fbpx
Начало » България » Цветан Петринин: „За разлика от други учебни заведения, тук усетих личен подход към всеки кандидат”

Цветан Петринин: „За разлика от други учебни заведения, тук усетих личен подход към всеки кандидат”

  • netpro
  • 27 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Цветан Петринин: „За разлика от други учебни заведения, тук усетих личен подход към всеки кандидат”
INSEAD-Singapore-Campus1

Име: Цветан Петринин

Университет: INSEAD

Специалност: Master of Business Administration (M.B.A.), EMBA

Държава:  Франция, Сингапур, ОАЕ

Представете се с няколко думи на нашите читатели.

Възприемам се като бaнкер. Веднага след като завърших МИО в УНСС през 2003г започнах работа в банка. Вече 12 години се занимавам с това, като развитието си започнах в една от големите български банки, след което последователно работих 4 години, като член на Управителния съвет на две банки в Русия и Украйна, а от 2011 година съм Гл. Изпълнителен Директор на TBI Bank в България

Как избрахте да следвате във Франция и защо точно в INSEAD?

Една от основните причини да избера тази програма е, че се провежда само в рамките на близо 1 година. Повлияха ми и много добрите препоръки от българи –  алумни за програмата както и начина на обучение и добавената стойност, която всеки от тях е получил. Всеизвестно е, че това е едно от водещите висши бизнес училища в света – в различни класации заема винаги челни позиции. Възможността за отличен достъп до международния опит, казуси и контакти също ме привлече. Не на последно място, INSEAD разполага и развива една от най-големите групи alumni, което ми предоставя уникална възможност да разширя и развия своите бизнес контакти.

Как протече кандидатстването? Има ли някои особености, за които трябва да знаят хората?

За разлика от други учебни заведения тук усетих личен подход към всеки кандидат. Въпросите, задавани в процеса на кандидатстване са по-скоро ориентирани към кандидата, отколкото изцяло стандартизирани. Процесът на кандидатстване е много потребителски ориентиран и удобен. Едно от условията е GMAT тест, съобразен с нуждите на INSEAD, което позволява голяма гъвкавост за кандидатстване. Разбира се трябва да се подготвят и няколко есета по зададени от INSEAD теми, които предоставят възможност на кандита да представят себе си и своите идеи.

Как протича учебният процес в ЕМВА програмите? Каква според вас е основната разлика с другите програми?

Една от особеностите е изключителната интензивност на обучението, което е разпределено на модули от по 2 седмици, на всеки 2 месеца. Това позволява по-добро управление на времето, а също и по-добро възприемане на преподаваната материя. Също така дава време да се обърне по-добро внимание на реални казуси, разисквани в занятията, работа в групи и дискусионни срещи.

Има ли добри възможности за прекарване на свободното време? Въобще, как протича животът във Франция? Основното свободно време е вечер, което е чудесно за опознаване на колегите и създаване на контакти. Самата програма не предоставя много свободно време, но дава възможност да се посетят модерните и отлични условия на кампусите –  в Европа (Франция), в Азия (Сингапур) и в Близкия Изток (Абу Даби). Това е шанс за опознаването на 3 много различни култури, което обогатява индивидуалното възприятие на всеки кандидат. През годината се провеждат смесени срещи с представители на трите различни кампуса, което допълнително спомага за изграждането на бизнес контакти.

Няма как да не обърнем внимание и на финансовата страна на образованието. Какви са семестриалните такси и има ли някаква възможност за стипендии, студентски заеми и т.н.?

Условията са много прозрачни и всеки, който се интересува може да открие информация на сайта на INSEAD. Бих препоръчал да се търси възможност за участие на работодателя на кандидата, т.к. това е директно повишаване на квалификацията и съответно на резултатите на компанията. INSEAD предоставя възможност и за кандидатсване за стипендия, което се посочва в апликационната форма.

Аз лично съм благодарен на акционерите на ТБИ Банк, който ме подкрепиха в желанието ми за развитие, включително и финансово.

И за финал, какви са плановете ви за в бъдеще? Бихте ли останали в България?

В момента аз живея и работя в България и не планирам това да се промени.

Именно желанието ми да търся по-добри резултати в работата ми е основната причина да потърся такова образование. Запознанството с международния опит ми помага по-добре да управлявам екипа в настоящата ситуациа, а също и да им предавам практики и казуси от различни места.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top