fbpx
Начало » Студентски живот » Илина Стойкова: В моята специалност има представители на националности от седемте континента

Илина Стойкова: В моята специалност има представители на националности от седемте континента

  • netpro
  • 23 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Илина Стойкова: В моята специалност има представители на националности от седемте континента
Ilina stoykova

Име: Илина Стойкова

Специалност: Международен Бизнес

Университет: HTW Berlin (Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin)

Държава: Германия

Илина е на двадесет и две години и в момента е студентка в четвърти курс в Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin, в немската столица. Родена е и израснала в един от градове на България с най-забележителна история – Велико Търново. Факт, с който много се гордее и смята, че това е допринесло за силното й българско самосъзнание.

Началото

Когато реших да дойда в Германия, за да продължа образованието си, бях доста объркана по отношение на бъдещето си. Тогава вече знаех, че искам да уча в друга страна, но не бях сигурна къде и какво, а идеята да оставя семейството и родината си ме разкъсваше. Аз съм възпитаничка на Езикова гимназия „Професор д-р Асен Златаров“ в град Велико Търново. От там излязох с два езика – немски и английски. Това ми помогна много във вземането на решение по отношение на страна, в която да уча. Бях решила, че няма да пренебрегвам познанията си по единия език за сметка на другия и затова кандидатствах в Германия. Идеята ми бе да получа висше образование на английски език и да използвам немския в ежедневието си. Интересът ми към новото ме насочи към международния бизнес, а когато говорим за много култури на едно място, няма по-добър град в Германия от Берлин.

Кандидатстването

Когато подадох документите си за кандидатстване, условията бяха по-различни, затова няма да мога да бъда от голяма помощ в това отношение. Това, което мога да кажа по отношение на кандидатстването е, че днес подаването на документи за много от университетите в Германия става чрез организацията “Unissist“ и, както във всяка друга процедура, в която е замесено трето действащо лице, процесът по обработката на документи се забавя. Затова моят съвет към бъдещите студенти, насочили се към чуждестранен университет, е да са бързи и организирани. Колкото по-рано бъдат разбрани изискванията на един университет, толкова по-бързо и системно един кандидат-студент ще може да започне събирането и съставянето на необходимите документи.

Дори един липсващ или объркан документ може да доведе до препятствия по пътя на кандидатстването. Това, което може би е успокояващо, е фактът, че всеки университет в Германия има отдел, който да предоставя необходима информация на чуждестранните кандидат-студенти. Аз бях много изненадана, когато на мен ми се наложи да отправя запитване към настоящият си университет и получих изчерпателен отговор в рамките на двадесет и четири часа. В това отношение прословутата немска точност е винаги на лице.

Учебният процес

В първия ден на семестъра в HTW имаше въвеждаща лекция за международните студенти. Тогава ни бяха съобщени няколко интересни факти за университета, един от които си спомням и до днес: „В университета има студенти от сто и две националности.“ Това бяха думите на главата на катедрата по икономика, който проведе въвеждащата лекция. Имала съм изключителната възможност да работя с прекрасни хора от цял свят. В моята специалност и курс има представители на националности от седемте континента. Бях изумена какъв културен обмен може да се извърши в специалност с икономическа насоченост, каквато е моята.

Учебният процес беше голяма изненада за мен. Голяма част от преподавателите ни нямат статут на университетски професори, а са хора работили – и в повечето случаи все още работещи – в сферата, в която преподават. В последствие са решили да придобият преподавателска квалификация, за да могат да предадат опита си на студенти от различни университети, включително и нашия. Работили сме с големи специалисти от различни страни и професионални сфери и всеки от тях е отделял време не само на суровата материя, но и на примери и симулации на реални ситуации от професионалния им живот. Моята специалност предостави възможност на моите колеги и мен да работим с представители на различни компании като GE (General Electric). Сега съм на шестмесечна практика в компания, занимаваща се с развитие на дигитален бизнес . Вярно е, че като студент в Германия е малко по-трудно да се намери време за прословутия „студентски живот“, но всеки, който успее да си изиграе картите правилно и най-вече да се организира, намира достатъчно време да се наслади на вечно будния Берлин.

Студентският живот

Не мога да говоря за студентството и хората в цяла Германия, но мога спокойно да дам мнението си за Берлин. Започвам така, защото Берлин не е Германия, хората тук са изключително далече от стереотипите на германската нация. В Берлин човек може да срещне и студени, резервирани и целеустремени германци, но това е рядкост. Истината е, че в този космополитен град на моменти дори е трудно да се срещнат германци. Животът е забързан, хората са много и всеки е различен. Не мисля, че има народност, която да не присъства в букета от население на Берлин. Затова, когато срещнеш германец тук, той/ тя рядко би те отписал като „различният, който не се вписва в картинката“. По-често е позитивното отношение, предлагането на помощ, интереса към непознатото. На това се дължи и първото ми становище по темата.

Въпросът с парите…

Аз съм от типа хора, които мразят да говорят за финанси. Всеки човек е различен и има за нормални или необходими различни финансови граници. Тъй като обаче това е важен фактор за студент в чужбина ще схематизирам месечните разходи. Преди да започна с това обаче ще отбележа, че в Германия има административни такси, в които е включен и билет за градския транспорт. Всеки университет има различни такси и различен начин на разпределяне на парите на тези такси – каква част от таксата отива за покриване разходите за транспортната карта , каква част покрива административните услуги, които биват предоставени на студента и така нататък. Другото нещо, което искам да отбележа е, че има финансови помощи, които могат да бъдат предоставени на студенти, покриващи поставените изисквания.

Като цяло животът в Берлин не е скъп. Може да се каже, че най-големите разходи отиват за квартира и транспорт (като второто, както вече споменах, се покрива от административната такса на студента). Грубо казано 600-750/800 Евро са границите, в които една студентска месечна издръжка се помества. Като от тази сума между 300 -370 Евро са нужни за квартира ток вода интернет и телефон – неща, които могат да бъдат класифицирани като фиксирани месечни разходи. Всичко от там нагоре са променливи разходи, зависещи от нуждите на индивидуалната личност. Аз лично съм от студентите, които работят, за да си помагат с разходите. В Берлин, а и в останалите части на Германия има много организации и интернет портали, които предоставят предложения за работа специално за студенти.

Бъдещето

Не знам колко ще ви изненадам с думите си, но аз лично бих искала да се прибера в България. Нямам проблем с „климатизацията“ си в Германия, нито с нравите или начина на живот тук. Напротив – харесват ми. Но България е моя дом. Още със заминаването си знаех, че един ден след като завърша ще направя опит да се прибера и реализирам в собствената си страна. Дори да не е веднага след завършването си, аз ще се прибера у дома. И не съм сама. По цял свят има хиляди млади българи, които търсят подходящ момент да се приберат. Много от нас се интересуват активно от случващото се в България, и искаме да постигнем своите цели успехи на родна земя. Аз, както много други млади хора във и извън пределите на България се надявам, че този момент е близо.

разказ на Илина Стойкова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top