fbpx
Начало » България » Как Патриах Евтимий беше принтиран на 3D принтер?

Как Патриах Евтимий беше принтиран на 3D принтер?

  • Lyubina Panayotova
  • 16 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как Патриах Евтимий беше принтиран на 3D принтер?

Представете си, че масивната статуя пред вас всъщност не е статуя и не е масивна? Представете си сега, че скулптурата пред вас е принтирана… Да, точно така – принтирана.

Вече всичко е възможно с 3D принтирането. Мислите, че тежи много килограми, но не. Всичко е само визуална опаковка. Добре дошли в 21-ви век! Днес ще ви представим една такава история и процеса на изпълнение. Четете внимателно!

Сгратата на Oсновно училище „Свети Патриарх Евтимий“ в град Велико Търново посрещна новата учебна година с точно такава чисто нова скулптура на своя патрон. Причината за изработката е 50 години от създаването на училището. В началото основното училище носи името на Вела Пискова (българска учителка), докато през 1990-та година патрон става Свети Евтимий Патриарх Търновски.

Училището стартира своя втори живот през 1990-та и така става първото училище, което въвежда ранното чуждоезиково обучение още в начален етап през учебната 1990-1991 година. Следват постижения и призови места в олимпиади както на общинско, така и на областно и национално ниво.

Училището се развива през всичките тези години, но липсва най-важното – скулптура на Свети Патриах Евтимий. Една визуална изработка на бележития духовник би мотивирала младите ученици повече и би дала различен облик на училището. Така в навечерието на 15-ти септември и по повод 50-тата си годишнината, основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ решава да се обърне към професионалистите от 3Dbgprint и да създадат най-важния липсващ елемент на училището.

Стартира творчески процес. Първо скулптур моделира „Патриах Евтимий“ с гипс. Следва сканиране на обекта и изчивстване текстурно от грешките. Тогава файлът се подава на професионалистите от 3Dbgprint, представители на холандската фирма Builder за България. Те трябва да направят най-важната част – принтирането. Изборът на 3D принтер пада върху широкомащабният  Builder Extreme 1000.

3D принтерът се използва предимно за принтиране на прототипи, различни инструменти, произведения на изкуството, модели, реквизити и статуетки. Той е „малкият брат“ на Builder Extreme 1500 и Builder Extreme 2000. Характерното при всички тях е, че не са десктоп принтери. Това са принтери всичките над 1 метър високи за големи прототипи. Такива принтери се използват в автомобилната индустрия, в авио-индустрията, в киното, музеите, изкуството, архитектурата и други. Звучи доста внушително!

Преди старта на принтирането е редно да се реши и каква ще бъде плътността на обекта, в случая на „Патриарх Евтимий“. Ако обектът няма механично натоварване, той се прави на минимална плътност. В случая „Патриарх Евтимий“ наистина изглежда масивен, но е направен на минимална плътност. Не е нужно вътре целият да бъде плътен.

След уточняване на всички детайли, следва принтиране и предаване за постобработка на скулптур. Обектът е принтиран на отделни части. След това е асемблиран от 3Dbgprint.

Целият творчески процес от скулптурата, през сканирането, принтирането и постобработката трае само 7 дни. Добрата новина е, че само за 7 дни работа вече целият колектив и ученици на Основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ ще могат да се наслаждават на прекрасната скулптура. Честито и на добър час!

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top