fbpx
Начало » България » Оптимизмът – най-добрият лек срещу стреса

Оптимизмът – най-добрият лек срещу стреса

  • bobi
  • 28 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Оптимизмът – най-добрият лек срещу стреса

Има нощи, в които заспивам преди главата ми да падне на възглавницата. Спомням си дните, в които пишех първата си книга, докато първото ми дете все още пълзеше по пода на домашния ни офис. Тези дни заедно със съпруга ми поддържаме нашия бизнес и дома ни, стараейки се непрекъснато да бъдем на разположение на нашите син и дъщеря. Сигурна съм, че всичко това звучи познато на много от вас, които също като мен имат чувството, че времето никога не стига.

Именно тази липса на свободно време кара много хора да мечтаят за намиране на „баланс между кариерата и личния живот“. Аз обаче не смятам, че има такова нещо като „баланс между работата и живота“. Въпреки това, има един определен начина на мислене, които може да ви бъде от голяма полза, независимо дали става въпрос за напрегнато състезание с времето в офиса или неочаквано събуждане в 2 през нощта от вашето бебе. Когато човек има оптимистичен начин на мислене, той е по-добре подготвен за трудностите, пред които може да го изправи неговия живот.

Преимуществото на оптимистите

Оптимизмът е перфектният инструмент за намаляване на стреса, който може да ви осигури до 5 месеца без напрежение на година. Наскоро работих по проучване заедно с банката Frost Bank, което установи, че в рамките една година оптимистите изпитват финансов стрес с 145 дни по-малко, отколкото песимистите.

В изследването участваха 2000 американци от цялата страна, като оптимистите сред тях, които казват, че се чувстват финансово стабилни, бяха 7 пъти повече от песимистите, които можеха да кажат същото за себе си. Оптимистите оценяват финансовото си състояние като добро, независимо от това колко пари изкарват и какви са техните спестявания.

Ние също така открихме, че оптимистите по-често постигат целите си – както в професионален, така и в личен план. Песимистите, от друга страна, са по-склонни да вярват, че целите са им непостижими.

При оптимистите вероятността да постигнат основните си житейски цели е средно два пъти по-голяма от тази при песимистите, като в случая не става въпрос само за финансови стремежи: 96% от оптимистите казват, че са правили промени в кариерата си, за да следват своята страст и интереси.

Пътят към оптимизма

Ако четете това и не считате себе си за оптимист, не се страхувайте! Най-обнадеждаващото откритие от прочуването е факта, че човек може да се научи да бъде оптимист. Няколко минути на ден са достатъчни, за да обучите ума си да гледа на света по един по-позитивен начин.

Ето няколко прости навика, които ще ви помогнат да бъдете по-оптимистично настроени:

1. Предприемете действие още днес

Нашето проучване показва, че оптимистите не чакат „перфектният момент“, за да се изправят пред някакво предизвикателство. Вместо това, те опитват да постигнатцелите си, дори ако обстоятелствата не са на тяхна страна. Изследванията показват, че отбелязването на всяко малко постижение и стъпка към крайната цел увеличава шанса ви да изпълните крайната си цел, било то финансова или друга.

2. Съсредоточете се върху доброто

Нашият ум се фокусира върху нещата, които ни карат да се чувстваме напрегнати и стресирани. В повечето случаи имаме нужда от малко външна помощ, за да видим хубавите аспекти на нашия живот, за които си струва да бъдем благодарни. Отделете две минути на ден, за да си запишете на лист три нови неща, за които сте благодарни. Тази прост навик може да промени начина, по който ще гледате ба останалата част от деня си. С времето ще станете по-добри в разпознаването на малките неща, които дават смисъл на живота ви.

3. Очаквайте неочакваното

Оптимистите не са имунизирани срещу провали. Те обаче са по-добри от песимистите в извличането на поуки от тези неуспехи и бързото възстановяване след тях. Оптимистите от нашето прочуване казват, че провалите ги мотивират да бъдат по-добри. Направете списък с поне три от най-тежките преживявания във вашия живот, начина, по който сте ги преодолели, и какво сте научили от тях. Премеждията във вашето минало могат да ви подготвят за трудностите във вашето бъдеще.

………………….

Мишел Гийлан, психолог и автор на „Broadcasting Happiness: The Science Of Igniting And Sustaining Positive Change“, за FastCompany.com ;

Източник: www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top