fbpx
Начало » Бакалавър » Да учиш в чужбина, когато английският е твоят втори език

Да учиш в чужбина, когато английският е твоят втори език

  • myotova
  • 05 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Да учиш в чужбина, когато английският е твоят втори език

Томаш – студент от Falmouth University е дошъл от Португалия в Обединеното кралство, за да учи бакалавърска степен по филми Film BA(Hons). Ето и какво ни сподели той:

Следването в друга страна може да бъде вълнуващо, но в същото време обезсърчително. Това е нова страна, нов език, нова реалност и понякога може да предизвика прекомерно мислене, някои страхове или известна липса на увереност.

За мен това, което ме накара да се почувствам най-уязвим, беше езикът. Спомням си, че напуснах Португалия, пристигнах в Обединеното кралство и започнах да мисля за езика.

— Ще ме разберат ли хората?

За моменти ми се стори, че съм забравил дори как да говоря основните неща. Разказвам Ви за подобна ситуация – когато пристигнах в кампуса за първи път, докато получавах ключовете си за настаняване, някой ми зададе прост въпрос като: „С кола ли пристигнахте?“ и аз замръзнах за няколко секунди. Дори не можех да кажа да или не. В този момент умът ми беше навсякъде, хахаха, а беше толкова лесен отговор.

В началото на първата си година не се чувствах много удобно да говоря с хора или да ги моля да повторят нещо, защото винаги се страхувах от осъждане. Въпреки това, с течение на времето започнах да забелязвам колко приятелски настроени и разбираеми са хората. Чудесен пример за това са лекторите. Бяха супер мили и винаги се опитваха да ме разберат. Те никога нямаха нищо против да повтарят някои неща, когато бъдат помолени.

Ако се борите с английския език или дори ако просто искате да сте по-уверени в него, университетър може да ви помогне с допълнителни активности. Тук имат уроци по английски език, които са безплатни и отворени за всички. Присъединих се към 1-2 урока, но за съжаление не се присъединих към повече, защото не бях много добър в организирането на графика си. Съжалявам, че не се присъединих към повече, за да добия повече увереност.

Екипът на ASK са моите спасители, когато става въпрос за писане на есета. Всеки път, когато трябва да напиша есето си, резервирам частни уроци с тях, където те ми помагат да напиша правилно есето си и да намеря пропуските и местата, където мога да се подобря. Те също така бяха огромна помощ по отношение на цитирането/препратката и как да го направите, тъй като може да изглежда толкова объркващо за някой, който не е свикнал да го прави чрез стандартите на Харвард.

Знаейки, че университетът има тези опции за подкрепа, наистина ме накара да се почувствам по-добре дошъл и сигурен за себе си.

Веднъж разказвах на една приятелка от курса си колко съм стресирана от различните презентации и страха си, че хората няма да ме разберат или да ми се подиграят, и тогава тя каза:

„Определено не трябва да се чувстваш така, трябва да запомниш, че е невероятно, че можеш да говориш два езика. Защо някой би се подигравал с теб? Защото си в друга държава и говориш втори език? Бих искал да мога да говоря и аз друг език като теб.”

Този разговор наистина ме накара да преосмисля повечето от несигурността си относно езика и да видя колко разбиращи са хората. Мисля, че това е доста готин съвет и това бих казал на всеки, че английският е техният втори език. Не забравяйте, че това е вашият втори език и че ви е позволено да правите грешки! Не бъдете твърде строги към себе си. Ще имате голяма подкрепа от университета и от моя опит повечето хора са разбираеми и приятелски настроени.

Сигурен съм, че ще си прекарате страхотно тук във Falmouth University . Пожелавам ви успех.

Искате ли да разберете повече за кандидатстването в университета Falmouth като международен студент? Регистрирайте се за нашия безплатен уебинар за международни кандидатури за бакалавърска степен във вторник, 15 февруари 2022 г. в 12.00 часа британско време или изпратете имейл на futurestudies@falmouth.ac.uk

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top