fbpx
Начало » Новини » Финансиране на живота във Великобритания – мисията възможна

Финансиране на живота във Великобритания – мисията възможна

  • myotova
  • 11 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Финансиране на живота във Великобритания – мисията възможна

Калоян е втора година в Bournemouth University и следва бакалавърска степен (Hons) Games Software Engineering. Днес той говори за това как да извлечете максимума от бюджета си, докато учи в Обединеното кралство и как разпределя разходите си за живот.

_____________________________________________________________________________

Преместването от България във Великобритания покрай следването ми в Bournemouth University е най-голямото предизвикателство, пред което съм се изправял. Помня свикването с новия начин на живот – първият месец беше нереално изживяване. Не само, че вече трябваше да живея сам, но и имах пълен контрол над месечния си бюджет. Освен това достъпът до много нови (и скъпи) преживявания не улесни умното разпределяне на парите ми. Първите няколко месеца, докато се приспособявах към новата среда, бяха доста оживени. А всичките ми опити да бюджетирам бяха безрезултатни, понеже още не бях развил полезни финансови навици.

За щастие, по време на първия ми семестър успях да стана студентски посланик на университета, а това, по мое мнение, е най-добрата работа на непълен работен ден, която един следващ може да има. Състои се от забавни и леки задачи, както и от някои страхотни възможности за създаване на контакти. Работата по събития, организирани от университета, ми е донесла не само незаменими приятелства, но също така и професионални перспективи. На всичкото отгоре, разполагам с пълна свобода върху часовете, когато работя – ако имам изпитна сесия, не поемам никакви ангажименти. Единствената негативна страна на тази работа е, че задачите ѝ не са последователни и могат да се проточат във времето.

В допълнение, отговарям на условията на стипендията на Bournemouth University за издръжка, която добавя около £120 към месечния ми бюджет. Насърчавам всички български студенти да проверят дали изпълняват критериите ѝ и да кандидатстват за нея, защото получените пари не трябва да се изплащат. За жалост, вследствие на Брекзит, през 2020 г. европейските студенти имат последен шанс да получат тази финансова подкрепа. Затова ако планирате да следвате във Великобритания, със сигурност е по-добре да започнете обучението си тази есен, вместо да отлагате.

Обратно към финансовите ми проблеми – ще ви спестя електронната си таблица за планиране на бюджет и просто ще ви препратя към страницата за разходи за живот на сайта на BU. Информацията там до голяма степен съответства на начина, по който аз съм разпределял парите си. Важно е обаче да се отбележи, че разходите за храна варират от човек на човек. Например, когато дойдох тук, се присъединих към спортен отбор, затова и правилното хранене стана важно за мен. Вече не можех да разчитам на перфектните готварски умения на майка си и осъзнах, че полуфабрикатите, на които връстниците ми залагаха, не са особено полезни. Поръчването на храна за вкъщи, от друга страна, е прекалено скъпо. Затова най-големият ми финансов съвет за бъдещи студенти е просто да се научат да готвят. Храната е неизбежен разход, но ако се стараете да е здравословна и вкусна, тя ще направи студентския ви живот в много по-приятен.

По моите наблюдения, финансите са винаги много съществен проблем за българските студенти във Великобритания. И въпреки това ние винаги успяваме благодарение на нашата целеустременост. Сигурен съм, че всеки, дори да се съмнява, би имал възможността да следва в Bournemouth University. Късмет и попътен вятър, скъпи читатели.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top