fbpx

A level

Какво е A Level

A-level (съкратено от Advanced Level General Certificate of Education) е академична програма за ученици на възраст 16-18 години, която се изучава в последните 2 години (т. нар. Sixth Form) от образованието в средно училище във Великобритания.  A Level, е диплома за средно образование, която се издава не само от средните училища във Великобритания, но и от тези, които приравняват обучението си с британската образователна система, независимо къде се намират в света.

Какви са предимствата

Тази диплома се приема за универсален „златен” стандарт при кандидатстване за бакалавърска степен в най-престижните университети във Великобритания и света.

Учениците избират какво ще изучават измежду предмети като езици, математика, физика, химия, биология, история, география, философия, бизнес науки, икономика, компютри, дизайн, музика и т.н. – в общи линии може да се избира от всичко, което се преподава на ниво средно образование и дори повече.

Особености на преподаването

Обучението се провежда изцяло на английски език. Учебният план е в две нива – AS (Advanced Subsidiary) и A2. Обучението  обикновено протича в избран от ученика профил – бизнес и икономика, естествени науки, хуманитарен. През първата година учениците изучават 4 предмета, а през втората (A2) – те се редуцират до 3 предмета, но могат да останат и 4, като целта е знанията да се затвърдят. По всички тях се полагат изпити в края  на годината, които са еднакви са всички ученици в  A Level програмата по света.

Условия за прием

В повечето случаи ви са нужни поне пет GCSE с оценки А*-E. Понякога ви са нужни оценки над B по GCSE при определни предмети.

Оценяване 

Оценките са от А до Е, като А е най-високата оценка, а Е най-ниската. Оценката на всеки предмет се изразява и в точки – по всеки такъв в пръвата AS-level година се оценява с максимум 300 точки, а през втората А2 година – с 600.

Реализация

Успешното полагане на изпитите A-level е предимство при прием в най-престижните британски университети. Тъй като резултатите излизат през месец август, а крайният срок за подаване на документите през UCAS е 15-ти януари, преподавателите в програмата A-level изпращат прогнозните резултати на кандидат-студентите. Университетите поставят изискване за резултатите по съответния предмет и до излизането им кандидатите са с условна оферта.

Програмата в България

У нас тази програма се предлага в: Международна гимназия “Проф. д-р В. Златарски”, Английско средно училище Дарби Колидж, Международно училище St George в София и British School of Sofia. Индивидуалните кандидати могат да вземат изпитите си за A-level в Британски съвет България – оторизиран изпитен център на Cambridge International Examinations.

Приемът е възможен за обучение в 11-ти и 12-ти клас. Годишната такса е приблизително 6 000 евро.

За допълнителна информация: www.a-levels.co.uk

Top