fbpx
Начало » Специалности » Медицина » Стоматология

Стоматология

Има ли разлика между стоматология и дентална медицина

Двете понятия се използват като синоними в разговорната реч, а дори и от самите специалисти. Ако трябва да сме напълно точни - денталната медицина е дял на стоматологията, който се занимава с лечение на зъбите. Стоматологията се отнася до всички проблеми на устната кухина. Това разделение е сравнително ново - в България е въведено официално през 2007. Преди това тези специалисти са се наричали стоматолози, а разговорно - зъболекари.

По-важното разделение, което се прилага в повечето страни в Северна Америка, Европа и Азия е на доктори по дентална медицина и доктори по дентална хирургия. Зъболекарите, които не са хирурзи нямат право да извършват някои хирургични операции.

Какви предмети се изучават

Има редица дисциплини, които се изучават във всички медицински специалности: Анатомия, Физиология, Токсикология, Фармация и т.н. Зъболекарите са също лекари и, логично, не пропускат фундаменталните неща, които поставят основата на медицинското образование.

Към тази категория предмети трябва да включим и основите на латинския език. Разбира се, не се очаква бъдещите зъболекари да го владеят като специалисти по класическа филология, но трябва да го разбират, за да се ориентират правилно в терминологията. Медицината използва латински термини за много неща, за да могат лекари от различни страни да разчитат правилно диагнози и да наричат заболяванията с едни и същи имена.

Когато говорим по-конкретно за стоматология, можем да изброим редица области, в които човек може да специализира: ортодонтия, ендодния, устна хирургия (една от специализациите, които изискват най-продължително обучение), педиатрична (детска) стоматология и др. Няма да ви отегчаваме повече със сложни думи от сега. Просто запомнете, че имате възможност да се развивате в най-различни направления. Грижата за човешката устна кухина, оказва се, има нужда от доста специалисти.

 

Кои са най-добрите университети в България

 

У нас дентална медицина се изучава само в три висши училища: медицинските университети в София, Варна и Пловдив. Според ежегодната класация, публикувана от родното Министерство на образованието и науката, МУ София е най-престижното учебно заведение, следвано плътно по петите от висшите училища във Варна и Пловдив с равни резултати.

Показателите в тази класация са твърде близки, за да се прави избор само на базата на тях. Ако сте решили да следвате в България, премислете внимателно всички фактори - общежития, възможности за кариерна реализация, условия за живот в съответния град и т.н.

 

            Най-добрите университети в България

Класиране

Висше училище

Град

Резултат

1

Медицински университет - София

София

64

2

Медицински университет " Проф.д-р Параскев Стоянов"

Варна

59

2

Медицински университет - Пловдив

Пловдив

59

Източник: Министерство на образованието и науката

 

 

Кои са най-добрите университети в чужбина

Сред водещите университети в света виждаме изключително интересни страни, които рядко попадат в челото, когато говорим за други специалности. Класацията се оглавява от Каролинския институт в Швеция. Скандинавската страна окупира и третото място, благодарение на Готенбургския университет. Явно силната социална политика и доброто здравеопазване в северната страна имат положително влияние върху качеството на образованието по стоматология.

Азиатските тигри също са представени. Университети от Хонг Конг и Япония заемат съответно второ и шесто място. Университетите в Азия тепърва набират скорост и вероятно ще ги виждаме по-често. За нас това са доста екзотични дестинации, но знае ли човек накъде ще го отнесе животът...

Няма да пропуснем и англо-саксонския свят. Като никога, той не е окупирал водещите позиции, но все пак САЩ, Великобритания и дори далечна Нова Зеландия класират свои висши училища в топ 10. Едва ли има нужда да обясняваме за високото качество на образованието в тези страни. Големият брой международни студенти говори сам по себе си. Нова Зеландия наистина е изненада, но не трябва да забравяме, че това е страна, наследила своите традиции в науката и образованието от Великобритания.

 

            Най-добрите университети в света

Класиране

Висше училище

Държава

Резултат

1

Karolinska Institutet

Швеция

90.1

2

The University of Hong Kong

Хонг Конг

90.0

3

University of Gothenburg

Швеция

88.4

4

University of Michigan

САЩ

87.6

5

KU Leuven

Белгия

87.1

6

Tokyo Medical and Dental University (TMDU)

Япония

86.6

7

King's College London

Великобритания

86.1

8

University of Otago

Нова Зеландия

85.0

9

Harvard University

САЩ

83.7

10

University of North Carolina

САЩ

83.6

Източник: QS World University Rankings

 

Как се кандидатства в България

 

Кандидатстването в България се случва по процедура, подобна на тази за специалност медицина. Накратко - трябва здраво да залягате над учебниците по биология и химия. За да свикнете с формата на изпитите, би било добре да се явите на някои от организираните предварителни изпитни сесии от висшите училища. Много хора дори решават да се пробват още в 11 клас. Разбира се тези резултати не се зачитат, но тренировката е важна.

Съветваме ви да се пробвате и в трите родни университета. Резултатите им в класацията на МОН са много близки, а и София, Пловдив и Варна са достатъчно големи градове, които предлагат възможности за забавления, работа и приятен студентски живот като цяло. Не бързайте да си заплювате конкретна дестинация прекалено рано.

 

Как се кандидатства в чужбина

Не твърде лесно. Трудно можем да говорим за "чужбина" като цяло, тъй като процедурите в различните страни се отличават чувствително. Най-важната особеност, която трябва да отчетем е, че стоматологията често е защитена специалност и се налага да използвате различни правила за прием.

Например - трябва да положите изпити, които комбинират езикови и медицински познания: Dental Admission Test в САЩ, MedAT в Германия и Австрия,  UK Clinical Aptitude Test (UKCAT) във Великобритания. Вероятно се досещате - конкуренцията е много сериозна.

 

 

Кариерна реализация

Стоматолозите имат три основни възможности за кариерна реализация: да постъпят на работа в държавна или частна болница, да отворят своя собствена практика или да продължат да се занимават с научна дейност. Трите неща не се изключват взаимно. Напротив - много специалисти ги комбинират.

Всички лекари по дентална медицина, които упражняват професията си в България, членуват в Български Зъболекарски Съюз (БЗС). За да работите в други страни, също ще е необходимо да се присъедините към подобни професионални организации. Прехвърлянето от държава в държава не е лесна задача. Подгответе се за проверки и попълване на доста документация.

Заплатите на зъболекарите по света са повече от добри. В САЩ например, водещите стоматолози печелят суми от порядъка на 400-500 хил. Но дори и по-скромните специалисти могат да изкарват 160 хил. долара.

На Стария континент печалбите са по-малки, отчасти защото здравеопазването е в по-голяма степен държавно. И все пак - заплащането на добър стоматолог в Обединеното кралство може да възлиза на около 100 хил. паунда. на година.

Top