провежда в рамките на международната инициатива go-international, съвместна програма на Федералното министерство на дигитализацията и икономиката и Стопанска камара Австрия.

По проекта се предлага вече обучение по 12 професии в над 30 партньорски училища в България. Над 900 ученика в различни випуски избраха да се обучават в реална работна среда в нашите партньорски фирми.

По програмата GODUAL обучение по дуална форма се провежда в следните градове: София, Пловдив, Бургас, Варна, Перник, Стара Загора, с. Гара Елин Пелин, Кнежа, Видин, Пазарджик, Димитровград, Смолян, Асеновград, Кърджали, Хасково, Плевен, Русе, Велико Търново, Сливен, Ямбол и Габрово.

По време на обучението си в 11-ти и 12-ти клас ще се обучаваш в реална работна среда в нашите партньорски компании: BADER, BILLA, Gebrüder Weiss, Deichmann, dm, EVN, Kaufland, Lidl, Magnum 7, Metro, Fantastico, Vogelbusch и Voestalpine.

Тук теория и практика ще се редуват и ще направят ученето интересно, а запомнянето – лесно.

В 8-ми, 9-ти и 10-ти клас получаваш държавна стипендия като ученик по дуална форма на обучение, а в 11-ти и 12-ти клас ще печелиш собствени доходи. Паралелно с обучението трупаш и трудов стаж.

Завършвайки по дуална система, можеш да започнеш веднага работа в обучаващата фирма, конкурентоспособен си на българския и европейски пазар на труда, можеш да стартираш и своя собствена фирма.

За да станеш ученик в паралелка по дуална форма, в населеното място трябва да съществува училище, което да има договор с фирма или няколко компании за обучение по дуална система.

След като припознаеш училището, трябва да положиш успешно изпитите по български език и литература и математика в края на 7-ми клас и да подадеш своето заявление за прием в съответната паралелка и училище.

Ако гимназията има повече от една партньорска фирма, в 10-ти клас ще бъде направено разпределение на учениците по всички компании-партньори по предварително уточнени критерии.

Преди същинското обучение в реална работна среда всеки ученик подписва трудов договор с фирмата, в която е разпределен и се уточнява възнаграждението, което ще получава в 11-ти и 12-ти клас. Като служител на фирмата ученикът получава и всички социални придобивки, осигурени от компанията.

КАК ПРЕМИНАВА САМОТО ОБУЧЕНИЕ

В гимназията се усвояват общообразователните предмети, както и теорията по специфичните за професията.

Същинското обучение в реална работна среда на учениците се осъществява в 11-ти (два дни от седмицата) и 12-ти клас (три дни от седмица) във фирмата.

Обучението във фирмата се ръководи от специално обучени за целта наставници. Един наставник отговаря за максимум 5 ученика. Наставникът и ученикът следват в обучителния процес темите и часовете, които са разписани в специална учебна програма по изучаваната професия.

В края на обучението учениците получават свидетелство за професионална квалификация и диплом за завършено средно образование, което им дава право да продължат да учат в университет, ако желаят.

Участващите компании в дуална форма на обучение търсят служители на всякакво йерархично ниво, което дава възможност за кариерно развитие и израстване във фирмата.

От теб зависи да развиеш своя потенциал и покажеш мотивация!

Предлагани професии по програмата GODUAL

  1. „Електротехник“
  2. „Машинен техник“, специалност „Машини и системи за заваряване“
  3. „Спедитор-логистик“
  4. „Икономист“, специалност „Търговия“
  5. „Топлотехник“
  6. „Мехатроника“
  7. „Машинен техник“, специалност „Машини и системи с ЦПУ“
  8. „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“
  9. „Техник-технолог в ХВП“, специалност „Производство на месо, месни продукти и риба“
  10. „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“
  11. „Оператор в производството на облекло“
  12. „Техник на компютърни системи“
  13. „Машинен монтьор“

 

Заинтригувахме ли те?

Повече информация на:

 

 

бул.България 98а

гр. София – 1680
България
тел.: +359 888 725 700
sofia@godual.eu

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top