fbpx
Начало » Специалности » Компютърни науки и ИТ » Информационни технологии

Информационни технологии

Последните години в ИТ сектора минават под знака на непрекъснатия недостиг на квалифицирана работна ръка. Това, в допълнение към високите заплати, които ИТ специалистите могат да получават, е сигурна предпоставка за развитието и на академичната специалност. Интересът към специалности като информатиката, информационните технологии и компютърните науки през последните години се увеличава, но все още не може да смогне на нуждите на пазара. Вакуумът се запълва от множество частни академии, които успешно предлагат ускорени курсове и практически ориентирано обучение.

 

Защо има недостиг на кадри

Много от младите хора може би не знаят това, но България всъщност има доста дълги традиции в компютърните науки и информационните технологии. Още преди 89-та година, нашата страна е един от центровете на ИТ индустрията в бившия Източен блок. “Легендарните” компютри Правец са само черешката на тортата. У нас е имало институти и средни училища, които активно подготвят специалисти. През 90-те години обаче икономическата активност замира, а с нея спада и качеството на образованието.

Днес много от учебните програми по информатика са остарели, а фокусът е изместен върху тежката теория на висшата математика, вместо практичните приложения, които са необходими на програмистите днес.

Така се оказахме с много висши училища и много специалности, но с малко подготвени специалисти за нуждите на икономиката на 21-век. Картината наистина се променя и частният сектор играе ключова роля в този процес. Липсата на кадри обаче е остър проблем, който все още ограничава растежа на сектора.

 

Защо точно България

На фона на казаното дотук, интересът към инвестиции в страната ни започва да изглежда странен. България обаче има редица истински и важни предимства:

  1. По-евтина работна ръка. “Евтина” в този случай означава получаваща заплати от по няколко хиляди лева. Но и това е по-малко в сравнение с разходите за програмисти в Западна Европа.
  2. Стабилна данъчна система. Въпреки проблемите с корупцията, страната ни е добро място за правене на бизнес. Имаме ниски данъци, сравнително устойчиво законодателство и икономическа стабилност (Колкото и невероятно да ви звучи това в период, в който нямаме правителство. Оказва се, че такова не е необходимо за силна икономика).
  3. У нас бавно и полека се заражда истинска start up култура. Много млади хора не се страхуват да инвестират и да работят за себе си. В ИТ сферата е пълно с примери за успешни компании, които тръгват от България, а не са плод на чуждестранни инвестиции.

 

Образованието в България

Най-добрите университети

Класацията на родното просветно министерство категорично показва, че най-доброто място за изучаване на ИТ у нас е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Най-старото висше училища изпреварва Американския университет в България (където има само Компютърни науки) и Нов български университет, които допълват челната тройка. Прави впечатление, че второто и третото място са заети от частни висши училища. Това показва, че държавните по-бавно се адаптират към променящите се изисквания на пазара на труда.

Четвъртото място е заето от Университета по библиотекознание и информационни технологии. УниБИТ доскоро рядко попадаше в полезрението на медиите. През последните години става популярен благодарение на редица политици, които скоростно защитиха докторати във висшето училище. Така или иначе, тази слава явно се е отразила добре на университета, защото той видимо напредва в класациите за образование. Челната петица се допълва от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

 

Топ 5 на висшите училища по направление Информатика и компютърни науки

 

Висше училище

Град

Резултат

1

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

София

74

2

Американски университет в България - Благоевград

Благоевград

67

3

Нов български университет

София

64

4

Университет по библиотекознание и информационни технологии

София

59

5

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Пловдив

57

Източник: Министерство на образованието и науката

 

Какво остана извън топ 5

Първо - трябва да обърнем внимание на слона в стаята: Техническият университет в София със сигурност е едно от най-добрите места за изучаване на ИТ у нас. Специалностите чисто формално са включени в направление Комуникационна и компютътрна техника, а не в Информатика и компютърни науки, което обяснява липсата му в класациите на МОН.

ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” също има силен факултет по информатика и много малко не достига на старопрестолния ВУЗ, за да се вреди в топ 5 на класацията на просветното министерство. Варненският свободен университет и Бургаският свободен университет имат съвместни програми с частни ИТ школи, което също трябва да се отбележи като положителен пример.

 

Частните ИТ академии

Другият сериозен “борец” срещу дефицита на кадри в ИТ индустрията е самата ИТ индустрия. Пионери в това отношение бяха Телерик, с тяхната академия. След това беше създаден и Софтуерния университет в София. Академиите пропускат висшата математика и се фокусират повече върху практичната страна на обучението. Това позволява на възпитаниците им да се реализират бързо, нерядко още преди да са завършили курса си.

И докато в стандартното висше образование винаги говорим за нуждата от връзка с бизнеса, то тук тя е налице. Не само защото академиите са частни, но и защото работят с много други компании от сектора по време на образователния процес. Завършилите ги не получават диплома или академична степен, а сертификат, но и той се цени от доста компании.

 

Образованието в чужбина

Великобритания

Едва ли може да има съмнение около 2-те най-добри университета за следване в Обединеното кралство. Това са вездесъщите Оксфорд и Кеймбридж, които доминират класациите по всякакви предмети и ИТ не прави изключение. Но обучението на Острова е достатъчно добро, за да можете спокойно да обмислите и алтернативни университети, където и конкуренцията при приема е по-малко жестока. Университетите в Единбург (в Шотландия), Манчестър, Хъл, Ланкастър, LSE и редица други са примери за подобни висши училища, които се представят добре в класациите.

 

САЩ
Когато говорим за високи технологии и ИТ, то в САЩ има един хегемон  - MIT. Масачузетския технологичен институт води във всички класации. Плътно зад него следват Харвард, Станфорд, Принстън и т.н. Хората, често се стряскат от астрономическите суми, нужни за следване в американско висше училище и бързат да отхвърлят Америка като вариант. Трябва да знаете обаче, че има предостатъчно възможности за стипендии и студентски кредити, които да помогнат. Освен това, в перспективна специалност като ИТ, може да откриете много добри програми в редица университети. Не забравяйте и за колежите, които предгладат 2-годишни associate’s degree   (подобно на българския професионален бакалавър).

 

Германия

Федералната република е истински магнит за кандидат-студенти от България и цяла Източна Европа. Техническият университет в Мюнхен (TUM) често е определян като най-доброто място за изучаване на информационни технологии. Хумболтовия университет в Берлин, както и Техническият институт в Карлсруе (KIT) са други висши училища, които обезателно трябва да споменем. Германската икономика се развива бързо и определено има нужда от кадри в ИТ сектора. Така образованието там създава и добри предпоставки за бърза кариерна реализация.

 

Франция

Изненадващо, но висшите училища във Френската република не се представят особено добре в класациите, когато говорим за ИТ. Нито един университет в страната не попада в топ 50, което е рядкост сред водещите страни в света. Може би това е свързано с като цяло по-слабото представяне на френските висши училища в техническите специалности като цяло. Тук обаче ще ви посъветваме да откриете статията за грешките, които се допускат при използване на класациите. Ако Франция е страната, която ви влече - не се колебайте. Ecole normale supérieure в Париж и Ecole Polytechnique са двете висши училища, които се смятат за най-престижни.

 

Холандия

Когато говорим за високи технологии няма как да не споменем и Холандия. ИТ сектора в Ниските земи е особено интересен, заради иновативните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат там. Ако се интересувате от нанотехнологии или бъдещето на изкуствения интелект, в комбинация с ИТ, то вероятно ще си намерите подходяща програма в Холандия. Ако трябва да отличим някое висше училище, то не можем да пропуснем Техническия университет в Делфт и Университета в Амстердам.

 

Какво остана извън водещите страни

Ако желаната от вас дестинация не е сред изброените дотук - не се отчайвате. Ние имаме за цел да ви ориентираме, а не да издаваме съдебни решения. Освен това може да помислите и за друго, на пръв поглед по-екзотични дестинации. Например - има причина да наричат Естония - Е-стония. Малката прибалтийска страна инвестира много в образование и интегриране на ИТ в живота на хората.

Испания и Италия също могат да предложат добри възможности за образование, особено за тези, които говорят езика. Ако търсите британско качество на по-поносими цени, то може внимателно да разгледате ИТ програмите на университетите в Шотландия. Въобще - възможностите са много и тепърва ще стават все повече.

Top