fbpx
Начало » Любопитно » Защо е важно да се подготвим сега за професиите на бъдещето?

Защо е важно да се подготвим сега за професиите на бъдещето?

  • bobi
  • 29 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Защо е важно да се подготвим сега за професиите на бъдещето?

Понякога се е получавало така, че най-големите промени в бизнеса са били най-добре описани във футуристичните разкази на автори на научна фантастика и продуценти на филми. Сега, най-често те са подробно описани в краткосрочни икономически доклади, пише американското издание Inc.

Годишният доклад на Световния икономически форум за „Бъдещето на професиите“ (Future of Jobs) очертава ясна картина за това, което лидерите на бизнеса могат да очакват да видят до 2022 г. По-важното е, че той представя един предупредителен поглед на всеки, който вярва, че работните места и бизнесът днес „са в безопасност“ в близкото бъдеще.

Още в началото на доклада се посочва, че половината от всички бизнеси очакват да намалят работната си сила до 2022 г. поради подобрения в технологиите, като е възможно 75 милиона работни места да бъдат заменени от автоматизация, роботика и изкуствен интелект. Има няколко основни движещи фактори в това, което докладът нарича „Четвърта индустриална революция“, които включват:

– Повишена глобална достъпност до високоскоростен мобилен интернет

– Повишена ефективност и възприемане на изкуствения интелект и машинното обучение

– Непрекъснато приемане и прилагане на анализ на данни в процеса на вземане на решения

– Усвояване на изкуствения интелект, добавената и виртуалната реалност

– Усвояване на облачната технология

Готови ли сме за професиите на бъдещето? Мнението на експертаГотови ли сме за професиите на бъдещето? Мнението на експерта

Вергиния Къшева-Накова разказва какви знания и умения са ни нужни, за да отговорим на търсенето на пазара на труда

Разбира се, технологията сама по себе си няма как да подхранва тази непрекъсната промяна. Важни са също и различните социално-икономически тенденции, които продължават да влияят на бизнеса. Те включват главно въздействието на увеличения достъп до образование в средните класове и при развиващите се икономики, който технологията предоставя. Също увеличаващото се разбиране и приемане на зелените технологии, които ще оформят бъдещето на много индустрии.

Други важни статистически данни, които бизнес лидерите трябва да вземат предвид, включват:

– Очаква се 85% от компаниите да разширят приемането на потребителски и организационни анализи на данни (data analytics) в процеса на вземане на решения. Съответно анализът на данни ще бъде изключително важен набор от умения за всеки, който ще управлява бизнес.

– Между 23 до 37% от компаниите в зависимост от индустрията планират да инвестират в роботизация и автоматизация

– През 2018 г. съвкупността от задачи, изпълнявани от хора, спрямо тези, изпълнявани от машини е била съответно 71% към 29%. До 2022 г. се очаква числата да бъдат съответно 58% и 42%.

Съответно разместването, пренасочването и преквалификацията на работната сила и професиите ще донесат много промени в структурата на пазара.

Докладът не е изцяло песимистичен за служителите. Докато 50% от компаниите очакват да намалят работната си сила в полза на някаква форма на автоматизация, 38% мислят да разширят работната си сила, за да включат нови роли за повишаване на производителността. Освен това близо 25% смятат, че автоматизацията ще създаде изцяло нов набор от служители с уникални и критични умения, които в момента не се изучават.

И макар сметките да сочат, че 75 милиона работни места могат да бъдат изместени с помощта на технологиите, е възможно да възникнат 133 милиона нови позиции.

И накрая, с напредването на тази неизбежна промяна, служителите и работодателите ще трябва да обмислят необходимите умения, за да останат актуални и да създадат устойчиви бизнес практики. Според доклада, видовете бъдещи професии, за които можем да очакваме увеличено търсене, включват:

Анализатори на данни и учени

Разработчици на софтуер и приложения

Специалисти по електронна търговия и социални медии

Мениджъри, отговарящи за иновациите

Специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение

Big Data (големи данни) специалисти

Експерти по автоматизация на процеси

Специалисти по информационна сигурност

Инженери по роботика

Специалисти по блокчейн

С казаното до момента трябва да се отбележи, че отвъд всяко специфично „умение на бъдещето“ може би най-важното, което всички служители и мениджъри могат да възприемат и изострят, е гъвкавостта.

Тя е много широк термин и включва не само способността за промяна, но и за управление на промяната. Това не е толкова умение, колкото начин на мислене, който ще ви помогне да разрешавате проблемите, с които новите бизнеси, технологии и индустрии ще се сблъскват.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top