fbpx

Филмови изкуства

Специалността, свързана с изучаването на кино, филмово изкуство и телевизия, в чужбина се изучава най-често като т.нар. Film Studies или Film and Television Studies – Кино и Телевизия. Името може да варира, но в най-общи рамки направлението е свързано с изследването на филмовата продукция като част от медиите и форма на изкуството. В основата стои анализа, създаването и режисурата на един филмов или телевизионен продкут. Но целта на специалността не е да подготви единствено режисьори и филмови критици. Програмите помагат на студентите да развият ценни аналитичи качества. Те се учат да разбират социалните структури и културните влияния, които изграждат обществото и неговите нужди, пряко отражение на които са киното и телевизията. Програмата в чужбина е създадена така, че студентите имат свободата да специализират в различни направления. Продължителността на обучението в бакалавърски програми е 3 или 4 години, а магистратурите са 1 или 2 години.

Защо Кино и телевизия?

Специалността Кино и телевизия е тясно свързана с литература и медии. Преди да се ориентирате към нея, се уверете, че ви се отдава писането, творчеството и креативният подход . Следването на филмово изкуство ще ви помогне да получите по-дълбоко разбиране на историята и света околко вас чрез популярните медии. Със сигурност трябва да притежавате страст към киното и филмите – тя ще ви дърпа напред в знанията и уменията. Ако това е част от вашите най-съкровени хобита, изучаването в дълбочина в продължение на 3 или 4 години ще бъде преди всичко удоволствие и старт към кариера, в която ще имате възможнотта да създадете свой собствен продукт. Дипломата по специалността ще ви гарантира работа в креативния сектор, затова Кино и телевизия е чудесен избор за хора, които са насочени към изкуството и хуманитарните науки.

Обучението по филмово изкуство е една от тези специалности, които ще ви дадат много повече от строго специфични качества и умения. Тя ще ви помогне да развиете критично мислене, отлични устни и писмени комуникационни умения и разбиране на съвременните медии: с тези характеристики ще впечатлите множество работодатели в медийната сфера.

Какво се изучава

Програмите, обхващащи киното и телевизията, комбинират академичната подготовка и развиването на практически умения, свързани със създаването на краен продукт. Фокусът върху разбирането на индустрията, управлението и координирането на различни събития също са част от учебния процес в повечето университети. Това дава възможност на студентите да разширят своите креативни познания и умения. Сред основните модули, през които студентите преминават, са: Филмови жанрове, Естетика на киното, История на киното и телевизията, Световно кино, Европейско кино, Синематография, Креативно писане. Програмите често включват и медийни курсове като: Журналистика, Телевизионно програмиране, Радио жанрове, Медии, Реклама. Често се изучават и специфизни модули – Операторско майсторство, Режисура, Писане на сценарий. В повечето чуждестранни университети в програмите Кино и телевизия са включени и предмети, които не са пряко свързани с филмовата сфера: от театър и литература до психология и бизнес.

Къде

САЩ

Най-добрите университети в областта на филмовите и телевизионни изкуства се намират в САЩ , Великобритания, Италия, Германия. В Холивуд са едни се намират едни от най-престижните висши учебни заведения, специализирани в изучаването на кино изкуство: American Film Institute, Los Angeles Film School, USC School of Cinematic Arts. В тези университети тясната връзка с най-развитата филмова индустрия е основното им предимство, но за него студентите трябва да са подготвени със значително финансиране, което да покрие висоите такси в порядъка на 30 до 80 000 долара на година.

Великобритания

За българските кандидат-студенти Великобритания е една доста по-достъпна и едновременно качествена опция за изучаване на тази специалност. Образователата система комбинира теория и практика, а дипломата от британски универсситет винаги се приема с престиж и уважение навсякъде по света. Таксите също са високи, но кредитната система прави обучението достъпно за кандидат-студентите. Подбрахме първите 10 университета от класацията на The Guardian за 2016г., която обхваща най-добрите висши училища във Великобритания за изучаване на кино, телевизия и медии.

Място

Университет

Резултат/100

1.

Southampton

100

2.

Newcastle

92.9

3.

Queen Mary

89.9

4.

Warwick

87.2

5.

King’s College London

86

6.

Loughborough

84.7

7.

Cardiff

78.9

8.

Lancaster

78.1

9.

Exeter

77.7

10.

Queen’s, Belfast

76.9

 

Германия

Университетите в Германия са известни с отличното си качество на образованието не само в дисциплини като медицина и инженерство. Немската диплома се приема с престиж навсякъде по света, а обучението в международн среда е гарантирана. Освен това студентите от Европейския съюз се обучават безплатно. Сред университетите, които предлагат едни от най-качествените програми в областта на филмовото изкуство, са: University of Television and Film Munich, Met Film School, Academy of Media Arts Cologne, Freie Universität Berlin. Повечето програми се предлагат и на английски език.

Възможности за кариера

Дипломата в областта на филмово изкуство дава множество опции за кариерно развитие, които не се изчерпват само до филмовата индустрия. Едни от най-разпространените посоки след завършване са: журналистика, филмова критика, маркетинг и пиар дейност в рекламна агенция или продуцентска компания. Разбира се, кариерата в кино индустрията е най-естетвеното развитие след приключване на обучението. Сред професиите, които ще можете да практикувате, са: видео, телевизионен и филмов редактор, оператор, фотограф, арт директор, телевизионен и филмов продуцент. Сред професиите, които не са пряко свързани с киното и телевизията, са: арт директор, акаунт мениджър, копирайтър, маркетинг експерт. Който и пък да поемете, едно е сигурно – образованието в сферата на филмовото изкуство ще ги осигури творческии и вдъхновяващ кариерен път.

 

 

 

Кино и Телевизия в България

Специалността „Кино и телевизия“ все повече се търси да се изучава в България. Ако до преди няколко години такава специалност не се предлагаше в университетите, то в момента вече няколко университета предлагат не само бакалавър, но и магистър. Важно уточнение е да не се бърка специалността „Кино и телевизия“ с „Журналистика“. Да, студентите имат курсове и по-журналистика, но самите направления (които се избират най-вече след втората година) са далеч от журналистиката сфера. Разбира се, тази специалност те подготвя и за това, но самата и целенасоченост е различна. „Кино и телевизия“ предлага образование за режисьор (на предавания, филми, на пулт, на звук), оператор, монтажист на специални ефекти и като цяло обхваща всички области на филмовото и телевизионно производство.

Към този момент на няколко места се предлага специалността „Кино и телевизия“. Всеки университет я е кръстил с различно име, но специализациите се припокриват. Ние ще обърнем внимание на водещите университети, предлагащи тази специалност.

Нов Български Университет

В Нов Български Университет се изучават общообразователни предмети през първите две години и след това се специализира в отделна специалност. Така е и в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. През първите две години се изучават двусеместриални курсове, като Естетика и теория на изкуството, Обща история на изобразителното изкуство, Композиция във визуалните изкуства, Култура и семиотика, Човешката култура, Митология и религия; практически курсове като - Основни компоненти на изображението, Въведение във филмовата и телевизионна режисура, Основни принципи на монтажа, Сценарии. През третата и четвъртата година вече се специализира, а изборът е между режисьорство, операторство, монтаж или кинодраматургия. След завършването си младите специалисти могат да работят като филмов и телевизионен режисьор/монтажист/оператор; специалисти режисьори, оператори, монтажисти в телевизии, студиа за визуални ефекти в киното и телевизията, на свободна практика, в екипите на независими продуценти.

 

За студентите се предлага и практика, като освен в медии, може да участват в университетския филмов център, киноклуба на НБУ или в художествени проекти. За по-активните студенти, университета предлага и възможности за международна мобилност в Италия и Чехия.

Прием:

Приемът в Нов български университет се извършва чрез изпит под формата на тест за общообразователна подготовка (ТОП) и представяне на диплома поне за средно образование. В тази специалност има и специализиран изпит. Той е създаване на текст по художествено изображение. Всеки кандидат-студент получава ксерокопие на художествена фотография, съдържаща възможности за изграждане на различни сюжети, инспирирани от изображението и създаване на киноразказ. Общата оценка от всички изпити е 100%, като тя се разпределя между 50% топ, 40% специализиран изпит и 10% от средноаритметична оценка от зрелостни изпити или матури .

НАТФИЗ

В НАТФИЗ специалността е „Филмова и телевизионна режисура“. Продължителността на следването е стандартна – 4 години. След това се получава образователната степен „бакалавър“. Целта на обучението е да подготви асистент-режисьори и режисьори за всички жанрове на игралното и не игралното кино, за телевизионни предавания, сериали, реклами и новинарски програми. В НАТФИЗ само първата година е общообразователна. След това приоритетите се фокусират върху режисурата на документален и игрален филм, телевизионна реклама и музикални клипове, телевизионни предавания и сериали, и др. Всеки студент има и задължителни дисциплини, като драматургия, операторство, монтаж, звук, дизайн, мениджмънт, история на световното и българското кино, история на пластичните изкуства, история на музиката, философия, митология и религия, психология и много други.

Важно уточнение е, че има специализиран изпит за „Филмова и телевизионна режисура“. За да кандидатствате за тази специалност, трябва да подадете задължително комплектувано портфолио. За щастие, то е изключително артистично и може да съдържа едно от следните неща: сценарии, есета, стихотворения, разкази, пиеси, романи, картини, рисунки, фотографии, филми, авторска музика, изпълнения на песни и музикални инструменти, записи на музикални участия и други художествени материали по избор на кандидата.

За да ви приемат в НАТФИЗ за въпросната специалност, изпитите са в два кръга – практически и устен изпит. На практическият изпит кандидатите получават общ за всички сценарен текст, по който заснемат и монтират филмов етюд с времетраене до 3 минути. За устният изпит заснетите етюди на допуснатите до II кръг кандидати се гледат от комисията в присъствието на всеки от тях. Те анализират резултатите и отговарят на въпроси, свързани с актьорското изпълнение, разкадровката на текста, уменията за изграждане на мизансцен и композиция, изобразителното и звуковото решение и други компоненти на филма.

Югозападен университет

В Югозападният университет програмата се казва „Театрално и филмово изкуство“. Както и в почти всички университети, бакалавърската програма е четиригодишна, която се разпростира в 8 семестъра. Студентите ще могат да специализират из между 4 специалности – филмов и телевизионен монтаж, актьорско майсторство, филмова и телевизионна режисура, както и филмово и телевизионно операторство.

Филмовата и телевизионна режисура е широкопрофилна специалност. Подготвя младите кадри за режисьори на игрални и документални филми, както и за кратки форми за киното и телевизията. Получената подготовка дава възможност и за развиване на собствен бизнес в областта на медийното производство, както и за изява в рекламни фирми, ефирни и кабелни комерсиални телевизии, в киното. Завършилите студенти придобиват висше образование, отговарящо на съвременните художествени, технически, културни и обществени изисквания.

След завършването на бакалавърската специалност, университета предлага и магистърски програми по "Филмова и телевизионна режисура" за специалисти и неспециалисти.

Другата специалност, която може да запишат кандидат-студентите е филмов и телевизионен монтаж. При нея студентите придобиват знания и умения в областта на монтажа, драматургията, режисурата, операторското майсторство, музиката, звука, ефектите и др. В процеса на обучение те се запознават и овладяват различните компоненти на монтажната композиция на филмовия и телевизионен продукт чрез фундаментални познания за конструиране, редактиране на драматургичен материал, работа със звук, ефекти и музика. Завършилите получават квалификация "режисьор по монтаж" и могат да работят като режисьори по монтаж, режисьори на пулт, монтажисти във всички области на филмовото и телевизионно производство, както и да работят в чужди продукции.

Филмово и телевизионно операторство също се учи осем семестъра, както и другите специалности. Обучението подготвя кадри с професионална квалификация "филмов и телевизионен оператор" за електронните медии и аудиовизуалното производство в Република България /ефирни и кабелни телевизии, фирми за производство на рекламни и учебни филми, частни и държавни филмови студия, рекламни и продуцентски къщи /, както и в сферата на изкуствознанието - преподавателска и научно-изследователска работа. Подготовката е насочена към бъдещата работа на завършилия специалността като оператор-постановчик във всички форми на филмовото и телевизионното творчество.

 

Арт Колеж – Частен професионален колеж по екранни изкуства

Арт колежа е друга опция за образование в сферата на киното, телевизията, анимацията и фотографията. Това е колеж, който е концентрирал усилията си само в областта на екранните изкуства. Образованието е двугодишно, като лекциите са само събота и неделя. Освен присъствието, колежа изисква от своите студенти създаването на извънкласни творчески задачи. След като приключат двугодишното обучение, възпитаниците на Арт Колеж продължават в Нов Български Университет директно от третата година за получаване на бакалавърска степен и диплома за висше образование. Друга опция, освен НБУ, е да се продължи обучението във висши училища по изкуствата във Франция и Великобритания.

Частен професионален колеж „Делта“

В колеж „Делта“ специалността е „Аудио-визуални изкуства и техники, производство на медийни продукти“. Обучението е двугодишно и колежаните придобиват професия „Режисьор-изпълнител“. Тази професия подготвя колежаните за самостоятелна работа в телевизионното производство и създаването на късометражни филми или в сътрудничество с режисьор-постановчик при създаването на пълнометражен игрален филм, като участва в планирането и реализацията на филма. Режисьор-изпълнителят провежда репетициите и ръководи играта на актьорите (поставяне в различни позиции, изискване на определена емоция): под ръководството на режисьор-постановчика при създаване на пълнометражен игрален филм или самостоятелно в останалите филми и телевизионни предавания. Участва в избирането и подготвянето на местата, където ще бъде заснет филма, позицията на камерите, използването на осветление, озвучителна и др. техника.

Другият избор на младите колежани е професията „оператор“. Подготовката е насочена към бъдещата работа на завършилия специалността като оператор-изпълнител във всички форми на филмовото и телевизионното творчество.

Top