fbpx

Графичен дизайн

Ако трябва да дадем отговор на въпроса – какво представлява графичният дизайн, думата, която търсим е – процес. Процес на създаване на визуално изображение, използвайки елементи думи, символи и цветове. Целта на графичния дизайнер е тези елементи да се комбинират или, както самият дизайнер би се изразил, да се композират, създавайки изцяло ново творение или продукт. Трудът на графичния дизайнер може приеме много форми: лога, емблеми, вестници, списания, плакати, книги, реклами, филми и много др., но в основата си мисията му е да привлече нашето внимание и да предизвика реакция от наша страна.

Какво се изучава?

Работата на графичния дизайнер докосва много аспекти на човешката култура. Именно поради тази причина в самото начало на обучението по специалността се набляга на хуманитарни дисциплини като естетика, теория на изкуството, митология, религия, култура и семиотика, обща история на изобразителното изкуство, български език и др. Паралелно с придобиването на добре обща култура и изграждането на артистичен мироглед започва задълбочаването в специализирани дисциплини в областта на изкуството  като приложни и практични аспекти в графичния дизайн, композиция във визуалните изкуства, етюд и портрет, практическо приложение на плаката, цветознание, комбинаторика, перспектива, техника и технологии, техника на осветлението, презентиране в графичния дизайн и композиционни похвати в графичния дизайн.

Заедно с това се изучават и съвременни комуникационни и компютърни науки като компютърно създаване и обработка на изображения, компютърни средства за графичен дизайн, компютърно проектиране и всеки нов софтуер или компютърна програма, която би могла да спомогне за създаването на краен продукт. Графичният дизайнер винаги трябва да бъде в крак с новите технологии.

Как се кандидатства?

Както можете да си представите кандидатстването е много различно от традиционните специалности и няма конкретен отговор, защото малкото висши учебни заведения в България, които предлагат програми по графичен дизайн, имат различни подходи към приема на студенти. Разбира се, трябва да имаш завършено средно образование и трябва успешно да си си взел матурите. Оттук нататък пътеките за различните ВУЗ-ове се раздалечават.Университети в БългарияСлед известно проучване човек осъзнава, че не е лесно да откриеш университет, който да предлага точно тази специалност.

В Националната художествена академия бакалавърската програма се нарича „Рекламен дизайн“ и в нея има катедра по графичен дизайн. Кандидатстването става чрез два тежки изпита по рисуване по натура и по специалността. Вторият изпит по специалността е в две части:- I част - обемно изобразяване в цвят на ахроматична композиция от ръбести геометрични тела (плътни и ажурни)- II част - рекламно пано по зададена тема. Темите покриват областите - промишленост, култура, спорт.Другият университет, които има бакалавърска програма по графичен дизайн е Нов български университет. Кандидатстването там изисква държането на тест по общообразователна подготовка (ТОП), чиято оценка се комбинира с оценката от зрелостните изпити. Други ВУЗ-ове, които предлагат специалността са Техническият университет и Великотърновският университет.

Водещи университети в чужбина

Когато говорим за иновативен и оригинален дизайн Западът диктува тенденциите.  Водещата страна в областта е САЩ, която държи 7 от местата в топ 10 на университети по изкуство и дизайн в света. Институции като Massachusetts Institute of Technology (MIT) и Rhode Island School of Design (RISD) държат второто и третото място, но номер едно е британският Royal College of Art.

Това показва, че европейските университети не отстъпват на американските. Държави като Великобритания, Италия, Финландия и Нидерландия предлагат образование на най-високо ниво и за разлика от България в повечето от тях се изисква представянето на портфолио с твои творби и лично събеседване.

Най-добрите в университети в Европа

Класиране

Висше училище Държава

1 Royal College of Art Великобритания

2 University of Arts London Великобритания

3 Politecnico di Milano Италия

4 Goldsmiths, University of London Великобритания

5 University of Oxford Великобритания

6 Aalto University Финландия

7 Design Academy Eindhoven Нидерландия 

Източник: QS Top Universities

Реализация в България

Завършилите графичен дизайн могат да вплетат уменията си в безброй различни сфери. Те могат да упражняват проектантска, конструкторска и високотехнологична художественоизпълнителска дейност в областта на рекламния дизайн, телевизията, книгоиздаването, печата и всеки бизнес, който иска да има лице пред света.Българският пазар е жаден за качествени кадри в областта. Ако, все пак, бъдем откровени със себе си, трябва да кажем, че много от компаниите търсещи графични дизайнери се заемат сами със задачата да потърсят талантливи и мотивирани млади хора и да ги обучат сами. Реалността в България е, че не ти е нужна диплома, за да практикуваш професията. Този факт има две страни – добра: неограничени възможности за развитие и гъвкавост; и лоша – липса на адекватна връзка между висшите учебни заведения и техния начин на преподаване и нуждите на пазара. Линията образование – бизнес не е прекъсната, тя е несъществуваща. Съветът за  желаещите да се учат и развиват в сферата на графичния дизайн е да започнат стаж в някоя компания и да развиват придобитите умения във всеки свободен момент.

Реализация в чужбина

Шансовете за реализацията в чужбина са много по-големи, особено за талантливите дизайнери. Фактът е лесен за обяснение - сферите, в които може да се реализираш са многобройни, а западният бизнес не се скъпи по отношение на качественото представяне на продуктите си. Компаниите в Европа и САЩ са готови да платят огромни суми, за да изградят корпоративната си визия и да влязат под кожата на потребителя с разпознаваемо лого, с лесен за ползване и изчистен откъм дизайн сайт, с посланието, което искат да предадат на публиката. В конкурентната среда на съвременния бизнес малките неща правят разликите между един или друг продукт, или идея. Дизайнерът е там именно затова – да направи разликата.

Top