fbpx
Начало » Класации » Топ 3 качества, които ви правят перфектния кандидат за работа в IT сферата

Топ 3 качества, които ви правят перфектния кандидат за работа в IT сферата

  • bobi
  • 20 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Топ 3 качества, които ви правят перфектния кандидат за работа в IT сферата

През последните години ролята на специалистите по човешки ресурси става все по-ценна за компаниите, особено в IT индустрията. Ако сте кандидатствали за работа в IT компания, знаете, че няма как да прескочите взискателния HR специалист или отдел.

По време на първото от многото интервюта за работа, той анализира в детайли поведението, отговорите и качествата на кандидата, на базата на които, преценява дали е точният човек не само за позицията, но и за компанията.

Кои са личностните и професионални характеристики, които специалистите по човешки ресурси търсят в потенциалните IT служители – на този въпрос отговори за Investor.bg HR специалистът Теодора Лазарова* – преподавател в бакалавърската програма на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) „Бизнес психология и човешки ресурси“.

1. Технически умения в областта

Когато говорим за IT индустрията, техническите умения в областта са задължително условие, за да достигнете до интервю за работа. Дали, обаче, притежаването на диплома може да бъде гарант да продължите по-напред, е спорен въпрос.

„Силната“ диплома се явява отправна точна за развитие, но и представлява теорeтичната рамка, която дава академичната среда и помага за изграждането на основи в кариерното развитие на всеки човек. Въпреки това, за много HR специалисти в IT индустрията, практическият опит е незаменим, когато имат нужда от опитен служител, който веднага да помогне със своите умения в сферата.

Затова е важно още по време на следването си, потенциалните IT служители да наблягат не само на академични знания, но и да се обучават на концентрирани практически знания, които да могат да взаимстват и имплементират в своя по-нататъшен кариерен път.

За HR специалистите е важно да предложат позицията на човек, който има техническите умения, като професионалният опит невинаги е задължителен. Ако кандидатът току-що е завършил университет, не е работил, но по време на следването си е получил добра подготовка и се справи със задачите на интервюто, той преминава на следващото ниво.

В бакалавърската програма на ВУЗФ, например, се предлагат различни практически възможности, за да може студентите да натрупат професионален опит още в университета, за да могат да си намерят работа още докато учат и да започнат да градят професионалната си кариера, разказва Теодора Лазарова.

2. Адаптивност и гъвкавост

Изключително ценните качества, които работодателите и HR-ите търсят от кадрите в IT сектора, са адаптивността и гъвкавостта. Промяната е единственото сигурно нещо, което съпътства пазара. Тъй като тази индустрия израства и се развива постоянно, перманентно се появяват различни технологии и иновации, тя търси служители, които да могат успешно да се адаптират в динамичната работна среда и да бъдат достатъчно гъвкави, за да отговарят на всички изисквания на съвремието.

Затова съветът към кандидатстващите за работа е по време на интервюто си да покажат, че търсят развитие и желание да следят тенденциите както в своята сфера, така и във всяка друга, която провокира интереса им.

3. Отговорност и лоялност

Макар да изглежда клиширано качества като отговорност и лоялност не са присъщи на всички служители, но са високо ценени и търсени от работодателите. Затова е добре те да бъдат демонстрирани по време на интервю.

„Трябва да вземете предвид и, че в IT сферата текучеството на кадри е голямо, защото голяма част от работещите са от т.нар. Y поколение – родените между  1980 г. и 2000 г.“, коментира още преподавателят.

Представителите на това поколение – милениалите, биват описвани като променливи, с изявена пристрастеност към технологиите, и са склонни да сменят работата си често, за да са в крак с динамиката на съвремието. Това на практика пречи на дългосрочната им мотивация и ангажираност към една компания, което пък е проблем за работодателите. Затова HR-ите от IT индустрията често се хвърлят в търсене на служители, които да бъдат лоялни на компанията и в дългосрочен план, както и да вършат отговорно задълженията си.

Гореизброените качества са някои от най-важните характеристики, с които може да направите добро впечатление на HR-ите, когато кандидатствате за работа. Съветът на Теодора Лазарова към кандидатстващите, обаче, е да си отделят време, в което да преценят силните и слабите си страни, да идентифицират интересите си, и да потърсят компания, която отговаря на тях.

* Tеодора Лазарова е преподавател във ВУЗФ, УНСС, University of Sheffield и НБУ. Завършва докторантура в Институт по психология, БАН. Притежава над 10 години опит в корпоративна среда, както и над 7 години в академична среда. Тя е академичен консултант за Blackboard, както и активен участник в множество социални инициативи и проекти като ментор. Специализира в областа на иновативното управлението на човешките ресурси, лидерство и мениджмънт и бизнес психология. Част от HR екипа на NaXex в областта на обучение и подбор на човешки ресурси.

Източник: www.investor.bg
 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top