fbpx
Начало » България » Пътят на две ученички към световното висше образование

Пътят на две ученички към световното висше образование

  • Lyubina Panayotova
  • 14 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Пътят на две ученички към световното висше образование

Петя Василева е дванадесетокласничка в елитна столична гимназия. Да се занимава с финанси е нейна мечта от години и затова от рано е проверила възможностите за висше образование в най-добрите университети. Наред с отлична диплома и добри препоръки, за да кандидатства й е необходимо и високо ниво на владеене на английски език, което да докаже с езиков сертификат. Тя е избрала сертификат САЕ, защото е безсрочен и познат в цял свят, и през цялата минала учебна година се е подготвяла усилено за изпита в курсовете на Езиков и изпитен център АВО-Бел.

Таня Тодорова е ученичка в 11-и клас и от години усилено учи английски, защото знае, че в наши дни да владееш езика вече не е само предимство, а необходимост. Още не е избрала университет, но знае, че накъдето и да се насочи сертификат по английски на Университета Кеймбридж ще й помогне при кандидатстването.

Двете момичета са вложили много усилия в подготовката за САЕ през изминалата година, явили са се заедно на изпита и ги срещаме в деня, в който получават своите сертификати.

 

Момичета, виждам, че вече имате сертификати. Ще ми разкажете ли малко повече за подготовката си и самия изпит? С какъв резултат издържахте САЕ?

 

Петя: Аз имам А – направо не мога да повярвам. Знаех, че съм издържала изпита, защото си проверих после отговорите в учебниците и интернет, но много се притеснявах с каква оценка ще е. Като си видях резултата в интернет, направо се развиках от радост.

Таня: Аз имам В, но не се изненадах, защото горе-долу това очаквах. Много съм доволна.

 

Труден ли ви се стори изпитът?

 

Петя: Ооо, определено е труден. Никой не трябва да си мисли, че може да се яви просто ей така.

Таня: Има много подвеждащи въпроси, особено при Reading-а. Дори да знаеш всичко, много лесно можеш да се объркаш. Но ако не се плашиш, а помислиш малко, се сещаш, че тези неща си ги учила в курса и намираш правилния отговор.

Петя: Много ни помогна и това, че ходихме на още един допълнителен пробен изпит освен включения в курса. Друго си е да направиш абсолютно целия изпит за времето, което Кеймбридж дават, и да видиш какъв ще е резултатът, ако изпитът се случва в момента. Така можеш да прецениш какво все още те затруднява и имаш време да поработиш допълнително.

 

От коя част на изпита се страхувахте най-много?

 

Петя: Ооо, аз – от Speaking-а. Страх ме беше, че от ужас ще забравя дума или израз, които знам, и после ще се ядосвам. Ходих на всички Клубове по разговорен английски през годината, а и до последно преди изпита двете се записвахме за консултации с английските преподаватели и се упражнавахме да говорим по снимки, както е на самия изпит. Това страшно много ми помогна.

Таня: За САЕ е важно не само да разказваш какво има на снимката, която ти дават, а и да правиш предположения и да използваш всички сложни думи и изрази, които знаеш от курс. Преподавателите в курса и Клуба по разговорен английски ни научиха на различни стратегии как да активираме речника си и да се сещаме за правилните изрази и думи, когато видим определен тип снимка.

 

Къде смятате, че ще използвате сертификатите си?

 

Петя: Ще го използвам за кандидатстването в университет. Аз искам да уча бизнес и финанси и  много се надявам да ме приемат в Англия. Храсала съм си няколко от най-добрите университети там, но фаворит ми е University College of London. Миналата година малко се бях притеснила, тъй като в сайта на университета не намерих информация дали приемат сертификат САЕ, а аз вече се подготвях за този изпит, но всички в АВО-Бел ме посъветва да пиша до Help Desk на университета и от там ми отговориха много изчерпателно, че го приемат и даже с какви резултати.

Таня: Аз тази година съм в 11-и клас и все още се колебая какво точно ще кандидатствам, но със сигурност САЕ ще ми е полезен, накъдето и да се насоча. А и подготовката за него ще ми помогне за матурата по английски в 12-и клас. Казаха ми, че задачите от матурата са много близки до тези в изпит САЕ, така че се надявам, че ще се справя лесно с тях.

 

Смятате ли да продължите с обучението по английски?

 

Таня: Ооо, аз ще продължа със сигурност – даже вече съм се записала за СРЕ. Надявам се другото лято да се справя добре и с този изпит.

 

Браво, момичета! Справили сте се отлично и ви желая още много успехи в обучението и в живота!

 

 

 

От 1990 година Езиков и изпитен център АВО-Бел подготвя успешно своите курсисти за изпитите, с които да заслужат най-престижните сертификати за владеене на английски език – сертификатите на Университета Кеймбридж. Като отворен изпитен център на Cambridge ESOL АВО-Бел провежда изпитите за тези сертификати, както за свои курсисти, така и за външни кандидати в цяла България.

Тазгодишните изпитни сесии бяха поредното доказателство за стабилната подготовка, която курсистите получават в Изпитните курсове и тренинги на АВО-Бел. Всички курсисти на АВО-Бел, явили се на летните изпитни сесии на компютър и хартия през юни, юли и август издържаха успешно изпитите си и вече имат своите престижни и познати в цял свят Кеймбридж сертификати по английски език.

За повече информация относно курсовете Изпитна подготовка:

www.avo.bg

Т:  0700 12 257;  0700 10 257

М: 0898 98 42 42; 0896 896 896

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top