fbpx
Начало » България » The Independent алармира за рисковете пред британското висше образование ако страната излезе от ЕС

The Independent алармира за рисковете пред британското висше образование ако страната излезе от ЕС

  • netpro
  • 11 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за The Independent алармира за рисковете пред британското висше образование ако страната излезе от ЕС
UK

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще нанесе удар върху икономиката, научноизследователската дейност и възможностите на завършилите университетите да започнат работа. Около това мнение се обединиха британски дейци на висшето образование, използвайки трибуната на авторитетния британски вестник The Independent.

„Членството на Великобритания в ЕК прави нашите университети по-силни, подпомага икономическия растеж, прави завършващите конкурентоспособни и допринася на развитието на научните иновации“ – коментира Джулия Гудфелоу, вицепрезидент на организацията „Университети – Британия“ и вицеканцлер на Кентския университет. Според нея Великорбитания ще изгуби много в областите на науката, иновациите и високите технологии, ако страната напусне блока.   фактори които дългосрочно генерират икономически растеж, продуктивност и прогрес“. 

Според нея членството в ЕС има позитивно влияние върху стандартите във висшето образование в страна и е помага да се затвърди добрата репутация на британските университети. Статистиката показва, че в тях учат 125 хиляди студенти от ЕС, наливащи в икономиката на страната 2.2 млрд. лири годишно. От научното финансиране от страна на европейския бюджет годишно в британската икономика влизат допълнително още един милиард лири. 

Предвижда се през 2016 или 2017 във Великобритания да се проведе референдум за излизането на страната от Европейския съюз. 

Източници: Агенция Фокус; Тhe Independent

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top