fbpx
Начало » България » Николай Колев: Никога не съм се чувствал различен за това, че не съм канадец

Николай Колев: Никога не съм се чувствал различен за това, че не съм канадец

  • netpro
  • 17 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Николай Колев: Никога не съм се чувствал различен за това, че не съм канадец
Kolev

Име: Николай Колев

Специалност: Международен Бизнес (International Business)

Университет: Seneca College of Applied Arts and Technology

Държава: Канада

Казвам се Николай и съм роден и израснал в Карлово. Заминах за Канада през 2010 година като международен студент.  На 23 години съм, живея в Торонто където уча и работя в Seneca College. В България съм работил само 1 година като продавач консултант.

Завърших началното си образование в моят роден град Карлово, след което реших да кандидатствам в Спортното училище в Пловдив, профил Лека атлетика, където завърших средното си образование. Общо взето, прекарах тийнейджърските си години в Пловдив отдаден на спорта. В последната ми година в спортно училище, започнах да взимам допълнителни уроци по английски език в частно училище в Пловдив. След като завърших средното си обучение, бях приет в Пловдивският Университет със специалност Българска и английска филология. В същото време работих и продължавах да уча английски, готвейки се за кандидатстването в чужбина. След като бях приет да уча в Канада, реших да напусна Пловдивският университет и да замина за Торонто.

Бях направил добро проучване по интернет, а и най-добрият ми приятел живее в Торонто и той ми помогна за избора. Също така интернет-страницата на колежа много ме впечатли със снимките и клиповете представящи студентския живот в Seneca. Служителите на висшето училище бяха много учтиви и много ми помагаха с всякакъв тип информация. Seneca предлага над 170 различни програми, така че в началото бях малко объркан коя програма е най-добрата за мен, но знаех със сигурност, че трябваше да подобря английският си и, че исках да уча в това учебно заведение. Първите 2 семестъра взимах предимно английски курсове чрез English Language Institute, които Seneca предлага и исках да уча Бизнес администрация. След като се консултирах с академичните съветници в колежа разбрах, че Международен бизнес е правилната специалност за мен. Програмата ми харесва, защото подготвя студентите отлично за този тип кариера.

Целият процес отне около 4 месеца (включително имиграционните документи) и мина без особени трудности, благодарение на съдействието и информацията която получих от колежа относно имиграционните процедури и всичко останало. Кандидатствах за Seneca чрез техния сайт където попълних Online application и платих малка такса. След това сканирах всичките си документи: диплома за средно образование (преведена и сертификирана), TOEFL резултат и всякакви други сертификати, които имах и ги изпратих чрез електронната поща на посочения адрес.

Аз лично както и повечето студенти кандидатствах през март за септемврийския семестър за да се уверя, че ще имам време да подготвя имиграционните документи. Различните програми в Seneca имат различни изисквания, за подробна информация препоръчвам на студентите да посетят www.senecacollege.ca. След като изпратих документите си online, Seneca ми изпрати пакет с документи, който включваше: Приемно писмо, фактура, списание с информация за колежа и предлаганите услуги, както и инструкции за придобиване на имиграционни документи – Study Permit и Visa. Всеки международен студент, който иска да учи в Канада трябва да има Study Permit – процедурата отнема около 1 месец. За тази цел трябваше да представя различни документи, като доказателство, че съм финансово способен да се издържам (аз използвах баланс на банкова сметка), международен паспорт, свидетелство за съдимост, медицински преглед в одобрена институция, и също имах интервю по телефона на английски с имиграционните.

Честно казано цялата система на обучение е много различна от тази в България. Студентите масово учат в кампуса, който е отворен 24 часа и оборудван със стотици компютри и различни зони за учене. В началото това ми се струваше малко странно, но после разбрах защо го правят. Причината е, че има толкова много ресурси, които помагат на студентите да работят по техните проекти като учебен център, където получават безплатна помощ с домашните си, също така и библиотекари, винаги готови да помогнат в търсенето на информация. Едно от големите предимства на Seneca College е, че класовете са малък размер от 20 до 40 студента, което ми дава възможност да задавам повече въпроси и да общувам с професорите. Също така и професорите имат възможността да отделят повече индивидуално внимание на студентите.

В моята програма, както и в повечето Бизнес специалности, процеса на учене включва много групови проекти, както и индивидуални есета. Много от курсовите включват презентации където студентите правят проучване и след това го представят пред класа използвайки Powepoint, което ми помогна да съм по уверен и да говоря пред публика. Много от учебниците идват в пакет с online software, който използваме както за упражнение така и за домашни. Оценяването е на процентова система където минималното да преминеш успешно един предмет е 55% това е оценка D, а максималната оценка е от 90% – 100%, което е оценка А+. Както казах по рано Seneca предлага 3 семестъра на година започващи Януари, Май и Септември. Всеки семестър продължава 4 месеца и взависимост от курса включва 2 големи теста (midterm test, final exam), многобройни малки контролни и домашни работи, също така и проекти, някои от които са много важни за крайната оценка.

Лично аз много бързо се адаптирах към процеса на обучение тук, благодарение на чудесните учители и колеги, които проявяват разбиране към разнообразното население на колежа включващо студенти от 105 различни страни. Никога не съм се чувствал различен или отхвърлен за това, че не съм канадец поради простата причина, че има хиляди международни студенти идващи от различни страни с различни традиции и смея да кажа, че това само допринася и обогатява учебния процес.

Един от отделите на Seneca е Международни студентски услуги, който помага на студентите от чужбина още от момента, в който кацнат на летището. Служителите на центъра, предоставят различни услуги като превоз от летището, настаняване както в квартира в района на колежа така и в общежитието на кампуса, помощ с имиграционни документи, екскурзии и много други.

По отношение на настаняването, колежът разполага с 2 общежития, които предлагат стаи с баня, тоалетна и малка кухня, но цената е около $800 на месец, което не е евтино дори за Канада. Международния център в Seneca също предлага Home Stay програма, която свърза семейства близо до колежа желаещи да дадат под наем стая в тяхната къща на международен студент. Тук цената обикновенно е по ниска и студентите могат да избират между само квартира ($450-$550) или квартира + хранене ($750-$850). В зависимост от предпочитанията на студента, издръжката на храна варира между $300-$500 или повече ако се хранят в изискани ресторанти.

От друга страна познавам студенти, които си готвят вкъщи и храненето на месец им струва около $200. По подробно, средната цена на порция в заведение за бързо хранене е около $5-$8, а в ресторант или бюфет е около $12-$25 или повече. Транспорта в Торонто е много удобен и е 24 часа, 7 дни в седмицата. Публичната транспортна система в града включва автобуси, метро и трамваи. Студентската абонаментна карта е $106 на месец и предлага неограничен брой пътувания. По отношение на цени на учебниците – това зависи от програмата разбира се – но повечето от тях са на средна цена $100 нови, аз лично намирам повечето втора употреба от други студенти и ми излизат на половин цена.

Студентският живот в Seneca е много забавен, както можете да видите от снимките – има многобройни различни екскурзии и празненства. Международният център организира средно около 18-20 екскурзии всеки месец, които позволяват на студентите да научат повече както за Канадската култура така и за страната и забележителностите и. Колежът се фокусира предимно на събития позволяващи на чуждестранните студенти да покажат родната си култура и традиции. Само преди 2 седмици празнувахме Международната учебна седмица където студенти организираха различни представления. Друг популярен начин за забава са клубните вечери, които колежът организира за студенти. Това е добър начин да се запознаеш с други студенти и да научиш различни танци от други страни. Колежът също разполага с много добра спортна база включваща баскетболно, волейболно игрище, ръгби и футболно поле, кънки на лед зала и страхотен фитнес център с различни спортни класове.

Моите планове след завършване са да остана в Канада. През последните няколко години на моето обучение в Seneca установих, че работата със студенти ми доставя удоволствие. Поради тази причина възнамерявам да работя в Seneca College. Освен това, колежът е един от най-добрите работодатели в Торонто и предлага големи възможности за развитие. След като завърша програмата си планирам да работя известно време, докато се установя напълно в Канада и след това да продължа обучението си. Много от програмите в Seneca включват стажантски програми. Едно от големите предимства е, че Seneca има много добра репутация и това помага на студентите в процеса на търсене на работа. Освен това Seneca разполага и с Кариерен център, който предлага различни безплатни услуги като CV консултации и корекции, интервю тренировки, бизнес облекло за интервю (безплатно под наем) и много други. Кариерният център също има интернет страница където различни компании се свързват и публикуват работни позиции. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top