fbpx
Начало » Бакалавър » С облачните технологии изпитват цял клас за 5 минути

С облачните технологии изпитват цял клас за 5 минути

  • bobi
  • 31 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за С облачните технологии изпитват цял клас за 5 минути

Използването на технологиите като иновация в образованието е все по-често налагащ се модел. За да привлече вниманието на децата към своя предмет, преподавателят по география от 19-о СУ Мирела Петкова наред със стандартните методи на преподаване, използва и малко познати техники и подходи.

Мирела Петкова е категорична, че методът улеснява и работата на учителите, давайки му възможност да изпита цял клас в рамките на пет минути. „Използвам иновативни методи и подходи към учениците си и ги уча да развиват своите дигитални компетенции и презентационни умения чрез облачни технологии и инструменти от 2-3 години. Те са интерактивни и повишават интереса и мотивацията на учениците“, разказа Петкова. Технологиите й дават възможност да изпита цял клас в рамките на часа вместо да проверява с часове тестове и да отбелязва вярно и невярно. Една от платформите, които използва иновативната преподавателка, е „Сетера”. Тя се използва в часовете, в които Петкова изпитва на политическата карта на свет, или отделен континент.

„Забелязва се подобрение на резултатите, защото ако преди 5-10 години, за да изпитам на една политическа карта на Африка с 54 държави върху лист хартия в рамките на час, учениците трябваше да нанасят страните с цифрите и думи на контурна карта от 1 до 54. Сега използвайки „Сетера”, те правят това само с един клик върху страната в рамките на 3-5 минути“, разказа за метода Мирела Петкова.

Друг метод за изпитване и затвърждаване на знания е платформата „Кахут”. „Използвам я в часовете по география и икономика, когато искам да направя подготовка преди тест или учениците да затвърдят знанията си“, сподели Петрова. Децата използват своите мобилни телефони, а на дъската има въпроси с картинки, на които трябва да отговарят. На края на часа те получават резултата, като „Кахут” има състезателен принцип. „Който отговори бързо и вярно, получава най-много точки. Поощрявам първите трима или петима при тест от 30 въпроса с оценка“, разказа как изпитва още учителката. Основният недостатък на платформата е, че учениците не могат да се връщат на предходен въпрос, на който не са били сигурни да отговорят, но учителят има обратна връзка в реално време и резултатите се запазват в системата.

Лесен метод за изпитване са и Сlicker системите, които също се използват от три години в 19-о СУ „Елин Пелин“. С тях учителят създава тест и всеки ученик има устройство като дистанционно, с което отговаря на въпросите, които се прожектират на екрана. Тестът може да е от 20-30 въпроса и след като го направят, резултатът излиза веднага на екрана и ученикът получава своята оценка още в края на часа. Облачните технологии в момента дори изместват clicker системите поради факта, че гугъл инструментите за образование са безплатни, лесни за използване, улесняват администрацията и комуникацията в училище. Един от тях е гугъл форми, които също могат да бъдат използвани при изпитване, обясни Петкова. Те заедно с кликер системите намаляват нуждата от хартиен носител.

В тази насока всички учители в 19-о СУ учители имат свой домейн, създадени групи и работят активно с инструментите и приложенията на облачната платформа Gsuite, като по този начин се облекчават администрацията помежду си и подобрява образователния процес.

Според Петкова най-важно е какви цели ще си постави учителят за часа, как ще го организира и какви инструменти от технологиите ще използва, така че те да бъдат съобразени с учебния материал и възраст на децата. „Преподавам на ученици от 5-и до 12-и клас, като ентусиазмът и интересът към предмета са големи. Те ми споделят, че учат с желание, не искат да излязат от класната стая и нямат търпение да дойде следващият им час по география“, сподели още тя. Петкова подчерта, че за нея е важно, че има възможността заедно с децата да обърне внимание на съвременните глобални и локални проблеми и да участват в активното им решаване.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top