fbpx
Начало » България » Вижте някои от най-успешните български стартъпи

Вижте някои от най-успешните български стартъпи

  • bobi
  • 17 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Вижте някои от най-успешните български стартъпи

Когато става въпрос за професионално развитие в България, най-често се фокусираме върху възможностите на току-що завършилите студенти за започване на работа в различен тип вече съществуващи организации. В последните години обаче в родната страна се обособи особено подходяща среда за стартиращи компании, познати като стартъпи, благодарение на редица фактори: наличието на инвеститори, собственици на бизнеси, ментори, както и предприемаческия дух на десетки млади хора.

 Какво е стартъп?

Терминът стартъп (от английски start-up) няма точна дефиниция, но най-общо това е млада компания, която разработва продукт или услуга, нови за пазара, които предлагат конкретно решение за даден проблем. Основата на всеки стартъп е иновацията и предоставянето на несъществуващ досега бизнес модел. Тези компании се характеризират и с голям риск, тъй като се свързват с нови и непознати досега решения. Успешните стартъпи са привлекателни за инвеститорите, които разполагат със средствата за разработване на бизнеса и търсят потенциална идея за растеж. Така за кратко стартъпът може да се превърне в компания за милиони, но е необходима много работа по привличане на финансиране.

 Превръщането на иновативна идея в действащ бизнес е осъществима възможност, за което допринасят вече съществуващите в България събития и пространства, благодарение на които хора и инвеститори се събират. В този брой решихме да ви представим малка част от успешните български стартъпи, някои от които имат световни призове и награди, а много вече отдавна са на международния пазар.

 Melissa Climate и интелигентното спестяване на ток

Започваме с изобретението на едва 22-годишния Любомир Янчев и Melissa Climate – компания за интелигентен контрол на всеки климатик в дома или офиса по енергийно ефективен начин. Управлението става чрез мобилно приложение, което контролира климатика ви от разстояние, където и да се намирате. Основно предимство е спестяването на енергия. Melissa се нагажда според вашите навици и управлява климатика ви съобразно тях, съобщава ви кога трябва да подмените филтрите или пък автоматично задейства климатика, когато разбере, че сте близо до дома. Компанията получава първото си голямо финансиране от 1 млн. лв преди 3 години, а през 2016 година печели наградата за българска „Стартираща компания на годината” на Central European Startup Awards (CESA) – България.

Novalogy и умните очила AYO

AYO са смарт очила, разработени с помощта революционни технологии, помагащи за адапрация при пътуване в различни часовни зони, по-добър сън и приток на енергия. Технологията регулира нивото на хормоните чрез използването на светлина, заменяща тази от Слънцето, която се контролира с мобилно приложение на смартфона. Последното съставя профил на потребителя и анализира неговите навици.

Използващите устройството трябва да отбележат в приложението дали ще използват AYO за преодоляване на часова разлика, подобряване на съня, за тонус, депресия, адаптиране към нощна смяна и други. Проектът на Александър Димитров привлича стотици хиляди долари в инвестиции и вече се налага на световния пазар. През 2016 печели наградата за „Най-добър стартъп в начален етап“.

Elvis.bg и мобилната система за управление на финанси

Elvis.bg e софтуер за интегрирано, лесно и бързо управление на фирмените финанси, който може да работи и през мобилния телефон. Платформата на Мариян Маринов е предназначена за малките и средните фирми, които не могат да си позволят скъпи технологии и цели отдели за управление на финансовите им потоци. Тя улеснява съхраняването на документи, договори, фактури директно през мобилния смартфон или таблет, издава фактури и други счетоводни документи и има възможност за печат през мобилния Bluetooth printer. Elvis.bg печели наградата за най-добър финтех стартъп. 

ListenUp и мисията за социална отговорност

За разлика от предните примери, Listen Up е стартъп с изцяло социална насоченост. Приложението на фондация „Заслушай се“ позволява на глухите хора адекватно участие в нормалния живот. Инициативата е да се внедри софтуер за превод на аудиоинформация в езика на жестовете, с което да се улесни интеграцията на хора със слухови увреждания в ежедневието. Най-големият фокус на екипа е върху училищата и университетите, където двама от основателите – Кирил Славов и Ашод Дерандон, виждат сериозна нужда от подобна платформа. Идеята им е да могат в реално време чрез приложението си да посредничат в комуникацията между нечуващи и институции. ListenUp печели наградата в категория „Най-голямо социално въздействие”.

Red Paper Plane – дизайн мислене у дома и в училище

Идеята на двама български родители Цветелина и Георги Камови е да приложат дизайн мисленето (design thinking) в един нов метод за детското учене и игри. През 2015 година те създават семейната игра за деца между 3 и 6 години Red Paper Plane. Оттогава тя набира популярност сред семейства в България и чужбина (в общо 69 държави), като засега може да бъде свалена безплатно онлайн на български, английски, бразилски португалски и полски. За разлика от всички еднократни детски игри и забавления в нея фокусът е върху самия процес, а не върху крайния резултат. Red Paper Plane залага на креативността и иновативното учене, като вече съществуват програми и за по-големи деца, както и проекти за учебна среда. Основателката печели награда за най-влиятелна жена в предприемаческата общност.

Това са една малка част от иновативните идеи, успели да намерят поле за изява на българския и световния пазар. Добрата новина е, че съществуват още десетки примери за българи, създаващи  успешни решения за разнообразие от сфери. Стартиращите компании показват, че вече не е необходимо да разполагате с огромна сума пари за започване на свой бизнес – необходима ви са простичка идея и голяма доза желание за развитие.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top