fbpx
Начало » Бакалавър » Технологиите на бъдещето в образованието днес

Технологиите на бъдещето в образованието днес

  • Lyubina Panayotova
  • 27 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Технологиите на бъдещето в образованието днес

„Във времена на криза образованието си остава най-добрата инвестиция.“ – съветват от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

 

Отдавна се обсъжда темата за образованието на бъдещето и какво огромно предизвикателство ще бъде прилагането на новите технологии в него, предвид факта, че образователната система е една от най-консервативните. Коментира се и това, че преподавателите имат нужда от допълнителна подкрепа и обучение, за да са в крак с най-актуалните методики и практики, а учебните заведения и учащите от своя страна не разполагат с необходимото оборудване.

В последните седмици обаче бъдещето се случва днес! Дигиталните технологии в сферата на образованието се завъртяха на бързи обороти в динамично променящата се извънредна ситуация в целия свят. И така, като граждани на света, ние изведнъж се оказахме много повече подготвени за бъдещето, отколкото някога сме предполагали.

 

Онлайн обучение

Всички учебни заведения – езикови центрове, пансионни училища и университети, предприеха и продължават да прилагат всекидневно всички необходими мерки с една единствена цел – защита на здравето на учащите, преподавателите и целия персонал в съответствие с предписанията на Световната здравна организация и решенията на местните власти.

Процесът на преподаване се реорганизира своевременно, като личният контакт се заменя с дистанционно обучение чрез онлайн платформи, които позволяват на преподавателите в реално време да обучават и да проследяват напредъка на учениците. Този нов подход изисква сериозно и отговорно отношение както от обучаващите, така и от обучаемите (и техните родители). Реализират се идеите на модерната педагогика – учащият да е в центъра на учебния процес, а преподавателят да бъде модератор на този процес.

В повечето пансионни училища в Европа, почти месец преди предвидената великденска ваканция, учебният процес премина предимно на онлайн платформи под ръководството на учители, които да следят активността на учениците.

В средата на март университетите в повечето европейски държави преустановиха присъствените занятия и въведоха временна дистанционна форма на обучение. За настоящите студенти това означава, че консултациите им с преподавателите протичат изцяло онлайн. Обучението от разстояние, както и провеждането на изпитите онлайн, отдавна са факт в западноевропейското висше образование, но сега този подход ще има все по-мащабно приложение.

 

Текущ контрол

Висшите учебни заведения в Западна Европа, САЩ и някои азиатски страни отдавна имат изградени собствени информационни системи, чрез които студентите получават достъп до различни информационни ресурси по време на следването си и имат възможност за пряк онлайн контакт с преподавателите си. В Нидерландия и Дания, например, изпити от „отворен тип“ могат да се полагат от вкъщи в рамките на определен времеви диапазон, зададен от университета. Поради естеството на образователната система при такъв тип изпитване е невъзможно да се препише, тъй като самите изпитни задания изискват студентите да дадат собствена оценка и анализ по даден казус в определена област или академична дисциплина. Освен това образователната система в някои западноевропейски държави предполага много по-голямо участие и инициативност от страна на студента, като обикновено между 30 и 40% от учебния процес представлява самостоятелна работа на студентите и участие в групови проекти.

 

Кандидатстване в университет

За кандидатите от България, които в момента подготвят своите документи за прием в университети в Европа, добрата новина е, че процесът на кандидатстване е изцяло онлайн и не налага пътуване до съответния университет. За студенти от Европейския съюз сроковете за подаване на документи за някои бакалавърски и магистърски програми, които започват през есента на 2020 г., са през май-юни, а отделни университети приемат документи и до август месец. Там, където има по-ранни

срокове за кандидатстване, самите учебни заведения удължават периода за подаване на документи предвид създалата се ситуация.

На фона на извънредната ситуация, специалистите са оптимисти: при спазване на ограничителните мерки, грижа за личната хигиена и подсилване на имунната система скоро светът ще се завърне към естествения си ритъм.

 

Езикови ваканции

Планирането на езиковите ваканции за лятото на 2020 г. продължава да е актуално. Езиковите центрове и училища имат готовност да проявят гъвкавост по отношение на процедурите и финансовите условия за записване: голяма част от тях вече не изискват депозит при записване, езиковият курс може да бъде отложен за срок от 12 месеца или напълно отменен до 1 юни, ако обстоятелствата го налагат.

 

Инвестиция в образование

Независимо от предизвикателствата на динамично развиващата се ситуация, в която светът се намира към днешна дата, едно е сигурно – във времена на криза образованието си остава най-добрата инвестиция, а с технологиите, които 21-ви век предлага, качественото обучение ще става все по-достъпно.

Опитът през годините показва, че светът все повече ще се дигитализира, границите ще падат, а образованието ще е на една ръка (или по-точно на един „клик“) разстояние за тези, които искат да се развиват.

 

Като консултанти по образователни програми в чужбина, ние от ЕДЛАНТА се движим в крак с времето и се стремим да изпреварваме тенденциите. Именно затова, за всички, които се интересуват от образование в чужбина, ние предлагаме безплатни онлайн консултации.

Повече информация на www.edlanta.com.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top