fbpx
Начало » Любопитно » Южна Корея – азиатският тигър в образованието

Южна Корея – азиатският тигър в образованието

  • bobi
  • 20 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Южна Корея – азиатският тигър в образованието

Южна Корея (или Република Корея, както официално се нарича държавата) е страна, сътворила истинско чудо. През 50-те години, това е разорена от война държава, без никаква инфраструктура или индустрия. Населението е масово необразовано, бедно и живее предимно в селата. За капак на всички половината й територия остава окупирана от комунистическия режим на Север и непрекъснато е под заплаха от нова война.

От страна с такива характеристики може да се очаква днес да е част от третия свят… Но не и Южна Корея. Корейците са изградили просперираща държава, която днес има една от най-силните икономики и висок жизнен стандарт в региона. Причините за това малко „чудо“ са комплексни, но със сигурност образователната система е сред тях.

Как се кандидатства

Корейците, бидейки източноазиатски народ, са изключително стриктни и проявяват голямо внимание към детайлите. Следователно трябва да правите същото, ако искате да имате реалистичен шанс за успешно кандидатстване. Документите, които може да ви потрябват са следните:

Попълнена молба; мотивационно писмо (на английски или корейски); две препоръки от ваши преподаватели/ учители (за предпочитане по предмети, свързани с програмата, за която кандидатствате); официални копия на дипломата за средно образование (или бакалавърска степен за кандидат-магистрите); копие от паспорта; копия на паспортите на родителите (някои университети може да искат това, други не…); документ за владеене на английски език от признат езиков тест (TOEFL, IELTS и др.) или документ за владеене на корейски, ако смятате да учите в такава програма.

Доста дълъг списък. Направете справка с конкретното висше училище, което изберете, за да сте сигурни, че не пропускате нищо. Впрочем – за програми като музика, изобразително изкуство, спорт и подобно може да има и куп други изисквания. Затова – бъдете изключително педантични, когато оформяте документите си.

Кои са водещите университети

Всички класации са единодушни – най-доброто място за образование в Република Корея е Националният университет в Сеул. Това е и най-голямото висше учебно заведение в Южна Корея. Неговите възпитаници се радват на особен престиж в обществото и съставляват политическия и икономически елит на страната. Разбира се, то не е единственото.

Ако сте се насочил към техническа специалност, то KAIST в Даежон би бил добър избор. Най-големият технически университет в страната подготвя кадри за индустрията. В днешния динамичен свят, там се изучават най-новите технологии, които ще определят бъдещето – кибернетика, IT, роботика и изкуствен интелект и още много.

Има и други. Но те като цяло отстъпват по престиж и международна разпознаваемост на тези два. Прави впечатление, че почти всички от водещите университети в страната са разположени в столицата Сеул. Това говори много за възможностите за развитие в града.

            Топ 10 на университетите в Южна Корея

Класиране Висше училище Град
1 Seoul National University Сеул
2 KAIST Даежон
3 Korea University Сеул
4 Yonsei University Сеул
5 Hanyang University Сеул
6 Pusan National University Бусан
7 Ewha Womans University Сеул
8 Pohang University of Science and Technology Поханг
9 Chung-Ang University Сеул
10 Sungkyunkwan University Сеул

Източник: www.4icu.org/kr/

Какви са таксите и разходите

Таксите варират според специалността и според типа университет. В Южна Корея има както държавни, така и много частни университети. Естествено – обучението във вторите излиза по-скъпо. Колко точно? С уговорката, че правим сравнително грубо осредняване може да посочим суми като 2 250 долара (за хуманитарните специалности, право и т.н.) или до 5 000 долара (за трудни специалности като медицина и стоматология) на семестър.

Това безспорно е по-евтино от американските и английските университети, но по-скъпо от тези в повечето страни от Западна Европа. Цената не трябва да е единствената мотивация при избор на Южна Корея за образование. Важно е, човек да има и искрен интерес към културата на Източна Азия. Хубавото е, че има много възможности за стипендии:

Възможности за стипендии

Някои университети предлагат до три вида стипендии: Грантове за международни студенти, стипендии за отличен успех и стипендии за работа и образование. При първите две стипендии получателите може частично или изцяло да бъдат освободени от таксите за прием и обучение, докато при третият вариант парите се превеждат всеки месец по сметка на студена. За тези стипендии се кандидатства всеки семестър. Ако се спрете на конкретен корейски университет, непременно се заинтересувайте за точните условия и изисквания към студентите там.

Намиране на жилище

За жилище на свободен наем в Сеул ще трябва да отделите между 1 000-1 200 евро. Звучи доста солено… и определено е такова. Но, не забравяйте, че има възможност да си делите тази сума със съквартиранти. За 1200 евро може да намерите жилище под наем с площ около 70 квадрата. В софийския Студентски град там биха се натъпкали поне 10 души… Но реално 3-ма съквартиранти са напълно достатъчни, за да смъкнат чувствително финансовата тежест от наема.

Нещото, което задължително трябва да съобразите с намирането на жилище е транспорта. Най-добрите университети са в Сеул. Ако не там – в други наистина големи градове. Би било ужасно ако се налага да пътувате по 2 часа напред-назад в трафика. Корейците са организиран народ, но трафика си е трафик. Потърсете информация в местни сайтове за квартири. Някои от тях имат и английски версии. Разпитайте и колегите си в университета – винаги ще се намери някой с подходяща информация.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top