fbpx
Начало » Новини » To Do List – преди първата година във Великобритания

To Do List – преди първата година във Великобритания

  • netpro
  • 16 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за To Do List – преди първата година във Великобритания

Полетът вече е резервиран. Билетът вероятно е еднопосочен, защото не си сигурен кога точно ще започне ваканцията. Планувал си виждания с всички роднини и приятели, защото трябва да използваш всяка минута, която ти остава преди да заминеш.

По всичко личи, че ще си студент първа година в чужбина.

На фона на дългите гостувания на баба и събирания в парка обаче, текат и куп приготовления за заминаването.

Какво не трябва да забравиш да направиш в дните преди полета?

●     Проучи как се стига от летището до общежитието

Университетът може да предлага трансфери в определени дни и часове от определени летища, но, ако няма как да се възползваш от тях, провери какви други алтернативи има. В зависимост от това къде учиш, може да ти се наложи да смениш няколко влака или автобуса след като кацнеш.

Помни, че правилото във Великобритания е, че автобусите са по-евтини (по принцип, но не винаги) от влаковете. Ако летиш до Лондон и след това трябва да отидеш до друг град, е по-евтино да стигнеш до Victoria Station с автобус от летището и след това да продължиш с влак или автобус до крайната дестинация. Това може да удължи пътя ти, но вероятно ще ти спести немалка сума.

Запази си билети за желания транспорт максимално рано – цените варират в зависимост от сезона и времето на деня, в което пътуваш.

●     Направи списък с необходимите неща за първите седмици

Да, може да си купиш всичко там, но вероятно някой неща ще са по-скъпи, а и ходенето по магазини ще е последното нещо, с което искаш да се занимаваш преди началото на университета.

●     Проучи различни куриерски фирми, с които може да се изпрати всичко, което не се е събрало в куфара

●     Вземи местна валута

Обикновено има много банкомати – както пред супермаркетите, така и при всяка банка, а понякога и в по-малки магазини, но винаги е добре да си подготвен. Освен това, така ще спестиш таксата за теглене от българската ти карта. В същото време не тръгвай с прекалено много пари в брой и ако не виждаш банкомат наоколо, когато плащаш, питай дали могат да ти дадат cashback – сума, която се слага над сметката ти и в замяна я получаваш в брой.

С карта можеш да плащаш почти навсякъде (без много малки магазинчета), но на места могат да ти искат 50 цента такса, ако сметката ти е под определена сума (най-често 5 паунда).

●     Намери Facebook групата на първокурсниците в университета

Включи се в дискусиите, намери съквартирантите си, опитай се да се запознаеш с максимално много хора преди да отидеш на място, за да не си съвсем сам. С повечето от тях познанството ви няма да продължи много, но със сигурност ще има и такива, с които ще заживеете заедно след първата година.

●     Намери други българи, които ще са първа година

Защото понякога, особено в началото, никой друг няма да те разбира толкова добре, a и винаги е добре да си поканен на българските партита, дори и да не ходиш редовно.

Всички големи университети имат български Facebook групи – намери твоята и се представи на останалите. (Имената на групите обикновено са или Bulgarian students at University или Bulgarian Society).

Вземи трансформатор за ток.

Само един. След това можеш да отидеш до най-близкия Wilkinson и да си купиш още за една трета от цената в България. Вземи си и български разклонител, за да решиш проблема с недостатъчното контакти в стаята.

●     Изкарай си Европейска Здравна Карта

Профилактично отиди и на зъболекар – не искаш да те заболи зъб на втората седмица от университетския ти живот.

●     Научи се как се пуска пералня, как се глади и как се готвят основни неща

Това ще спести много главоболия и замразени пици след това.

●     Проучи как се изкарва National Insurance Number

Пусни си документите максимално бързо, защото дори и да не плануваш да работиш по време на следването си, номерът ще ти е необходим за платените стажове, които ще изкараш (а те понякога са задължителни и винаги са невероятно допълнение към това, което ще научиш в университета)

●     Проучи как се изкарва английска банкова сметка

●     Изкарай си паспорт

Да, лична карта е напълно достатъчна, за да се придвижваш в рамките на Европейския съюз, но винаги е добра идея да имаш втори документ за самоличност. Така, ако я загубиш, няма да трябва да чакаш месеци, за да си запишеш час и да си изкараш нова от посолството, а ще можеш да се прибереш и да го направиш за няколко дни в България.

●     Запознай се с материалите, които ще ти изпратят преди началото на учебната година

Вероятно ще получиш конспект за повечето модули няколко седмици преди началото на учебната година. Там ще пише какъв материал точно ще изучавате, как ще протича модула с лекции, семинари или уъркшопи, какви материали и учебници трябва да си купиш (и кои можеш да ползваш от библиотеката). Ако имаш каквито и да е въпроси, не се колебай да се свържеш с лидера на съответния модул – комуникацията с преподаватели е доста по-неформална, лесна и бърза отколкото в България.

●     Проучи какви извънкласни дейности се предлагат.

От българска общност, през спорт и актьорско майсторство, до алпийско катерене и сърф – повечето университети и студентските съвети към тях предлагат много извънкласни дейности. Намери тази, която ти допада най-много и бързо ще намериш нови приятели. Участието в комитетите на различните общества е и много хубав опит, който да добавите към CV-то си.

Материал на Юлия Кошаревска

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top