fbpx
Начало » Новини » MODUL University Vienna: Университетът те усъвършенства като човек готов за индустрията

MODUL University Vienna: Университетът те усъвършенства като човек готов за индустрията

  • Lyubina Panayotova
  • 31 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за MODUL University Vienna: Университетът те усъвършенства като човек готов за индустрията

Катрин Малчева е завършвила Bachelor of Business Administration in Tourism and Hospitality Management в MODUL University Vienna, където в момента работи като Recruitment & Marketing Manager.

 

Как избра специалността и университета, който завърши?

Винаги съм имала страст към туризма и хотелиерството, но съм на мнение, че човек трябва да си остави отворена вратичка и към другите индустрии. Точно това беше една от причините да избера имено MODUL University Vienna. Всички програми в университета дават стабилна основа в областта на бизнеса и мениджмънта, благодарение на което се придобиват знания не само за специалността, която си избрал, но и основни знания нужни за всяка една индустрия. Другата причина да предпочета този университет, беше, че програмите се предлагат изцяло на английски език, а кампусът е разположен в немско говоряща страна. Така получих възможността да науча допълнителни езици. Влюбих се напълно във Виена още при първото ми посещение и макар че бях приета в няколко престижни университета в Англия, реших да започна обучението си именно в номинирания за най- добър град за живеене в Европа.

Разкажете ни за университета – с какво се отличава от останалите университети?

Кампусът на университета се намира във Виена, столицата на Австрия, и е разположен на живописния хълм Kahlenberg, откриващ невероятна гледка към целия град.  Университетът има общо около 650 студенти в Bachelor, Master, MBA и PhD програми, в съотношение между преподавател и студент 1:20, предлагайки много персонализирано обучение. Всеки студент има свой собствен съветник, който му помага с всички академични въпроси. Размерът на класовете е малък, което позволява тясно взаимодействие с професорите. В този университет не си просто номер, както в много други, а си третиран като личност от професори, които подкрепят развитието ти и ти дават ценни насоки по пътя към успеха.  От миналата година MODUL има два нови кампуса – един в Дубай и един в Нанджинг, Китай. Освен това университетът сътрудничи с повече от 20 партньорски университета във Флорида, Сан Франциско – САЩ, Великобритания, Испания, Португалия, Мексико, Франция и др., което дава богат избор на всеки студент в случай, че има желание да се включи в програмата за обмен.

Modul University Vienna също се отличава от останалите университети чрез подхода, ориентиран към студентите и специализираните кариерни услуги. Университетът е съсредоточен не само върху знанието, което се научава в клас, но и към личното развитие, което се случва навън. В тази връзка се предлагат различни извънкласни семинари по теми като Entrepreneurship, Own brand management, Leadership и още много други, като всички те се ръководят от опитни лидери в съответния бранш. Също така MODUL поддържа тесни връзки с голям брой индустриални партньори, което дава възможността, не само на завършилите, а и на студентите да започнат работа за водещи компании като Ritz-Carlton, Marriott, Hyatt, Booking.com, Google, Facebook, Microsoft, Louis Vuitton, Coca Cola и други. Някои студенти дори започват собствен бизнес.

Как протича кандидатстването?

Процесът на кандидатстване започва онлайн, като се подават всички необходими документи. Следващата стъпка е интервю, което се провежда на място в кампуса или чрез Skype. В рамките на 10 до 14 дни кандидатът получава отговор от университета, независимо дали е приет или не. Два от най-важните документа за кандидатстване са дипломата за завършено средно образование и сертификат за владеене на английски език.

Как протича обучението в MODUL University Vienna и как е структурирана учебната програма?

Лекциите са интерактивни и се състоят от групови проекти, казуси, симулации по бизнес развитие, презентации, бизнес планове и други. Оформянето на оценките не се базира на един единствен изпит в края на сесията, а на различни изпитни методи по време на целия семестър. Всеки студент има възможността да организира графика си до известна степен. Например аз успях да завърша класовете си в рамките на 2 години и половина като оставих последния си семестър за задължителния стаж. Това подпомогна за по-лесния ми преход от обучение към света на бизнеса и увеличи шанса да започна работа веднага след дипломирането. Стажът ми в Hotel Arts by Ritz-Carlton в Барселона беше изключително полезно и незабравимо преживяване. През целия процес на кандидатстване получавах подкрепа и насоки от Кариерния център. Помощта им започна от написването на CV-то ми и мотивационното писмо до финалната симулация на интервю за работа с Мениджър Човешки Ресурси, което ме подготви за реалните ситуации.

Кое е най-важното нещо, което научи от образованието си там? А кое е най-трудното нещо в специалността, която завърши? Имаше ли нещо, което те изненада в обучението?

Едно от най- важните неща, които научих по време на обучението си в Modul, е че ако искаш да успееш един ден, трябва да си много активен, целеустремен и мотивиран. Университетът не бива да се изразява само с ходенето на лекции и вземането на изпити, а трябва да бъде мястото, където се усъвършенстваш като човек готов за индустрията, който може да мисли критично, да намери решения на проблемите и един ден да е готов да ръководи бизнес. До завършването на средното ми образование, бях живяла само в България. Това ме накара да си мисля, че ще ми бъде много трудно да уча и да работя с хора от толкова много и различни националности, но осъзнах че точно това е едно от най-невероятните неща, които можеш да изпиташ и определено помага да разшириш хоризонтите си. Още една изненада за мен в Modul, беше комуникацията между професор и студент, и по-точно това, че студентите имат възможността свободно да изразяват мнението си, да споделят идеите и възгледите си по отношение на различни теми и не винаги трябва да се съгласяват с дадена гледна точка.

Разкажи ни повече за живота в MODUL University Vienna?

Modul University Vienna има 71% международно студентско тяло. През последните 10 години имаме 101 националности като всяка година има около 5 български студенти. Общността в университета е много силна и сплотена, а Центърът за обслужване на студентите е този, който отговаря за нейното поддържане и обединение и за укрепването на студентския живот. Например, те ми помогнаха с настаняването ми в едно от общежитията, с които университетът работи, като се занимаваха с всички административни въпроси и документи. Също така, организират и различни извънкласни дейности, събития и студентски клубове. Лично аз, бях част от хотелския клуб, където посещавахме забележителни хотели във Виена и имахме възможност да говорим с мениджърите и дори да бъдем поканени на интервю за работа или стаж след това. Други клубове, в които участвах, бяха: клуб на виното, тенис клуб, филмов клуб и танцов клуб. Едно от най-хубавите неща в това отношение е, че ако имате идея, можете просто да отидете в центъра за студентски услуги, да я представите и да станете лидер на нов клуб със студенти, които споделят същите интереси като вас.

За финал – какво би посъветвала бъдещите кандидати?

Моят съвет към бъдещите кандидати е да се възползват от всяка възможност, която срещат по пътя си, да бъдат активни, да бъдат позитивни и отворени към нови идеи и никога да не забравят, че университетът им предлага много възможности, но те са единствените хора , от които зависи как ще ги оползотворят.  Съветвам ги да се възползват максимално от тях, защото само тогава могат да бъдат сигурни, че ще постигнат професионален и личностен успех.

Можете да разгледате профила на MODUL University Vienna за повече детайли – тук

Интервю на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top