fbpx
Начало » Любопитно » Разкрихa схема зa $25 000 000 зa нeчecтнo влизaнe в US yнивepcитeти

Разкрихa схема зa $25 000 000 зa нeчecтнo влизaнe в US yнивepcитeти

  • bobi
  • 15 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Разкрихa схема зa $25 000 000 зa нeчecтнo влизaнe в US yнивepcитeти

Близо 50 души са замесените в схема за уреждане влизането в университет на децата си по незаконен път. Сред тях са актьори и главни изпълнителни директори. Федералните власти разкриха, че схемата струва $25 милиона и предимно урежданите места са били за университетите Йейл и Станфард, пише Reuters.

Най-голямата схема за измама в образованието в САЩ започва от малка компания за подготовка на кандидатите за колеж, базирана в Нюпорт Бийч, Калифорния. Тя си е служила с подкупи на треньори, нереални резултати на тестовете, лъжливи снимки, за да може децата на богатите родители да бъдат приети.

„Тези родители са от каталога за богатство и привилегии. За всеки студент, влязъл с измама, стои един наистина талантлив неприет кандидат“, заявява американският адвокат Андрю Лепинг.

Уилям Сингър ръководи фирмата Edge College & Career Network, която е движела целия процес. 58-годишният собственик се е признал за виновен по обвиненията за управление на схемата, която му печели от $100 000 до $2,5 милиона за услугите на уредено дете.

„Подкупвах или купувах треньори на място“, е казал Сингър, като се е признал за виновен по обвинения, включително рекет, пране на пари, възпрепятстване на правосъдието.

Снимка 411869

Част от замесените са актрисите Хелисити Хъфман от хитовия сериал „Отчаяни съпруги“, Лори Лоуглин. Хъфман ще бъде освободена под гаранция от $ 250 000, а съпругът на Лоуглин, Масимо Джини, който е известен моден дизайнер ще плати $1 милион.

Скандалът е последният и най-мащабният от поредица измами, свързани с незаконно уреждане на място в университетите. През последните няколко години около 300 служители на реда са обиколили цялата страна, за да извършат арести на замесените в схемите.

Прокурорите засега са назовали 33 родители и 13 треньори и сътрудници в бизнеса на Сингър. Други замесени родители са Мануел Хенрикес, изпълнителен директор на Hercules Capital Inc, Гордън Каплан, съ-предсидател на интернационалната адвокатска кантора Willkie Farr & Gallagher, Бил Макглашър, който оглавява инвестиционния клон на частния фонд TPG Capital и Дъглъс Ходж, бивш главен директор на фирмата за управление на инвестиции Pimco.

Ръководителите на схемата и родителите, които са платили децата им да получат място в престижен университет могат да бъдат осъдени на 20 години затвор.

„Това, което правим е да помогнем на най-богатите семейства в САЩ да намерят училище на децата си“, обяснява Сингър.

Нито един студент не е обвинен до този момент. Властите твърдят, че никои от тях не са знаели за измамата. Прокурорите казват, че от университетите зависи как ще постъпят с приетите по незаконен начин студенти. Университетът Йейл и Университетът в Южна Калифорния си сътрудничат с властите относно предприемането на следващи действия.

Рудолф Мередит, бившият футболен треньор на женския отбор в Йейл, е подала оставка през ноември след 24 години на този пост. Тя е приела подкуп в размер на $400 000 от Сингър. Друг бивш треньор по ветроходство в университета Станфорд също се е признал за виновен.

Прокуратурата разкри, че схемата е започнала през 2011 година, като е включвала и услуги за влизане в Тексаския университет, Университетът в Джорджтаун, Университетът Уейк Форест и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Част от измамата включва родителите да лъжат, че децата им имат увреждания, което им осигурява допълнително време на изпити. След това те са съветвани да изберат един от двата тестови центъра – в Хюстън или в Тексас, в които фирмата на Сингер има контрол.

Администратори в тези тестови центрове са обвинени във взимане на подкуп от десетки хиляди долари, за да позволят клиентите на Сингър да мамят на изпита. Или да преправят коректните отговори на грешни на кандидати, взели изпита. Сингър предварително се е уговарял с родителите какъв резултат трябва да получи тяхното дете.

Фирмата му също помага на родителите да изфабрикуват снимки, на които децата изглеждат като много подготвени атлети. Били са използвали снимки от интернет, обработвани със софтуер.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top