fbpx
Начало » Специалности » Компютърни науки и ИТ » Софтуерно инженерство

Софтуерно инженерство

Терминът на английски software engineering се появява за първи път в конференция на НАТО от 1968, озаглавена „NATO Software Engineering Conference“. Въпреки това, до преди 20 или 30 години едва шепа хора са могли да си представят какво огромно бъдеще има пред компютрите. Днес, когато те са практически навсякъде, програмистите стават все по-търсени кадри. В този ред на мисли няма как да не обърнем внимание и на образованието в тази сфера.

Нещо повече – в България (напук на безработицата) има голямо търсене на кадри именно в областта на програмирането, информационните технологии и компютърните системи. Те са необходими както на родния бизнес, така и на много чуждестранни компании, които изнасят тези си дейности в България. И тук е важно да отбележим, че общоприетото изказване „защото сме евтина работна ръка” не е точно. Работещите в тази сфера получават минимум четири-цифрени заплати.

За съжаление, родната образователна система не смогва с подготовката на качествени кадри. Това е специалност, в която качеството на материалната база и квалификацията на преподавателите е от особено голямо значение, а в България има какво да се желае и в двете направления. Възможности за добро обучение обаче не липсват – нито у нас, нито в чужбина.

 

Какво всъщност работи софтуерният инженер

Едно от най-често цитираните определения за това що е софтуерно инженерство е на Филип Лаплан: „Софтуерното инженерство е систематичен подход към анализа, проектирането, оценяването, прилагането, тестването, поддръжката и повторната разработка на софтуер, или с други думи приложение на инженерната наука към софтуера”. Това определение ни е полезно, защото показва всички важни аспекти на работата на софтуерния инженер. Хората често свързват професията само с един етап – „писането” на програми, но реалността е доста по-сложна.

 

Какви знания и умения са необходими

Колкото и очевидно да е, няма как да го пропуснем – техническа грамотност. Това не се ограничава с умението за работа с компютър, а изисква и разбиране на хардуера на машината. Също така – с оглед на все по-бързо развиващите се технологии – е добре човек да разбира и от различните мобилни устройства и дори от различните видове операционни системи.

Желателно е да бъдещите софтуерни инженери да имат усет за работа с числа. Всъщност, математиката често е задължителен приемен изпит за специалностите свързани с високите технологии – включително компютърните науки.

И накрая – истинските програмисти просто имат страст към работата си. Работата пред монитора трябва да бъде и хоби, и забавление, и удоволствие за истинския софтуерен инженер. Ако станете такъв, вероятно често ще ви правят забележки, че стоите твърде много пред монитора.

Образование в България

България е била една от водещите държави в областта на компютърните технологии. Освен с производството на прословутите Правец, в края на 80-те години у нас започва и университетското обучение в тази сфера. Днес направление Информатика и компютърни науки у нас се развива с бързи темпове и вече десетки висши училища предлагат обучение по специалност Софтуерно инженерство или сродни на нея.

Рейтингова система на МОН е единствената родна класация, която оценява качестовото на образованието в родните университети. Тя разделя специалностите в две големи направления – Информатика и компютърни науки и Комуникационна и компютърна техника. Работейки върху този материал с изненада открихме, че специалности на ТУ София не са включени в класацията за първата категория, което вероятно е грешка на колегите ни от министерството. Затова винаги сме казвали да ползвате класациите (дори международните) по-скоро като ориентир, а не като последна инстанция при вземането на решения за бъдещето ви образование.

В общи линии на челните места се открояват СУ „Св. Климент Охридски”, ТУ София, Американският университет в България и Нов български университет. Като изненада може да се определи доброто представяне и на Висшето транспортно училище, което заема второ място в направление Комуникационна и компютърна техника, изпреварвайки с малко НБУ.

 

Класация в направление Информатика и компютърни науки

Позиция

Висше училище

Град

Образователна степен

Резултат

1

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

София

бакалавър, магистър

71

2

Американски университет в България

Благоевград

бакалавър

63

3

Нов български университет

София

бакалавър, магистър

62

4

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Пловдив

бакалавър, магистър

56

5

Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

Велико Търново

бакалавър, магистър

53

6

Университет по библиотекознание и информационни технологии

София

бакалавър, магистър

52

7

Икономически университет - Варна

Варна

бакалавър, магистър

51

8

Варненски свободен университет "Черноризец Храбър"

Варна, Смолян

бакалавър, магистър

50

8

Югозападен университет "Неофит Рилски"

Благоевград

бакалавър, магистър

50

9

Бургаски свободен университет

Бургас

бакалавър, магистър

49

9

Русенски университет "Ангел Кънчев"

Русе

бакалавър, магистър

49

10

Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

Добрич, Шумен

професионален бакалавър, бакалавър, магистър

47

Източник: www.rsvu.mon.bg

 

Класация в направление Комуникационна и компютърна техника

Позиция

Висше училище

Град

Образователна степен

Резултат

1

Технически университет - София

София

професионален бакалавър, бакалавър, магистър, доктор

70

2

Висше транспортно училище "Тодор Каблешков"

София

бакалавър, магистър, доктор

57

3

Нов български университет

София

бакалавър, магистър

56

4

Колеж по телекомуникации и пощи

София

професионален бакалавър

49

Източник: www.rsvu.mon.bg

 

Образование в чужбина

Когато говорим за „инженерство” има едно висше училище, което винаги застава на първо място. Изглежда и добавянето на думата „софтуерно” не променя това, съответно MIT (Massachusetts Institute of Technology) оглавява и тази класация изготвена от QS World University Rankings. Освен него, още 5 американски университета намират място в челната десетка, в компанията на 2 британски, ЕТH oт Швейцария и дори Националния университет на далечен Сингапур.

 

САЩ

Откакто сме в Европейския съюз, Америка загуби малко от своята популярност сред кандидат-студентите. Но при толкова много висши училища в Топ 10 няма как да не кажем няколко думи за образованието там. В САЩ са базирани някои от водещите технологични компании в света, което обяснява и доброто ниво на образованието. Софтуерното инженерство се изучава както в университетите (в рамките на 3-4 години) така и в колежите (най-често в продължение на 2 години).

 

Великобритания

За разлика от САЩ, Великобритания набира все по-голяма популярност сред кандидат-студентите от България, въпреки високите такси. Стандартната бакалавърска програма отнема 3 години в Англия и 4 в Шотландия. Магистратурите са по 1-2 години. Обучението в британски университет е престижно... но и много скъпо. Повече информация по темата може да откриете в този брой на списанието, в рубриката „Обучение във Великобритания”.


Германия

Може би изненадващо, в топ 10 не попада нито един германски университет, но същевременно федералната република е една от най-популярните дестинации за българите, желаещи да изучават тази специалност. Стабилната икономиката на Германия и доброто образование по немски език в средните училища у нас са сред водещите причини за това. Техническите специалности и високите технологии са на почит в страната и образованието в тази насока определено е с високо качество.

 

Холандия

Казаното за Германия, до голяма степен, важи и за западната й съседка Холандия. Макар, че не попадат в топ 10 холандските висши училища са известни с добра материална база, качествено образование и поносими за българските семейства цени. Обучението често се провежда на английски или немски език, което улеснява чужденците.

Дания

Дания е популярна сред българските кандидат-студенти заради безплатното си образование. Обективността изисква да кажем, че няма конкретно висше училище в скандинавската страна, което да се слави с особен престиж в сферата на високите технологии и софтуерното инженерство. Все пак можем да отличим университетите в Копенхаген и Архус, така и Техническият университет в Копенхаген като подходящи места за изучаване на софтуерно инженерство.

 

Top 10 на университетите в света

Позиция

Висше училище

Държава

1

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

САЩ

2

Stanford University

САЩ

3

Carnegie Mellon University

САЩ

4

University of Cambridge

Великобритания

5

Harvard University

САЩ

6

University of California

САЩ

7

University of Oxford

Великобритания

8

ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology)

Швейцария

9

National University of Singapore (NUS)

Сингапур

10

Princeton University

САЩ

Източник: QS World University Rankings

 

Обратно в България?

Образованието в чужбина е сериозна инвестиция, която трябва да се изплати след като завършите. И тук стигаме до въпросът „България или чужбина”. За много хора отговорът е очевиден – чужбина. Все пак заплатите в България са много по-ниски в сравнение с държави като Великобритания, Германия, Холандия и т.н. и въпросната инвестиция би се възвърнала по-трудно. Дори може да се каже, че има хора, които гледат на образованието в чужбина най-вече като първа крачка към по-лесна емиграция в определена държава. Тъжно, но факт.

Когато говорим за софтуерно инженерство има една съществена разлика. Днес човек може да работи за определена компания от всяка точка на света, особено когато говорим за работа свързана с компютри. България впрочем има и един от най-бързите Интернет услуги, което е сериозно предимство. Чуждестранна заплата и български разходи – това е напълно възможно в този бранш.

Top