fbpx
Начало » Бакалавър » Мария Янкова: Учим се не просто да готвим, а да изразяваме себе си, да бъдем артисти

Мария Янкова: Учим се не просто да готвим, а да изразяваме себе си, да бъдем артисти

  • Lyubina Panayotova
  • 09 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Мария Янкова: Учим се не просто да готвим, а да изразяваме себе си, да бъдем артисти

Мария Янкова е студент по кулинарни изкуства в Culinary Arts Academy Switzerland. В момента е на своята практика в кухнята на ресторант Saltz в хотел The Dolder Grand в Цюрих.

 Защо избрахте да продължите образованието си в CAAS?

Избрах академията, защото успешно е разпределила изучаването на теоритични предмети, без да оставя практическите занятия на заден план, или обратното. Набляга се на развиването на лидерски умения при всеки един от нас. Учим се не просто да готвим, а да изразяваме себе си, да бъдем артисти. Всеки завършил академията, излиза със знания във всяка област на професията и затвърдено самочувствие, способен е да се развива и расте в разнородни, висококласни среди.

Какви са предимствата на обучението в Швейцария?

Швейцария е световноизвестна с първокласното си обслужване и гостоприемство. Впечатляващо е наистина как на територията на тази малка държава се сблъскват редица култури, успявайки да бъдат един народ. Обучението в Швейцария съчетава традициите на европейски култури като немската, френската и италианската, което от своя страна отваря безброй врати за развитие в бъдеще.

Какви професионални перспективи Ви дава специалността, която сте избрали?

Завършващите академията по кулинарно изкуство се сдобиват с двойна диплома – бакалавърска степен по Интернационален бизнес в кулинарното изкуство от Риц колежите в Швейцария и бакалавър по Кулинарно изкуство от университета Дерби, Англия, които, в допълнение към събрания от нас опит за 3 години обучение в академията, откриват редица възможности пред нас. Изборите се простират от позиции като кулинарен критик, редактор, фотограф, телевизионен водещ, собственик на ресторант, на кетъринг бизнес до главен готвач, сомелиер, мениджър.

Каква е атмосферата в колежа и как се справихте с адаптацията?

Още с първата крачка в колежа се почувствах топло и сърдечно приета, сякаш станах част от семейство – тогава разбрах точно колко специално е това място. Колежът е интернационален, предразсъдъци няма и всеки бива приобщен. Всички са изключително гостоприемни, внимателни, бодри и сърдечни, човек няма как да не намери своя кръг от приятели там.

Има ли интересни възможности за прекарване на свободното време?

Кампусът на академията е разположен на брега на Женевското езеро, в китното френскоговорящо градче Бувере, в чиято природа човек наистина няма как да не се влюби. През лятото то оживява, променя изцяло облика си, става често посещавана дестинация за къмпингари и любители на водни спортове. Академията предлага от своя страна разновидни извънкласни уъркшопове, кратки пътешествия из околните градчета и планини, изобилие от увлекателни четива в библиотеката, футболно игрище и стая с видео игри.

Как се промени животът Ви през последната година?

През последната година пораснах много, опознах себе си, възможностите си. Нормално е човек да се сблъска с редица препятствия през първата си година като студент, особено когато е далеч от вкъщи, но, вярвам, че по този начин – преминавайки през всички тях, се градят дисциплината и силният дух у авантюристични личности като нас.

Къде преминава стажа Ви, на каква позиция сте и какво научавате по време на тази практика?

В момента съм на своята практика в кухнята на ресторант Saltz в хотел The Dolder Grand в Цюрих. Част от задачите ми са да помагам при заготовките за топла и студена кухня и да почиствам кухненското оборудване като хладилници, фризери, шкафове. Един добър стаж е много важна крачка, дори сигурен път към желаната кариера. Затова е от голямо значение да има баланс между същинската работа и между знанията, които се придобиват. Аз смятам, че на мястото, където съм, съумявам да науча много – не само от кулинарна гледна точка, но и като методи на работа и организация в една професионална кухня.

Къде искате да стигнете след 10 години? Каква е Вашата цел в професионален план?

Няма как да знам къде точно ще се озова след 10 години, все пак съм в началото на своето обучение, а с новопридобитите знания винаги идват и нови идеи. Планът до този момент е след като завърша да работя в различни кухни, в различни държави – да събера възможно най-много знания и опит. В по-късен период бих се радвала да изградя нещо свое, а на още по-далечен етап би ми било изключително драго да споделя тези свои умения и с новоизгряващи, мотивирани и амбициозни готвачи.

Интервю на Ана Автова 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top