fbpx
Начало » Студентски живот » Кирил Недев: Лондон е перфектното място за развитие на млад човек.

Кирил Недев: Лондон е перфектното място за развитие на млад човек.

Kiril Nedev

Име: Кирил Недев

Университет : London School of Commerce (LSC), The Associate College of Cardiff Metropolitan University

Специалност: Master of Business Administration (MBA)       

Държава: Великобритания (Анлгия)

Представете се с няколко думи на нашите читатели.

Казвам се Кирил Недев на 24 г. роден и израснал във Варна,  завършил Колеж по Туризъм ( филиал на варненския Икономически Университет) със специалност мениджмънт  на хотели и ресторанти. През летните почивки се възползвах от програмите на американското правителство за работен студентски стаж в Америка (J1 visa) , от където и развих идеята си за следване в чужбина. През по-ранните ми години със бил активен футболист в юношеските формации на Спартак-Варна и Черно Море.

Как избрахте университета и програмата?

Моята идея беше да дойда в Лондон и да търся добър университет за мен, не съм се възползвал от услугите на посреднически агенции, предпочетох да вляза в контакт лично с университети. Направих собствено проучване и набелязах няколко университета, този на който се спрях беше LSC – акредитиран от Cardiff Metropolitan University, световно разпозната институция, доказала се в академичния свят.

Специалността която избрах е Master of Business Administration – най-авторитетна в бизнес средите, разглеждаща детайлно маркетинга, финансите и човешките ресурси. След като прекарах няколко лета в Щатите и видях как работи маркетинга и рекламата, реших че искам да се занимавам с това. Видях че можеш да нямаш най-добрия продукт, но ако имаш най-добрата реклама и маркетинг стратегия, то продукта ти може да е най-успешен на пазара. Това ме мотивира да следвам в някой от западните университети.

Как протече кандидатстването? Има ли някои особености, за които трябва да знаят хората?

Както споменах, не съм се възползвал от услугите на агенции, това което правех беше, ходех лично до университетите подавам документи – диплома от бакалавър, сертификат за език, мотивационно писмо и т.н. Следващата крачка е вътрешно интервю – да се представиш, какво знаеш за дадения университет, защо искаш да изучаваш съответната специалност, какви са възгледите ти за бъдещето ти. Няма от какво да се притеснява един бъдещ западен студент, с добро владеене на език и добра подготовка от България, университетите са с отворени врати за нас.

Как протича учебният процес? Има ли разлики с този в България?

Като full-time студент имам няколко лекции на седмица, варират от 2 пъти седмично до 4, групите са големи (между 150-200 човека), лекциите се провеждат в големи аудитории. Професорите са с голям опит и преподавали в едни от най-добрите университети в обединеното кралство. Те винаги остават след лекции и отговарят на допълнителни въпроси запитвани от студентите. Оценяването най-често е с assignments (подобни на курсовите работи в България), това е работа в къщи, разработване на проблем, който се базира на дълбок изследване ( research), четене, ходене по библиотеки, интервюта. Това, за което трябва да внимаваме е плагиатство и как да го избегнем. Един от моите професори казваше „ Каква е разликата между плагиатство и научно изследване? При плагиатството прочиташ един извор и го цитираш, а при добрия research прочиташ десет извора, комбинираш ги, цитираш, даваш свое мнение и курсовата работа e готова.“

Извода е : Четете повече за да сте успешни. Разбира се има и писмени изпити, есета и т.н. които приличат много на българската система.

Има ли добри възможности за прекарване на свободното време? Въобще, как протича животът в страната?

Посещавал съм много места света по света, Ню Йорк, Маями, Вашингтон Д.С., Козумел (Мексико), Барселона, Единбург, Копенхаген, Париж, Флоренция, мястото което ме е впечатлило най-много до сега е Лондон. Един космополитен и глобален свят, хора събрани от цял свят, перфектното място за развитие на млад човек. Човек може да прави каквото се сети, да посети културни забележителности, музей, концерти, театри, да гледа най-добрите футболни отбори на живо, да се социализира с международни приятели, да разбира повече за света и да обогатява себе си като човек и култура.

Няма как да не обърнем внимание и на финансовата страна на образованието. Какви са семестриалните такси и има ли някаква възможност за стипендии, студентски заеми и т.н.?

Таксите при всички университети е различна, някои са на семестри, други на година, а трети има определена цена за цялата програма. В моя случай таксата е  5000 паунда за цялата магистърска програма. Програмата е 1 година, почивката между семестрите е по 1 месец, затова и е толкова бързо. За съжаление от студентски заеми могат да се възползват само бакалаврите, магистрите като мен трябва сами да се спонсорираме. За това пък голямата конкуренция от колежи и университети е довело до по-достъпни цени за магистри.

И за финал, какви са плановете ви за в бъдеще? Бихте ли се завърна ли в България?

Плановете ми са да се развивам в западна Европа и по-точно в Лондон. След като и започнах работа в маркетинг сферата, мисля че съм на правилното място, работя това, което уча и ми помага да се развивам в бизнес средите. Следваща крачка може би докторантура по маркетинг, изучаване на още един език. Все пак светът е голям и повече езици са предимство.

 

Още след първото ми излизане в чужбина (бригадите в Америка) бях решил, че ще живея на Запад. Обичам страната си и със сигурност искам да живея в нея един ден, но живота в Западния свят ми допада повече. Тук конкуренцията е много голяма и ме мотивира да се развивам всеки ден. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top