fbpx
Начало » Средно образование » Програми » International Baccalaureate (IB)

International Baccalaureate (IB)

Какво е IB?

International Baccalaureate Diploma Programme (IB) е 2-годишна международнопризната образователна програма, насочена към ученици на възраст от 16 до 19 гoдини, желаещи да продължат образованието си в университет. Тя е създадена през 1968 г. в Женева, Швейцария, където и до днес е регистрирана като нестопанска организация International Baccalaureate Organisation, www.ibo.org. Група талантливи и напредничави учители от Международното училище в Женева, с помощта на няколко други международни организации започват Дипломната програма на IB.

Какви са предимствата?

Дипломираните с IB степен с лекота се справят с предизвикателствата на по-нататъшното си образование и кариера. Учениците, обучавани по IB програмата, ще имат възможност да бъдат приети с високи кредити в избрания от тях колеж  или университет. Чрез  IB програмата те получават не само солидна академична подготовка, но и ценни умения за и живота, както и разбиране за основни етични принципи.

Особености на преподаването

Учениците избират 6 предмета в 6 области – 2 езика, математика, експериментални и хуманитарни науки, изкуства (или предмет по избор). Три от предметите се изучават на високо ниво. Интердисциплинарният курс – “Теория на познанието“ и Програмата “Творчество, активност, социални дейности“ допълват академичната програма. Курсът на обучение завършва с Дипломна работа и полагане на изпити, оценявани от комисия на IBO.

Условия за прием

  • Приемен изпит
  • Висок успех (конкретният бал се определят от училищата)
  • Мотивационно писмо на английски език
  • Одобрение на приемна комисия след провеждане на индивидуална среща с кандидата

Оценяване 

Оценяването на постиженията на учениците е чрез редица начини през 2-годишното обучение по програмата. Оценяване на работата на учениците е както от външни екзаминатори, така и от учителите, които им преподават. Цялостната оценка e подложена на внимателнo преразглеждане и модерация, за да се приложи съвместим, международен стандарт на всички ученици по света. Поставянето на оценки следва стандарт на оценяване, създаден едновременно за учебното съдържание и умения.

Реализация

Във Великобритания повечето университети, включително Оксфорд и Кеймбридж, признават международната диплома като алтернатива на А-level.  В САЩ IB дипломата може да послужи за освобождаване от някои от курсовете в университет.

Програмата в България и акредитация

В България има шест училища, лицензирани като IB World Schools, които предлагат IB програма. Това са: BRITANICA Park School, Американски колеж Аркус, Американски колеж в София, Англо-американско училище, Международно училище Увекинд, Меридиан 22 и Международна гимназия “Проф. д-р В. Златарски”.

Всички те предлагат третото ниво на програмата, т.н. IB Дипломна програма, a Увекинд предлага и второто ниво – Middle Years Programme.

В петте училища, в които се изучава Дипломната програма на IB, учениците избират 6 предмета в 6 области – 2 езика, математика, експериментални и хуманитарни науки, изкуства (или предмет по избор).

Top