fbpx
Начало » Анонси » Екология – между земната и човешката природа

Екология – между земната и човешката природа

  • Ana Avtova
  • 17 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Екология – между земната и човешката природа

Екологията е интердисциплинарен раздел на биологията, който изучава сложни биологически процеси и явления като взаимодействието между живите организми и тяхната околна среда (т.н. абиотични компоненти). Тя включва и изучаването на различните екосистеми на планетата, тяхното взаимодействие и развитие.

В сферата на интерес на всеки еколог са биоразнообразието, популацията и раз-пределението на местообитания между организмите както в дадена екосистема, така и между различните екосистеми. Обект на интерес са също и движението на вещества и енергия в природата.

Разбира се, има и друг аспект на екологията – човекът. Освен биологична наука, екологията е и хуманитарна. Това е така поради огромното влияние, което човек има върху заобикалящата го среда. Дисциплини като стопанисване на ресурси, устойчиво развитие и опазване на околната среда са производни от идеята да се запази природната среда на Земята от действията на хората.

 

Какво се изучава?

Както вече споменах екологията е широкоспектърен интердисциплинарен раздел на биологията, по-просто казано – включва в себе си много неща. Всеки, решил се на тази стъпка, трябва да се подготви за сериозно

учене и отдаденост. Бакалавърската степен по специалността трае 4 години.Като биологична специалност тя включва дисциплини като цитология (клетъчна биология), зоология на безгръбначни и гръбначни животни, хидробиология, генетика, етология (наука за поведението на животните), анатомия и морфология на растенията, почвознание и др. Другата страна на монетата е физико-химичната, която се състои от предмети като физика, биохимия, математика и информатика, физикохимия и колоидна система.

 

В статията ще прочетете още:
– Какви са спецификите на обучението по екология;
– Какъв е процесът по кандидатстване;
– Къде се изучава в България;
– Къде се изучава в чужбина
– Какви са възможностите за реализация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top