fbpx
Начало » Бакалавър » Висшето образование в Полша – все по-атрактивен избор за всеки международен студент

Висшето образование в Полша – все по-атрактивен избор за всеки международен студент

  • bobi
  • 09 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Висшето образование в Полша – все по-атрактивен избор за всеки международен студент

Полша е държава в Централна Европа, известна със своето богато културно и историческо наследство, както и с красивите си туристически атракции. В последно време обаче става все по-популярна и със своето образование, особено за международните студенти от Балканите. Какво по-точно прави Полша толкова привлекателна учебна дестинация? А как можете и вие да станете част от студентската общност в нея? В тази статия отговаряме на най-често задаваните въпроси, свързани с образованието в страната.

Защо да учите в Полша?

В Полша има близо 400 висши учебни заведения, в които следват над 1,1 милиона души от цял свят. Причината зад тази внушителна статистика са специалностите в полските университети, които в повечето случаи са предлагани както на полски, така и на английски език. Дипломите, изкарани в държавата, могат да отворят врати към най-добрите компании в света, понеже много програми (като например медицинските) са двойно акредитирани с чуждестранни институции. Това позволява провеждането на учебни обмени със страни от Европейския съюз и извън него и улеснява създаването на връзки в съответната сфера на развитие. Не на последно място, централното местоположение на Полша и добрата ѝ транспортна инфраструктура правят пътуването из цяла Европа изключително достъпно.

Къде да учите в Полша?

Учебните заведения в Полша са толкова много на брой, че може да се затрудните при избора в кои да подадете документи. Най-лесният начин да вземете решение, е да се доверите на световните класации – все пак те дават ясна представа кои дипломи са най-ценени на работния пазар.

Място в света Име на университета
308 University of Warsaw
=309 Jagiellonian University
501 – 510 Warsaw University of Technology
801 – 1000 AGH University of Science and Technology
801 – 1000 Adam Mickiewicz University, Poznań
801 – 1000 Cracow University of Technology (Politechnika Krakowska)
801 – 1000 Gdańsk University of Technology
801 – 1000 Lodz University of Technology
801 – 1000 Nicolaus Copernicus University
801 – 1000 Poznań University of Technology

Източник: QS World University Rankings 2022

Образователните органи в Полша са наясно, че много фактори играят роля при избора на учебна дестинация. Такива са например видът на университета (изследователски или приложен), финансирането му (държавно или частно) и местоположението му (в голямо или малко населено място). Затова порталът Study Finder (https://study.gov.pl/studyfinder) e разработен с цел всеки международен студент с интерес към обучението в страната да намери програма спрямо своите лични изисквания. Непременно го посетете, преди да решите къде да следвате – подобно на повечето държави в Централна Европа, Полша може да се похвали с добро образование във всяка институция. Поради тази причина резултатите от търсенето ви най-вероятно ще предлагат качествено обучение дори и да не са поместени в световните класации.

Какво да учите в Полша?

Полските университети специализират в най-различни сфери. Затова със сигурност ще можете да намерите подходяща за себе си програма в тях, без значение от какво се интересувате. Ако искате да се развивате в инженерството обаче, то тогава образованието в тази държава е перфектно за вас. Университетите ѝ дължат отличната си репутация на специалности като екологично и строително инженерство, енергетика и машиностроене. Други популярни сред кандидатите програми са счетоводството, мениджмънта, икономиката, международните отношения и компютърните науки.

Как се кандидатства?

За конкретен отговор на този въпрос проверете уебсайтовете на университетите, от които се интересувате. При необходимост можете да се свържете и директно с техните офиси за кандидат-студенти, за да научите повече за документите, крайните срокове и всичките детайли около началото на учебната година. За прием в бакалавърски програми от вас най-вероятно ще се изискват:

  • попълнен апликационен формуляр;
  • дигитално копие на документ за самоличност;
  • диплома за средно образование;
  • сертификат за владеене на английски/полски език;
  • мотивационно писмо/препоръка;
  • официални преводи на всички документи, които не са предоставени на полски или английски език.

Какво ниво на език ви е необходимо?

За обучение и на английски, и на полски ви е необходимо минимум ниво B2. Повечето университети в Полша приемат най-популярните сред българските ученици сертификати за първия език – CAE/CPE, IELTS и TOEFL. За всеки случай можете да проверите изискванията на харесаните от вас учебни заведения, защото не е изключено някои програми да не признават вашия документ или да искат ниво C1/C2.

Немалко университети в Полша предлагат интензивен курс по полски за чужденци, за да могат те след една академична година да следват в програма на езика. Разбира се, не е нужно човек да се е записал в специалност на полски, за да посещава езикова школа – много хора в английски програми също учат полски с цел да улеснят ежедневния си живот в  държавата.

Какви са таксите на обучение?

Редовното обучение в държавните институции е безплатно както за всички жители на Полша, така и за гражданите на Европейския съюз. Но това условие се отнася само за програми на полски език, което е и причината много интернационални студенти да предпочитат да платят за една година езикова подготовка вместо за три години бакалавърска програма на английски. Цената на един курс по полски е ориентировъчно 2000 евро за една академична година.

Частните университети сами определят таксите си на обучение. Студентите в тях най-често плащат между 2000 и 6000 евро на година за бакалавърски програми. Магистрите в повечето случаи са в същия ценови диапазон. Единствено изключение правят MBA програмите, които струват между 8000 и 12000 евро на година.

Какъв е стандартът на живот?

Студентският живот в Полша е по-достъпен финансово в сравнение с този в други европейски страни. 1500 полски злота (около 330 евро) могат да са напълно достатъчни за един месец издръжка. Имайте предвид, че цените се променят спрямо града, в който следвате – столицата и туристическите градове са значително по-скъпи.

Въпреки това Варшава оглавява класациите на QS за най-изгодни градове за студенти. С малко повече късмет можете да си намерите общежитие за едва 60 евро на месец, да отделяте по-малко от 2 евро на ден за ядене и дори да посещавате кино за 2,50. Как ще изглеждат финансите ви до голяма степен зависи от вас, но е безспорно, че в Полша няма да имате затруднения да спазвате дори и най-ограничения бюджет.

В таблицата по-долу можете да видите ориентировъчните суми, които студентите в Полша харчат за един месец.

Разходи Цена (PLN) Цена (EUR)
Студентско общежитие 400 – 600 90 – 140
Обществен транспорт 50 – 60 11 – 13
Здравна осигуровка 40 – 60 9 – 13
Сметки за телефон, интернет и телевизия 80 – 100 17 – 22
Храна 700 – 900 150 – 200
Забавления 150 – 200 35 – 45
Средна стойност на разходите за месец 1500 – 2000 330 – 430

Източник: https://study.gov.pl/cost-living-poland

 И за финал, какво казва една българска студентка, която учи във Варшава:

Ако можете да си го позволите, излезте от Източна Европа. Колкото по на Запад, толкова по-добре. Полша не е неприятно място и образованието не е лошо, напротив, но системата е горе-долу същата като в България. Ще получите адекватно образование, но структурата и начинът на преподаване са по-добри в по-либералните западни висши учебни заведения. Но ако това не ви пречи и отидете в Полша, ще спестите доста пари. Цените са си български. В самата страна има какво да се види – замъци, красиви къщи, музеи. Храната прилича на българската в много отношения, но се пригответе да ядете много пирожки. В политическо отношение страната е консервативна – много консервативна, също така и много католическа, но и двете не пречат особено, когато си студент и си гледаш работата. Варшава е интересен град. Всичко е строено след Втората световна война, когато градът е бил изцяло сринат, и затова стилът е много интересен микс между репродукции на стари сгради, комунистическо строителство (пригответе се да живеете в панелка) и модерни, светли стъклени сгради. Улиците са широки и градът е устроен за удобство на колите, не за пешеходците. Най-добрият градски транспорт са трамваите, които стигат навсякъде и пътуват сравнително бързо. Има и метро. Ако можете, намерете квартира в Мокотов, спокоен квартал, от който лесно се стига до повечето други части на града, особено в центъра. Поляците са мили, но не очаквайте да ви разберат на английски. Шансовете с български са по-добри. Като цяло: 6/10. На Запад е по-хубаво, но ако искате приличен бакалавър на прилична цена в приличен град с прилични хора – Варшава е вашето място.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top