fbpx
Начало » Бакалавър » TOEFL – универсален ключ към англоговорящия свят

TOEFL – универсален ключ към англоговорящия свят

  • netpro
  • 09 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за TOEFL – универсален ключ към англоговорящия свят
shutterstock 212241556

Информация за изпита

През 1962 година се провежда конференция с участието на 30 държавни и частни образователни институции от Съединените щати, където се обсъждат възможностите за прием на чуждестранни студенти в американските университети. Конференцията завършва с препоръка за създаване на стандартизиран изпит за проверка на знанията по английски език при кандидатстване за американски университети.

Това накратко е историята на един от най-популярните сертификатни изпити по английски език –  Test of English as a Foreign Language, TOEFL. От създаването му до днес сега, на теста са се явили почти 30 милиона души, което го нарежда сред най-разпространените проверки на познанията по езика. Макар да е създаден в САЩ, днес се приема в цял свят, включително в някои от най-престижните европейски висши училища.

Компоненти 

Четене с разбиране (Reading)

Състои се от  3-5 абзаца , с академична насоченост, всеки от който съдържа около 12-14 въпроса. Общата продължителност на този компонент е около 60 – 80 минути, в които се тества умението на кандидата да извлича основна информация, детайли, идеи и лично отношение.

Слушане (Listening)   

Включва 6-9 записа с 5-6 въпроса към всеки един от тях. Продължителността на всеки от записите е между 3 и 5 минути. Записите включват типични за университета неща като разговори между студенти, академични лекции и дискусии. Текстовете се слушат само веднъж, като по време на слушането е разрешено воденето на бележки. Въпросите имат за цел да докажат умението за разбиране на основни идеи, важни детайли, връзки между идеите, организация на информацията, цел на говорещия и отношението му към текста.

Говорене (Speaking)     

Този компонент се състои от  6 задачи, с които кандидатите трябва да се справят в рамките на  20 минути. Две задачи са независими, а 4 интегрирани. При първите две се отговаря на въпроси, свързани с изразяване  на лични  мнения на познати теми, докато при интегрираните се тества умението за изразяване на академични теми. Оценява се умението за спонтанно говорене, без подготовка и предаване на идеите смислено и свързано.

Писане (Writing)   

Писмената част се състои от две  задачи с два  въпроса, а  времето, с което кандидатите разполагат е 50 минути. Отново ще се срещат с една интегрирана и една независима задача. Първата част съдържа текст за четене на академична тематика (200-300 думи за 3 минути) и лекция или дискусия за слушане на същата тема (200-300 думи за 2 минути). Кандидатите трябва да обобщят информацията в писмен текст в рамките на 150-200 думи. Втората независима задача включва писане на есе (около 300 думи), което изразява мнение, базирано на житейски опит и лични преживявания.

Кога и къде се провежда в България 

В България тестът се провежда в общо осем града. Разбира се, в по-големите градове като София, Варна и Пловдив има голям избор от дати за явяване на изпита. Изненадващо е, че в Гоце Делчев има най-голям избор на дати след София. Други градове, в които ще можете да се явите са: Благоевград, Бургас и Велико Търново. Нови дати се обявяват през всеки 3 до 4 месеца. Информацията за датите, която ще видите по-долу е извадена от официалния сайт на изпита www.ets.org/toefl

Важно е да отбележим, че има възможност да се регистрирате за определена дата до 7 дни преди провеждането на изпита, ако има свободни места в конкретния център. Ако записването се направи до 3 дни преди провеждането на изпита се заплаща допълнителна такса от 35 щатски долара за късна регистрация. По кратки срокове от това не са възможни.

Регистрация и такси

Таксите са в размер на 215 долара за всички изпит, които ще се провеждат през настоящата година.

Трябва да преминете през следните стъпки, за да се регистрирате за изпита: 

–       Регистрация на страница на TOEFL www.ets.org и да създадете свой профил.

–       Посочете две дати за тестуване, като първо и второ желание. 

–       Внесете такса за изпит TOEFL.

Плащането става само онлайн с кредитна/дебитна карта или Paypal. Възможно е плащане в брой в изпитния център, ако използвате услугите им за регистрация. 

Резултати и валидност 

Тестът се оценява по скала от 0 до 120 точки. Всеки от четирите компонента носи по максимум 30 точки, като резултатите в последствие се събират. Вашата оценка ще бъде публикувана онлайн в рамките на две седмици след датата на изпитването. Резултатите се изпращат директно към университетите, които сте избрали, когато сте се регистрирали за теста TOEFL. Можете да поръчате и допълнителни доклади за оценката, за да разберете повече за представянето си.

Много важно е да подчертаем, че ТОЕFL – за разлика от тестовете на Cambridge ESOL например – е с ограничен срок на валидност –  само 2 години.

 

Сравнение на резултатите от различните изпити

IELTS 

TOEFL

CAE

9

118-120

94-100

8,5

115-117

88-93

8

110-114

81-87

7,5

102-109

75-80

7

94-101

68-74

6,5

79-93

59-67

6

60-78

53-58

5,5

46-59

42-52

5

35-45

37-41

4,5

32-34

33-36

0-4

0-31

0-32

 

Къде се признава

TOEFL е сред най-широко разпространените тестове по целият свят. Към момента около 9000 висши училища и колежи в над 130 държави признават резултатите от теста. Към тях трябва да добавим множеството държавни агенции и институции в англоезичният свят, които изискват документ за владеене на чужд език. 

Този тест ще ви бъде необходим при кандидатстване за работна или учебна виза за Съединените щати. Лекарите, които желаят да се реализират в държава, където се говори на английски език, също често трябва да положат подобен изпит. И не на последно място по важност – тестът отваря врати и при кандидатстване за работа в международни компании.

Полезни връзки:

www.ets.org

материал на Андреа Кандела

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top