fbpx
Начало » България » Държавата по следите на децата извън училище

Държавата по следите на децата извън училище

  • bobi
  • 12 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Държавата по следите на децата извън училище

Държавата започва издирване на хиляди деца, които не посещават училище. В търсенето им ще се включи и Националната агенция за приходите, която да хвърли светлина къде живеят децата – у нас или в чужбина.

От миналата учебна година просветното министерство издирва децата, които не са обхванати от задължителната образователна система. Досега междуведомствените екипи са обходили над 200 000 адреса в търсене на почти толкова деца. По-голямата част от тях са заминали със семействата си в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

Върнати обратно или записани за първи път в образователната система са малко над 20 хиляди. Повече от 2 хиляди обаче са отпаднали отново, а над 9 хиляди не са пожелали да влязат в час. Отпаднали от училище са и други над 14 хиляди деца. Точно те ще бъдат търсени приоритетно сега.

Снимка: btvnovinite.bg

В основното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Веселиново учат 218 деца от първи до седми клас. След като мобилните екипи започват да издирват отпаднали ученици и да ги убеждават да влязат отново в час, се наложило училището да разкрие допълнителни класни стаи. Евгения Паламаркова е начален учител и участва в екипа.

„С ръка на сърцето мога да кажа ,че е възможен този синхрон, който се получава, стига човек да има желание за работа – да ходи в махалата, да се среща с родителите, ако щете да пие едно кафе с тях. Даже и самите ученици казват – Госпожо,ние не искаме да сме неграмотни”, коментира Паламаркова.

От министерството на образованието отчитат спад в броя на новотпадналите ученици през изминалата учебна година, в сравнение с предходните. Планират обаче да се обърнат за помощ към Националната агенция за приходите, за да разберат дали всяко дете, което е напуснало системата има издадена европейска здравна карта и дали родителите плащат данъци в България.

„В момента можем да се похвалим с тези резултати, но да го наречем успех може би ще трябва да минат още една две години, за да има устойчивост на тези резултати”, заяви Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

В издирването на учениците се включват над 1000 екипа от учители, директори, социални работници, полицаи и общински служители. Издирването на отпаднали ученици вече ще бъде целогодишно. Целта е до 2020та година делът им да е до 11% от общия брой.

Източник: www.btv.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top