fbpx
Начало » Магистър » University of Nicosia е най-големият и престижен университет в Кипър

University of Nicosia е най-големият и престижен университет в Кипър

Мариян Тодоров е на 26 години и в момента е студент в магистърска степен по специалност „Дигитални медии и комуникации“ в University of Nicosia.

 

 

 

Как избрахте специалността и университета, в който учите?

Моята кариера е свързана с високите технологии. За да мога да съм достатъчно уверен, че съм конкурентноспособен както на българския, така и на международния трудов пазар, реших да запиша своята магистратура тук. Ключово решение да избера този университет е фактът, че за мен беше много важно да не губя стаж, докато следвам. University of Nicosia беше много гъвкав в това отношение. За такива цели имат тясно партньорство с месния бизнес и успяват да предложат възможността от платени и неплатени стажантски програми. От друга страна, съществува и опцията да се започне стаж и в самия университет в отделите, свързани със специалността на студента и неговите умения. Това е изключителна добра възможност за начален тласък за бъдеща работа или обогатяване на натрупания до сега опит. В същото време преподавателите са чуждестранни с много богат опит. За студенти имащи желание да се реализират кариерно в Кипър, университетът има постоянна комуникация с бизнеса и може да препоръчва и среща студенти с потенциални бъдещи работодатели.

Разкажете ни за университета – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

University of Nicosia е номер едно в света, който въвежда специалност „Блокчейн и крипто валути“. Както и първият университет, приел Bitcoin като платежна валута. Той е най-големият и престижен университет в Кипър с повече от 12 000 студента от повече от 60 страни. Тази година беше номиниран в топ 100 на най-добри университети в регион Източна Европа и Централна Азия. Важно е и да отбележа, че е първият университет в Европейския съюз получил пълно отличие по програми за дистанционно и онлайн обучение.

Как протече кандидатстването?

За кандидатстване в магистърска степен са необходими сертификат за владеене на английски език, диплома за висше образование, както и две препоръчителни писма от преподавател или работодател. Препоръката ми към бъдещите кандидат-студенти е да знаят, че сроковете са гъвкави, което означава, че има няколко възможности за започване на семестъра, според специалността. В моя случай имах възможността да започна или през пролетта, лятото, есента или зимата. На официалния сайт на университета има чат опция, където могат в реално време да отговорят на всичките ви въпроси.

Как протича обучението и как е структурирана учебната програма?

Обучението е редовно с лекции след 18:00 до 21:00. Те се провеждат 3 пъти в седмицата. Може и да се запишат и допълнителни курсове при желание. Този вид програма е доста либерална, защото може да се съчетае със стаж или почасова работа през деня.

Кое е най-важното нещо, което научи от обучението си дотук?

Най-важното нещо, което успях да науча в Кипър и най-вече в университета, че тук имаш свободата да бъдеш такъв, какъвто искаш да бъдеш. Разбира се, има и много възможности за професионална реализация за хората, готови да положат малко повече труд. Разстоянието от България е само един час със самолет.  Студентският живот е прекрасен с 340 слънчеви дни с лятно-пролетни температури през цялата година. Университетът организира различни пътувания из цялата страна ежемесечно, както най-различни социални събития свързани със наука, спорт, нощни разходки, нощни излизания и много други.

 

Интервю на Любина Панайотова

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top