fbpx
Начало » Бакалавър » Цялата атмосфера в университета определено ще ми липсва

Цялата атмосфера в университета определено ще ми липсва

  • Lyubina Panayotova
  • 22 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Цялата атмосфера в университета определено ще ми липсва

Светлина Димитрова e за трета година студент в Sheffield Hallam University в специалност “Маркетинг и реклама”.

 

Как избрахте специалността и университета, в който учите?

В началото на самото ми кандидатстване имах само като идея, че искам да уча Маркетинг. Тъй като това е доста обширна сфера, начинът, по който е структурирана специалността в университети доста се различава. Това, което за мен беше важно, е специалността да комбинира както и по-общи модули, свързани с Бизнес и Икономика, така и по-креативни. След като разгледах проспектите на всички университети във Великобритания, веднага взех решението, че Sheffield Hallam University е университетът, в който искам да уча. Не само, че специалността ми отговаряше на всички изисквания, а и самият университет се отличи от останалите. Със своите 31 000 студенти (4 000, от които – международни) и множество общества в Students Union, университетът предлага огромно разнообразие от извънкласни дейности, които пък от своя страна ми дават много възможности да развия интересите си и да срещна много нови приятели. Както един от офицерите в университета винаги казва: „Никога няма да скучаете в Sheffield Hallam“.

 

Разкажете ни за университета – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

Sheffield Hallam се намира в петия по големина град и един от най-евтините във Великобритания. От всички градове, които съм посетила, Шефийлд се отличава със супер приятелската си атмосфера – броят на студентите е над 50 000, което допринася за това градът да е винаги оживен, с множество интересни места за посещение.

Едно от най-големите предимства на университета е, че ти дава възможността да срещнеш хора от всеки край на света – има студенти от над 125 държави, учещи в над 740 различни специалности. Кампусите на университета са също доста интересни и съчетават „най-доброто от двата свята“ – този, в който съм аз е точно в центъра на града и има много модерни сгради, а другият – е на 30 минути пеша и е изключително зелен с типична старинна архитектура. Ако трябва да избера едно нещо, което отличава Sheffield Hallam от другите университет,  е изключителният им International Experience Team. Това е екипът от хора, които организират различни дейности, които помагат на новите студенти да свикнат със студентския живот в Шефийлд. Тези дейности започват от деня на пристигането в държавата като включват: организиран превоз от летището в Манчестър до университета, записване при личен лекар, презентации от сегашни студенти със съвети за студентския живот, множество екскурзии до градове из цялата страна през цялата година, събития всяка седмица – от ходене на ледена пързалка до посещаване на различни забележителности в Шефийлд и много други. Включването във всички тези забавни дейности през първата година ми помогна да свикна много бързо с университета, града и културата тук.

Как протече кандидатстването? Има ли нещо, за което бихте обърнали специално внимание на бъдещите кандидати?

Кандидатстването ми в университета мина доста бързо – подадох мотивационно писмо и препоръка през UCAS, като получих conditional offer след по-малко от 48 часа. Искаха ми успех от дипломата минимум 5.00 и сертификат по английски – аз имах CAE (Certificate in Advanced English), но приемаха и IELTS. След като посочих Sheffield Hallam като първи избор, остана само да изчакам да излезе дипломата ми. По спомени в този интервал подадох и желанията ми за общежитие – университетът гарантира настаняване на общежитие за всички първокурсници. След като изпратих резултатите от дипломата си, получих и unconditional offer. Малко след това получих потвърждение за място в общежитие, както и детайли за започването на учебната година.

 

Как протича обучението и как е структурирана учебната програма?

Специалността ми е с продължителност 3 години, като включва и допълнителна 1 година стаж в индустрията.  През първата си година изучавах общо 6 модула (3 първия и 3 втория семестър), като към всеки модул имах поне 2 оценявания – в края на годината имах общо 2 изпита, всичко останало бяха курсови работи и групови проекти. Това, което ме изненада най-много, е колко малко време прекарвах в университета – към всеки модул имах 1 час лекция и 2 часа семинар, общо 9 часа на седмица. От нас обаче се очакваше да прекарваме тройно повече време в библиотеката за проучване на темите и казусите. През втората година структурата беше същата с разликата, че по няколко от модулите имахме по повече часове семинари и нямахме никакви изпити. В момента съм трета година и карам стаж на пълно работно време – нямам нито лекции, нито семинари.

 

Кое е най-важното нещо, което научи от обучението си дотук? Разкажи ни повече за студентския живот?

Спомням си, че преди да дойда да уча тук ми разказваха как във Великобритания образованието е много различно от това в България и че е много по-практически насочено. Въпреки че бях подготвена, все пак се изненадах колко „реални“ и интересни са всички проекти – писали сме курсови работи, свързани с важни събития, случили се едва няколко седмици преди това. Карали сме семинар, в който опитвахме различни видове мармалад (да, това беше изцяло с научна цел!). Писала съм цяла курсова работа за cat cafes. Имам много други примери за това как учебният материал е направен по начин, който е също толкова полезен, колкото и интересен за студентите. Другото важно нещо, което научих, след като започнах да уча във Великобритания е, че никой не очаква от теб да прекарваш трите години от образованието си само в учене, а даже обратното. За да се реализираш след завършването ти, от университета те подтикват да развиваш интересите си и да участваш във възможно най-много извънкласни дейности. Поради тази причина Students Unions са толкова добре развити и предлагат толкова различни общества и спортове. Цялата атмосфера в университета определено ще ми липсва след края на студентския ми живот.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top