fbpx

Икономика

Определение

На теория: социална наука, която описва факторите, определящи производството, дистрибуцията и консумацията на продукти и услуги

На практика: обяснението за почти всичко, което се случва около нас 

Какво се изучава

Микроикономика

Макроикономика

Математика

Статистика

Организационно поведение,

Счетоводство

Управление (Мениджмънт)

Търговско право

Международна икономика

Политика

Маркетинг

Финанси

Човешки ресурси

8 причини да уча икономика

 1. Отлични възможности за кариера – студентите, завършили икономика и икономически специалности, са сред най-добре платените кадри както в България, така и в чужбина
 2. Гъвкавост – изучаването на икономика е обширно понятие и дава възможност за развитие във всяка една индустрия
 3. Икономиката е навсякъде около нас – икономиката стои в основата на нашето ежедневие. Изучаването й помага да откриваме приложението й всекидневно и да разбираме по-добре заобикалящия ни свят.
 4. Разнообразни модули – икономиката е всеобхватна специалност и в изучаването й са включени разнообразни дисциплини – от математика и финанси, през маркетинг до политика и екология
 5. Комбинирани специалности – икономиката обхваща всички сфери на живота и чудесно допълва и други специалности. Много университети в България и по света предлагат възможност за комбиниране на икономиката с друга специалност – Икономика и мениджмънт, Икономика на човешките ресурси, Икономика и финанси и т.н.
 6. Международно поле на изява – да завършиш икономика, независимо дали в България или в чужбина, е прозорец към кариерно развитие навсякъде по света.
 7. Обучение, основаващо се на практиката – икономиката е специалност, която лесно може да бъде разбрана и усвоена, защото се базира на неизчерпаеми примери от реалността.
 8. Финансова грамотност – една от основните ползи на икономическите специалности е общата култура, която развиват в изучаващите я, и най-вече финансовата грамотност и разбирането за функционирането на икономиката. Обучението развива и знания и умения, които са ценни в ежедневното боравене с лични финанси.

Икономика в България

Специалност икономика присъства в портфолиото на почти всички университети у нас. През последните години висшите училища увеличиха значително видовете икономически специалности с цел да привлекат повече студенти. В тази връзка плановете на просветното министерство са направлението „Икономика“ да бъде закрито в университетите, които не демонстрират добро качество на преподаване. Това означава, че в следващите години постепенно ще бъде преустановен приемът на бъдещи икономисти в между 7 и 10 държавни висши училища. Представяме ви топ 10 на българските университети, предлагащи специалност Икономика, предтсавени в най-скорошната класация на МОН:

Топ 10 университети в България

Място Университет Резултат
1. Софийски университет "Св. Климент Охридски" 68
2. Американски университет в България 66
3. Университет за национално и световно стопанство 64
4. Висше училище по застраховане и финанси 57
5. Нов български университет 55
6. Икономически университет 52
7. Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" 50
8. Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 49
9. Стопанска академия "Димитър Ценов" 48
10. Югозападен университет "Неофит Рилски" 47

Източник: Рейтингова система на висшите училища в България, МОН 2016

Кандидатсване

Икономиката е една от най-популярните специалности в  България. Кандидастването изисква подготовка, особено за прием в първите университети от класацията.  В Софийския университет, например, не е достатъчно да имате добри оценки в дипломата си за средно образование. Освен успех от дипломата  и по-конкретно оценките  по предметите математика и чужд език, е необходимо да се явите на кандидатстудентски изпит по математика или да държите матура по математика. В УНСС също трябва да сте подготвени за кандидатстудентски изпити. В частните университети обикновено също има приемни изпити, а в тези с програми на английски език ще ви е необходимо и доказателство за владеене на езика (сертификат или вътрешен изпит).

Икономика в чужбина

Ако трябва да определим държави, в които е най-престижно да се изучава икономика, то задачата ни ще бъде пределно лесна и ясна – Великобритания и САЩ. Всички световни класации за качеството на образованието са категорични – двете англоезични страни са хегемони, не само в икономиката (Economics), но и във всички подобни на нея специалности. В последните години се наблюдава и интерес към бизнес програмите в Испания и в Азия. Представяме ви избора на престижната класация QS World University Rankings за 2017 година: 

Топ  10 университети в Европа

Място Университет Резултат
1. London School of Economics and Political Science 90.3
2. University of Oxford 88.9
3. University of Cambridge 87.2
4. Bocconi University 82.3
5. UCL (University College London) 81.9
6. London Business School 78.6
7. The University of Warwick 78.6
8. Universitat Pompeu Fabra 77
9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology 76.7
10. Stockholm School of Economics 76.2

Източник: QS World University Rankings 2017 

Топ 5 университети в САЩ

Място Университет Резултат
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) 98.2
2. Harvard University 96.8
3. Stanford University 91.8
4. University of California, Berkeley 90.7
5. Princeton 90.1

Източник: QS World University Rankings 2017

 Tоп 5 университети в Азия

Място Университет Резултат
1. National University of Singapore (NUS) 80.3
2. The Hong Kong University of Science and Technology 78.7
3. The University of Tokyo 78.3
4. Peking University 77.1
5. Tsinghua University 76.5

Източник: QS World University Rankings 2017

Кандидатстване

Процедурите по кандидатстване в чужбина по специалност Икономика обиковено са стандартните:

 • Диплома за средно образование или завършен бакалавър (за магистърска специалност)
 • Сертификат за владеене на чужд език
 • За американските университети: SAT

Някои от най-престижните университети в САЩ могат да отсеят големия наплив от кандидатстващи и чрез допълнителни изпити. Много важен фактор при кандидастването в чужбина е подготовката на документите възможно най-рано. Кандидатстването в чуждестранните университети винаги предшества това в българските и е необходимо от рано да се ориентирате в избора си на университет.

Кариерна реализация

Една от хубавите страни на специалност Икономика е, че дава възможност за кариера в различни сфери.  Най-често това са позиции в частния сектор – например финансов анализатор, който изследва икономическото развитие  в страната и света, съветник във финансова къща или служител  в банкови или други финансови институции. Икономистите работят заедно с маркетинговите специалисти и мениджмънта на компаниите и често са част от тях. Завършилите икономика могат да специализират освен във финансовия сектор в макетинговите и рекламните отдели, както и да заемат позиции в компании от почти всяка индустрия. Възможности за реализация има и в публичния сектор  - редица държавни агенции използват услугите на консултанти икономисти. Не  е изключена и ориентацията към научна работа в университети, колежи и други образователни институции. Не на последно място, много политици са с икономическо образование, затова кариера в българската и европейската политика също не е изключена.

Top