fbpx
Начало » България » Безплатно ръководство в помощ на учители за работа в онлайн среда

Безплатно ръководство в помощ на учители за работа в онлайн среда

  • bobi
  • 07 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Безплатно ръководство в помощ на учители за работа в онлайн среда

Млада учителка от гимназия в Горна Оряховица и университетски преподавател от Стопанската академия в Свищов разработиха ръководство за учители, което да им помогне по-успешно да преподават в онлай среда чрез платформата „Майкрософт Тиймс”. Разработката на Камелия Божинова и на съпруга ѝ професор Божидар Божинов е безплатно за педагозите. В първото денонощие, когато е споделено за ползване, е било изтеглено над 20 хиляди пътиРъководството е споделено и от Министерството на образованието и науката за ползване от учителите. Какво представлява ръководството и с какво е полезно за учителите – с Камелия Божинова разговаря кореспондентът ни Здравка Маслянкова.

Ръководството за учители, което да им помогне за работа с платформата „Майкрософт Тиймс”, било замислено първо като помощ за учителите от гимназията по хранителни технологии „Асен Златаров“ в Горна Оряховица, където Камелия Божинова е учителка по математика и информационни технологии от тази учебна година. Работата в електронна среда е трудна за по-възрастните учители, както и за преподавателите по предмети, които не изискват по-задълбочени познания по информатика:

„Оттам възниква и проблемът със справянето в електронна среда, използването на облачните услуги и всички приложения, които „Майкрософт“ предлага. Затова се наложи да разработим постъпково, онагледено ръководство на лесен и разбираем език, тъй като такова до момента в България липсва, на български език, с което да помогнем на учителите да могат много лесно и бързо да се ориентират в електронна среда и безпроблемно да провеждат своите онлайн уроци на учениците“.

Има много видео уроци, електронни обучения за учителите, които показват отделни аспекти на работата с платформата, но няма на едно място събрано простичко и лесно обяснено, стъпка по стъпка с текст и картинки какво да се прави. Този проблем вече е решен с ръководството, което учителката Камелия Божинова и съпругът ѝ професор Божидар Божинов от Стопанската академия в Свищов направиха и подариха на българските учители.

Самото помагало, ръководство започва от инсталирането на платформата, от логването в системата. Как да си направят събрания, да си планират събранията, как да възлагат задачи на учениците, как да възлагат домашни, как да проверяват домашните, как да си споделят екрана, как да използват различните приложения като бяла дъска, облачните услуги – абсолютно всичко, което е необходимо на един учител, който не се е занимавал, няма необходимите познания по информационни технологии. Абсолютно всичко необходимо е описано стъпка по стъпка, на разбираем език в ръководството, така че учителят от началото до края да може да се справи без проблем“.

Камелия Божинова преподава всеки ден на своите ученици от 8-и до 12-и клас в горнооряховската гимназия по хранителни технологии, но изкарва по още два учебни модула като майка с децата си във втори и шести клас:

Като майка и като учител съм от двете страни и смятам, както и повечето колеги, че дистанционното обучение не може да предостави на децата напълно най-качественото обучение. Основната причина е липсата на контакт с децата, обратната връзка, въпреки че се стараем и учители, и родители да помагаме на децата, така че да не усетят толкова много тази липса на контакт и да успеят да се справят безпроблемно с усвояването на материала. Съгласна съм и аз, че дългосрочното преподаване онлайн не е добре за учениците“.

Най-вероятно децата ще се върнат в училище присъствено на 4 януари но не се знае докога и как. За да помогнат на децата и на родителите на по-малките ученици, Камелия Божинова и съпругът ѝ подготвят помагало за работа с платформата „Майкрософт Тиймс“ и за учениците:

Също ще бъде постъпково разработено, онагледено със снимки и на много лесен, даже елементарен език. Идеята на ръководството за учениците е да им помогне не само за работата им в електронна среда, но и да им създаде навици и умения за ползване на приложенията, които предлага „Майкрософт“ в облачна среда. Тук възниква въпросът как ще се справят малките и големите ученици. Това ръководство за ученици е насочено и за родителите, защото в голямата си част и родителите нямат необходимите технически компетенции, за да съдействат на своите деца“.

Ученическото ръководство за работа с платформата „Майкрософт Тиймс“ се очаква да е готово до седмица-две, а помагалото за учителите е безплатно достъпно за изтегляне от платформата за споделяне ResearchGate.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top