fbpx
Начало » Бакалавър » Кандидатстване Бакалавър » Въпроси и отговори за Брекзит

Въпроси и отговори за Брекзит

Какво трябва да знаят бъдещите студенти?

Какво означава Брекзит за студентите и кандидат-студентите във Великобритания? – Краткият отговор на този въпрос е, че към момента няма преки отражения и промени, които да засягат кандидатстващите. По официални данни можете да следвате във Великобритания и през следващата академична година 2018-2019, като условията за кандидатстване, студентски заеми и стипендии, такси за обучение остават непроменени. По този въпрос писахме в материала „Брекзит и образованието във Великобритания“. Ето няколко въпроса и отговора за кандидатстващите във Великобритания за академичната 2018-2019 година.

Въпрос: Брекзит: Какво всъщност се случва?

Отговор: Процесът на Брекзит е дълъг и сложен. Ето няколко основни момента:

26 юни 2016 г. – Великобритания провежда референдум и гласува в резултат за напускане на ЕС.

29 март 2017 г. – Правителството задейства член 50, като започва двугодишен период на преговори между Обединеното кралство и ЕС.

8 декември 2017 г. – Първата фаза на преговорите приключи, като се дават важни гаранции за правата на гражданите на Обединеното кралство и на ЕС, живеещи в чужбина.

Официалната дата, на която се очаква Великобритания да напусне ЕС, е 29 март 2019 г.

Въпрос: Могат ли студенти от ЕС да следват и/или кандидатстват във Великобритания през 2018?

Отговор: Да! Студентите от ЕС могат да започнат своето обучение в бакалавърска или магистърска степен, както и други степени на обучение или квалификация през академичната година 2018-2019 при непроменени условия. Няма да се нуждаете от студентска виза и ще плащате същите такси за обучение като всеки британски (местен) студент. 

Въпрос: Ще имат възможност студентите от ЕС да кандидатстват за студентски заеми през 2018?

Отговор: Вие все още ще можете да кандидатствате за един от съществуващите финансови кредити в Обединеното кралство (за курсове в образователна степен бакалавър или магистър). 

Въпрос: Какво ще се случи, ако Брекзит се случи по средата на моето обучение?

Отговор: Таксите за обучение и гарантираните финансови заеми се прилагат за срока на целия курс на обучение. При условие, че започнете курса си до края на учебната 2018-2019 година, ще заплатите същите такси и ще имате право на същото финансиране в рамките на вашата бакалавърска или магистърска програма. Това важи дори ако Великобритания напусне ЕС докато сте в процес на обучение.

Въпрос: Могат ли студентите от ЕС все още да следват задочно?

Отговор: Да. Няма да имате нужда от студентска виза като студент във Великобритания през следващата година. Това означава, че няма да има общи ограничения за начина ви на обучение или продължителността на вашата степен.

 Въпрос: Могат ли граждани от ЕС да останат във Великобритания след Брекзит?

Отговор: Най-общо казано – да. Обединеното кралство и ЕС се споразумяха, че гражданите, живеещи в чужбина преди датата 29 март 2019 г., ще запазят правата си да го направят след Брекзит. Гражданите на ЕС в Обединеното кралство ще могат да кандидатстват за „уреден статут“, след като са живели в страната в продължение на пет години. Въпреки това, не е напълно ясно как тези решения ще се прилагат за студенти, които са били само в Обединеното кралство да учат. Препоръчваме Ви внимателно да проверите подробностите, преди да направите дългосрочни планове. Допълнителна информация можете да намерите на уебсайта на правителството на Великобритания.

Въпрос: Мога ли да се възползвам от възможностите по програма „Еразъм“ във Великобритания?

Отговор: Великобритания ще продължи да участва в програмата „Еразъм“ поне до 2020 г. включително, когато завършва настоящата фаза на финансиране по „Еразъм“. Това означава, че студентите от Обединеното кралство и от ЕС ще могат да учат в съвместни бакалавърски и магистърски степени по програмите „Еразмус Мундус“ и „Еразмус+“. Възможно е Великобритания да продължи да участва в бъдещите етапи на програмата „Еразъм“, но това все още не е потвърдено.

 

Материал на Любина Панайотова

 

Още по темата можете да прочете на следните линкове:

(Не)очаквани ползи от Брекзит за България

Половината образовани европейци напускат UK след Брекзит

Брекзит започна. Как ще учим и работим на Острова?

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top