fbpx
Начало » Бакалавър » Протест срещу затварянето на Централноевропейския университет

Протест срещу затварянето на Централноевропейския университет

  • bobi
  • 29 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Протест срещу затварянето на Централноевропейския университет

Многохиляден протест бе проведен в Будапеща срещу затварянето на Централноевропейския университет от правителството на Виктор Орбан.

Орбан, който поддържа режима си с разпространяване на страхове, че европейската култура е под заплаха от миграцията и мултикултурализма, от години припознава Джордж Сорос като негов основен враг и “световен кукловод”, какъвто сме свикнали да го виждаме и в Пеевските педиите.

Емблематичният колумнист на Washington Post Ан Апълбаум не спести думи, за да опише случилотото се: “В Унгария има протести срещу антисемитската, анти-Сорос кампания, която принуди Централноевропейския университет да напусне страната”.

Един от основните стълбове на антисеминитизма е именно представянето на евреите като световни задкулисни кукловоди. В днешно време тази настроения не са насочвани пряко към еврейския народ, но към негови представители като Сорос, на когото се преписва всеки антиправителствен протест от тези срещу Орешарски у нас до тези срещу Тръмп в САЩ.

Преглед на изображението в Twitter
Регистрираният в САЩ Централноевропейски университет (CEU) е основан от Сорос през 1993 г., който тази година обяви, че ще го премести във Виена, след като Унгария отказва да гарантира академичните му свободи от 1 декември.

Миналата година в ход, специално кроен за университета, правителството на Орбан промени образователните закони така, че да бъдат закрити университети с чуждестранна регистрация.

“За правителството наистина е проблем, защото тук се изразяват мисли, критични към него”, заявява Питър Симор, 36-годишен университетски преподавател от друг унгарски университет, пред New York Times.

По позната схема Орбан и управляващата партия Fidesz разпространяват конспиративни теории и за либералната опозиция в страната. Така управляващите твърдят, че либералната партия Momentum, която критикува олигархичния модел на властта и антиевропейските ѝ методи, е от “мрежата на Сорос”.

В петък френският президент Еманюел Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народа си с антиевропейските си позиции, съобщи Франс прес.

“В Унгария и Полша някои лидери се заиграха с една недопустима идея. Като ги слушам да сравняват Брюксел и Москва от едно време (от съветско време), това е лудост и е недопустимо. Те лъжат народа си”, заяви Макрон на английски на “гражданска консултация” за Европа в Братислава пред проевропейска публика.

“Когато виждам големи плакати с надпис “Стоп на Брюксел”, какво правят те? Искат да спрат Брюксел и структурните му фондове ли? Ами хайде, де, направете го! Как се издържат? От какво се издържа Fidesz, кой ги финансира? Кой им е платил? Кой е направил кариерата им? Европейските структурни фондове!”, заяви Макрон.

“Националистите набраха сили, те вече спечелиха в някои европейски страни. Защото ги осъждахме само морално, без да искаме да се борим с тях чрез въпроси и отговори. Защото са съгласни да разтурят Европа, но я питайте националистите какво решение предлагат”, добави той.

Макрон заяви, че европейският проект може да е успешен само ако Европа е единна. “От това зависи благополучието на всички”, каза той.

Източник: https://terminal3.bg 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top