fbpx
Начало » България » Връщат културния живот в Националния студентски дом

Връщат културния живот в Националния студентски дом

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) възнамерява да върне културния живот в опожарените през 2001 г. зали към Националния студентски дом. Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия са изготвили проект, с който да представят как би изглеждало пространството.

 

Сградата на Националния студентски дом е разположена на площад „Народно събрание“, като земята за нея е дарена с указ на царя. Институцията е построена преди 85 години с доброволен труд на студенти и преподаватели от единствения тогава университет „Св. Климент Охридски“. Тя е дадена за дом на българските студенти. За тези 85 години тук са се развивали най-различни дейности, включително фолклорни изяви, клубна дейност, обясни председателят на НПСС Яна Вангелова, която е и основен двигател на проекта. На първия етаж в Студентския дом, който е обявен за архитектурен паметник на културата, се е помещавал и „Младежкият театър“. Именно там обаче през 2001 г. пламва пожар, който унищожава цялото пространство. От тогава никой не се е опитал да възстанови тези помещения, в които днес няма няма дори инсталации.

 

След като миналата година Яна попада в опожарените зали, тя си задава въпроса защо са останали в този вид и никой не ги използва.

 

Тогава тя събира екип от студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в лицето на четвъртокурсниците Ивайло Стоянов, Марин Маринов, Венцеслав Попов, Кирил Шопов, Стоянка Атанасова, Карина Дикова, Цветелина Пулева, Цветелина Димитрушева, които правят идеен проект за възстановяване им.

 

Идеята е да се даде възможността на студентите да ходят на различни места. Постоянно ги обвиняват, че Студентският град се е превърнал в чалготека и какво ли не, но алтернативите са малко“, обяснява Яна. Тя иска Студентският дом да се превърне отново в място, където студентите да имат място за своите изяви, да провеждат уъркшопове, срещи с бизнеса.

 

Групата ентусиасти работи в продължение на 3 месеца, за да възстанови чертежите на сградата, тъй като от Националната агенцията за приходите (НАП) не разполагат с такива, защото сградата е стара. Първият етаж разполага с една голяма зала, една по-малка, фоайе и коридор, за чието възстановяване са необходими 2,5 млн. лв. Голямата зала е с капацитет от 500 места. Пространството в нея е подходящо за провеждането на най-различни културни събития не само за студентските съвети, а и от студенти като цяло.

 

„Те могат да бъдат безплатни за ученици. По този начин хем можеш да покажеш млади таланти, хем да възпиташ по-малките да посещават такива мероприятия“, сподели Яна. Залата може да се използва и от висшите училища по изкуства, които не разполагат с достатъчно зали. Така Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще могат да правят дипломните си спектакли и концерти без да им се налага да дават наем за помещение.

 

По-малката зала в проекта е направена мултифункционална. Това пространство може да се използва за най-различни неща, включително лекции, обучение, офис със споделено пространство, като се правят срещи с бизнеса, уъркшопове. Идеята им е да са последна дума на техниката, да се вършат различни неща в нея и да се използва и като галерия.

 

Яна обясни, че не настояват изпълнението на проекта да е във вида, който са посочили. Той е примерен и с него визуализират мечтата си Студентският дом отново да се превърне в място, където се развива културен живот. Идеята е подкрепена с подписи от над 60 организации, сред които са ректори, студентски съвети, НПО-та, Съюз на артистите в България.

 

Източник: Монитор

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top