fbpx
Начало » Бакалавър » Таня Тодорова: Да заминеш сам в непозната държава е предизвикателство и школа

Таня Тодорова: Да заминеш сам в непозната държава е предизвикателство и школа

  • Lyubina Panayotova
  • 14 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Таня Тодорова: Да заминеш сам в непозната държава е предизвикателство и школа

Таня Тодорова e на 25 години. Завършила бакалавърска степен по Европеистика и магистърска степен по Европейско право от Maastricht University, Холандия. В момента работи в ЕДЛАНТА като консултант по програми за висше образование в чужбина.


Как и защо се насочихте към специалност Право?

Страстта ми към правото се появи след първия модул по Европейско право в рамките на бакалавърската ми програма. През последната ми година в университета направих специализация и юридически стаж. Беше ми интересно да науча какви права и задължения имам като европейски гражданин и колкото повече навлизах в материята, толкова по-често и в

повече житейски ситуации намирах приложение на европейското право. По време на стажа си имах възможността да науча повече за връзката между националното и европейското право чрез едно проучване, което направих върху транспонирането на някои европейски директиви и регламенти в българското законодателство. Желанието ми да натрупам повече знания в конкретни сфери на европейското право естествено доведе до решението ми да взема магистърска степен в тази област.

 

Труден ли беше изборът да продължите образованието си извън България? Кое наклони везните в крайна сметка?

Като всеки кандидат-студент и аз се колебаех къде да продължа образованието си. В 11-и клас отидох на изложение, на което присъстваха представители на Maastricht University, които ми разказаха за специалността и за университета. Възможността да уча Европеистика в града, в който е подписан договорът за създаването на Европейския съюз толкова близо до седалищата на европейските институции, ми се стори много привлекателна. Запознах се и с начина на преподаване в университета, базиран на PBL система, която позволява на студентите да учат в малки групи, като работят над реални проекти, от които придобиват практически опит.

 

Университетът ме научи как да намирам ефективни решения, от които печелят всички замесени страни.

 

Разкажете ни за вашия университет – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети? Как спряхте избора си на него?

Maastricht University се намира в „сърцето на Европа“ – град Маастрихт, Холандия. Университетът, който наскоро навърши 43 години, е един от двата най-млади университета в страната. Това е и университетът в Холандия с най-много представени националности сред студентите повече от над 100 националности. Известен е с иновативните си методи на обучение и се нарежда високо в между народите класации за качествено образование. Предлага множество бакалавърски и магистърски програми на английски език, като едни от най-известните са международен бизнес, биомедицински науки, европейско право, психология и др.

 

Кое е най-важното нещо, което научихте от образованието си? Какви умения и знания са ви полезни в ежедневието ви и в професионален аспект?

Да заминеш сам в непозната държава, когато си само на 18 години, е предизвикателство и школа, която изгражда характера. Станах много по-самостоятелна и отговорна и се научих как да се справям умело във всяка ситуация. В университета придобих и така наречените „soft skills“, които се ценят от всеки работодател: комуникационни умения, работа в екип, лидерство, аналитично мислене и т.н. Университетът ме научи и как да пресявам и да анализирам критично информация, как да „чувам“ аргументите на другите и как да намирам ефективни решения, от които печелят всички замесени страни.

 

Ние в ЕДЛАНТА съветваме кандидат-студентите, които идват при нас, да се запознаят подробно с курсовете, които ще изучават в избраната програма, както и винаги проверяваме дали тя е акредитирана.

 

Трудно ли е да се намери реализация в сферата на европейското право?

Реализацията в сферата на европейското право в България е трудна, тъй като правните кантори предпочитат да наемат хора, които са завършили българско национално право. Конкуренцията е голяма, но тъй като европейското право дава широка специализация, може да работите като правен съветник в европейска или международна организация, в НПО или в държавна институция.

 

Какъв съвет бихте дали на кандидат-студентите, които са се насочили към образование по право? От позицията на консултант за образование в чужбина, който е минал по този път, как бихте ги насочили?

Самият кандидат трябва да е наясно какво точно иска да прави с правното си образование. Дали иска да завърши национално право и да има възможността да стане юрист или да запише специалност като Европейско или Международно право и да работи като правен консултант. Ние в ЕДЛАНТА съветваме кандидат-студентите, които идват при нас, да се запознаят подробно с курсовете, които ще изучават в избраната програма, както и винаги проверяваме дали тя е акредитирана.

 

За безплатни консултации за кандидатстване в чужбина посетете офисите на ЕДЛАНТА:

София: 02 986 4001; Пловдив: 032 660 630; Бургас: 056 530 800; Варна: 052 600 035

www.edlanta.com

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top