fbpx
Начало » България » България има потенциал да бъде „Силициевата долина“ на Балканите

България има потенциал да бъде „Силициевата долина“ на Балканите

  • bobi
  • 15 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за България има потенциал да бъде „Силициевата долина“ на Балканите

Те са млади хора, които вярват в себе си, в своите възможности и в бъдещето си. Вярват, съвсем сериозно при това, че страната ни има реалния потенциал да бъде „Силициевата долина“ на Балканите. Преди дни грабнаха първата награда за своето изобретение по време на единственото технологично състезание, което е организирано от и е за ученици. Разбира се, че става дума за Hack TUES 365, а темата на петото издание на хекатона, организиран от Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет в София, беше „Технологии за всеки“. А те са десетокласникът Виктор Велев и дванадесетокласниците Петър Герасимов и Теодор Станишев. Да не забравяме и техния ментор Георги Димитров.

Момчетата създават устройство, което наричат VoiceCV. То е предназначено за незрящи хора, а вградената камера и изкуствен интелект в него ще помагат на онези, за които светлината е само мечта. Създаденото от тях отговаря и на поставената на надпреварата тема, и на условието учениците да създадат софтуерен или хардуерен проект, който да бъде полезен за всекидневната дейност на бизнеса и за живота на хората.

Виктор, Петър и Теодор са представители на поколението, за което сякаш няма много тайни в областта на ИТ технологиите. В същото време това не ги прави отстранени от действителността и потопени в света на изкуствения интелект и машините, напротив, оказва се, че те са чувствителни към живота и проблемите. Особено към проблемите на хората в неравностойно положение. Честни са, когато признават, че е трудно да разбереш различния, но пък е нужно да направиш усилие, да опиташ. И те го правят. Прекрасно е, че младежите се вдъхновяват за изобретенията си от училището, но още по-хубаво е, че мечтаят да създават неща, които помагат на хората.

Здравейте, момчета, приемете поздравленията ми за успеха и наградата. Какво е усещането да бъдете първи?

Усещането е супер, още повече че конкуренцията беше много силна тази година. Поздравления и на тях!

по време на съзтезанието

Как решихте да направите устройство, което да бъде в помощ за незрящите хора?

Разглеждайки различни проекти, които в момента наподобяват човек във функциите, които изпълняват. Така решихме, че ще бъде коренна променя в живота на незрящите, ако създадем асистент, който наподобява човек и може да описва снимки и да отговаря на естествено породилите се въпроси за тях.

Разкажете нещо повече за него, моля.

След като имахме генералната идея за проекта, искахме цялото нещо да бъде компактно и лесно преносимо, но и изключително интуитивно за използване. Затова решихме да поберем в шапка цялото устройство. Бъдещите ни планове са, че то ще бъде още по-компактно и лесно за употреба, ако го поставим в очила.

по време на работа

Мислите ли, че изобретението ви трябва да стигне до повече незрящи и как може да се случи това?

Мислим, че то наистина би помогнало на много хора. В групата на незрящите смятаме, че влизат и хора, които имат просто някакви проблеми със зрението. Смятаме, че ако това устройство наистина успее да промени живота на незрящите, разпространението му ще поеме по естествен път.

Самите вие представяте ли си какво означава човек да живее в тъма?

Лично човек трудно би могъл да си представи, затова смятаме, че нашият асистент наистина би помогнал на хората, защото той може на лесен и разбираем език да опише обстановката около потребителя.

в опит да си представиш тъмнината

Докато работехте по VoiceCV, успяхте ли да разберете пред какви предизвикателства и проблеми са изправени хората с увреждания?

Мислейки по идеята осъзнахме, че ежедневният живот на незрящите е изключително труден това ни мотивира да добавяме още и още функционалности, които да улеснят ежедневието им.

Според вас, ние, останалите, разбираме ли ги?

Не можем да ги разберем напълно, но това не пречи да опитаме.

Какво ви стимулира да изобретявате?

Нашето училище и цялата обстановка около него

Много често в обществото се чуват критики, насочени към системата на образование у нас. Любопитно ми е какво мислят по темата един десетокласник и двама дванадесетокласници, които след няколко месеца вече няма да се ученици. Какво трябва да се промени?

Да има повече училища като ТУЕС. Университетски училища, които имат силна връзка с бизнеса, за който подготвят ученици. В нашето училище по специалните предмети ни преподават практици от бизнеса, които ни учат на технологиите, актуални в момента. В 11-и клас имаме летни практики във водещи ИТ компании, а в 12-и клас разработваме дипломни проект по казуси, свързани отново с ИТ бизнеса. Много е важна тясната връзка с бизнеса, защото благодарение на нея се преподава съдържание, което е актуално. Тя е ключова, особено за бързо развиващия се ИТ сектор.

Виждате ли бъдещето си в България и ако не, защо?

Смятаме, че България има потенциала да бъде „Силициевата долина“ на Балканите. В този ред на мисли, да, виждаме бъдещето си в България. Но не знаем къде може да ни отвее вятърът в бъдеще.

За какво мечтаете?

Да създаваме неща, които помагат на хората.

Източник: https://social.framar.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top