fbpx
Начало » Любопитно » MBA in Food and Wine в Аlma Graduate School, Италия

MBA in Food and Wine в Аlma Graduate School, Италия

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за MBA in Food and Wine в Аlma Graduate School, Италия
MBA in Food and Wine в Аlma Graduate School, Италия

Казвам се Лора Савова, на 35 години от София. Понастоящем следвам  MBA, програма „Food and Wine” в Alma Graduate School, Италия, Болоня. В последните 10 години виното съпътства професионалния  и личния ми живот.  Преди 2 години се реших на рискованата крачка „предприемачество” и стартирах собствен бизнес в сферата на ресторантьорството. След серия от няколко професионални винени дегустации, започнах все повече да се увличам по винената култура и изобщо от историята на виното. Стигнах до извода, че ми липсва познание и обучение по темата. Тръгнах малко отзад напред, но за мен беше важно да добия както академично, така и практическо образование.

И така, всичко започна като на шега и се разви с много бързи темпове. Направих проучване кои университети предлагат подобна специалност. Възможните варианти бяха Италия, Франция, Гърция, САЩ, Австрия и Швейцария.

 

Защо Италия и Аlma Graduate School?

 

Италия е една от държавите с най-големи традиции и сферата на винената и хранителната култура. Тук това е изкуство, страст и стил на живот. Когато говорим за вино, храна и изкуството да се наслаждаваш на живота, неминуемо в съзнанието ни изниква Италия, хълмовете осеяни с лозя, агритуризма, малките територии, усмихнатите хора, пейзажите под средиземноморското слънце. И човек започва да се захласва!

Alma Graduate School e бизнес подразделението на Universita di Bologna, най-стария университет в западния свят. Историята му датира от 1088 година, когато е основан в Болоня, град, който от своя страна е един от най-големите университетски центрове в Европа. И отново – традиция, история, култура. Тези думи имаха водещо значение за мен при избора ми на университет. А всъщност тогава нямах и бегла представа колко ще се увеличи тежестта им впоследствие.

И така всичко започна с един имейл, който изпратих на координационният отдел на Alma Graduate School, имащ обща “разузнавателна” цел. И оттам насетне, че и до този момент, не ме оставиха и за секунда. Получих цялата информация, необходима за кандидатстването и съпътстващите го процеси и документи. Както и цялостно съдействие до приключване на кандидатстването.

 

Изисква се завършена степен Бакалавър. Дипломата трябва да е акредитирана от Министерство на образованието, превeдена и легализирана, както и заверена от италианско посолство. Поне 2 години професионален опит, CV, мотивационно писмо, 2 препоръки от преподавател и работодател. Добрата новина е, че ако не разполагате с удостоверение за GMAT  или GRE, можете да се явите на изпит в университета (лично или онлайн). Цялата процедура по подготовка на документите отнема около месец и половина – два, в зависимост от това колко сте организирани и мотивирани. Процедурата за български граждани е улеснен от факта, че като членове на европейския съюз сме освободени от тъй нареченото „permeso di sogiorno”, което всъщност е разрешението за пребиваване в Италия. Всичко друго, в това число и “codice fiscale”, еквивалента на нашето ЕГН в Италия, се изготвя от International MBA Team на Alma Graduate School. От мен се изискваше само да изпратя по имейл и поща определен набор от документи. Не срещнах никакви затруднения и всичко мина много гладко, тъй като подкрепата на университета беше огромна и навременна. Процедурите бяха напълно ясни и прозрачни, а ако имаше спънки, реакцията беше винаги навременна и точна. За което безкрайно много благодаря на целия екип.

 

Първата стъпка беше предварителното кандидатстване

по електронна поща. Последва одобрение, интервю и изпит. Взех изпита и одобриха кандидатурата ми. Но след това дойде съмнението как ще се справя с финансирането на цяла една година в Италия, без да имам работа и достатъчни доходи. И тук имаше две добри новини. Alma Graduate School предлага  стипендии на своите студенти и работи в тясно партньорство с Уникредит Банка Италия. Освен че е основен спонсор на една от програмите „Retail and Banking Business”,  банката предоставя студентски заеми при много добри условия. Получих стипендия за една част от таксата за обучението и изтеглих заем, който покрива останалата част, както и личните разходи за живот за една година.

 

Трябва да призная, че преди да започна MBA нямах ни най-малка представа колко натоварено и интензивно ще бъде обучението. Даже бих казала, че само хора, които са минали през това, имат яснота какво всъщност е MBA за една година. И тъй като това е не просто магистратура, а специално обучение, имащо за цел да тренира и обучава кадри за мениджърски позиции, методите на преподаване, материала, който се изучава, програмната схема нямат еквивалент и в един момент просто се сливат с реална работна обстановка.

 

Първият семестър или “убиецът”, както го наричат, е наистина изключително тежък. Характерното за него е, че се изучават задължителните за всички програми специалности. Независимо дали си впрограма „Food and Wine” или “Fashion, Design and Luxury Goods”, няма как да избягаш, задължително изучаваш International and Corporat eFinance, Financial and Managerial Accounting, Marketing, Corporate Strategy, Leading People and Organizatons. Няма как да станеш мениджър, ако нямаш поне базово познание по тези предмети. Учебният процес протича като в реална работна атмосфера в реално време, с реалните позитиви и негативи от работа с хора в екип. Много домашни и проекти, чийто краен срок за изпълнение не рядко съвпада с дата за изпит.

Преподавателите са на много високо ниво. Повечето от тях работят в Ню Йорк, Лондон, Рим, Милано.

 

Всички лекции се провеждат под формата на презентации

 

и се качват на платформата на университета, откъдето ги теглим впоследствие. Има задължителни учебници и допълнителни материали, които съпътстват образователния процес. Обучението е изцяло на английски език. Освен това, доста често университета организира събития и кани известни личности, които изнасят лекции и правят презентации за студентите. Последният гост, когото имахме честта да посрещнем беше Mr. Simon Philips, General Manager of Consumer Products – The Walt Disney Company. На практика не остава време за нищо. В един момент всички осъзнахме, че не сме разбрали кога всъщност е дошла зимата. Последното, което помнехме, беше лятото. Есента мина неусетно.

Справихме се и сега продължаваме напред, вече малко по-спокойно поради факта, че всеки плува в своите си „води” или иначе казано, специалности.

Седемдесет и осем  човека от 39 националности – бих казала, че обстановката е повече от международна. Ние обаче наричаме това – глобализация. Изумително е как различните култури, религии и традиции намират пресечна точка и съумяват да говорят общ език.

 

Това, не е просто MBA, нито просто диплома за висше образование. Това е изживяване, което ще остави своя безценен отпечатък в живота на всеки един от нас. Това е опит, който не може да се научи в нито една класна стая и цената, която плащаме е всъщност таксата за университета на живота.

Като човек с повече хуманитарна насоченост, за мен от първия семестър особено интересни предмети бяха „Leading People and Organisations”, “Marketing” and “Corporate Strategy”.  Тези курсове учат, че освен технически и финансови знания, за да бъдеш добър мениджър е необходимо да имаш т.нар. „емоционална интелигентност”. А именно да те е грижа за хората, които работят в дадена компания, защото именно човешкият ресурс е това, което прави един бизнес успешен и развиващ се.

 

Това, което липсва в Болоня е обособен студентски район, както и общежития към всеки отделен университет. Това не само усложнява първоначалния процес на устройване, но понякога има и негативни последици с продължение. Съгласяваш се да живееш на място и с хора, които не познаваш, а това само по себе си е риск, който за съжаление няма как да избегнеш.Иначе има три общежития на територията на Болоня, но те са разположени доста далече от центъра на града и излизат доста по – скъпо, отколкото ако живееш под наем в апартамент.

 

Има множество агенции, които отдават апартаменти под наем, но само две се занимават изключително и само със студенти. Условията, при които работят и едните и другите, се различават разбира се, но понякога не е ясно кое зло е за добро и обратното. Договора със стандартна агенция се подписва за срок не по-кратък от една година и изисква – депозит в размер на наема за три месеца, плюс агентска комисионна 10% от размера на годишния наем, едно месечен или двумесечен срок на предизвестие за напускане. Ако изберете да подпишете договор със студентските агенции, комисионна няма, депозита е в размер на двумесечния наем, но тук идва уловката – срокът на предизвестието е шест месечен.  Средна цена на самостоятелна стая в апартамент е между 330 и 450 евро на месец, понякога с включени разходи за режийни, но в зависимост от локацията може да стигне и до 800 евро.

 

Ако сте склонни да делите стая с още някой, цената пада в рамките на 220 и 290 еврo. Сметките за газ, ток, и вода пристигат на всеки два месеца и обикновено са в порядъка на 60 -120 евро на месец на човек, в зависимост от сезона и консумацията.Отново със съдействието на International MBA Team на Alma (както наричаме университета по между си) се свързах с предишни студенти и агенцията, която отдава апартаменти и стаи под наем на студенти в Болоня.  

 

Дойдох в Болоня в края на август 2012

 

тъй като предварителните занятия започват в началото на септември и до тогава трябваше да съм се устроила и приключила с всички документи. Успях да свърша всичко за една седмица, независимо от перипетиите, с които се сблъсках. Като например апартамента, който наех, и който напуснах след едва два дни, тъй като не се спогодих със съквартирантките си. Но мога само да съм благодарна, че различията ни се проявиха за такъв кратък период от време.

 

Сега деля двустаен апартамент с колега от Alma, който е родом от Армения и е в програмата “Retailand Banking Business”.  Освен че сме близки приятели и учим в един и същи университет, имаме и какво да научим от различните дисциплини, които изучаваме, както и от националностите си. Получава се един безкраен обмен на информация, което е много полезно и образователно.

 

Цената, която плащаме на стая, с включени разходи за режийни е 450 евро на месец. Приблизително още толкова са необходими за ежедневни нужди на месец. Като цяло животът е доста скъп, особено в сравнение с България. Но, разбира се, всичко зависи и от чергата, според която се разпростираме в харчовете си.

Студентския живот в Болоня е разнообразен до такава степен, че доста често пречи на ученето. Безброй кафетерии, заведения, барове, както и множеството концерти, които се организират от Общината разсейват доста. Всеки уикенд големите улици се затварят за автомобили и стават пешеходни зони, където множество артисти развличат публиката.

 

Театър, кино, изложба, музей…винаги има какво да се прави

 

и е навреме споделено между студентите. Сред нашата група е особено популярно организирането на вечери. Понякога тематични, наблягайки на различните национални традиции, друг път – спонтанни. Всеки се радва да сподели своята култура в тази тъй богата интернационална среда.

 

Смятам, че програмата, както и самата Италия, дават големи шансове за развитие. Особено за тези, които имат нови, интересни идеи и са готови да се борят за своето бъдеще.Отделът по кариерно развитие се грижи да получим добри позиции за стаж и работа, но някои хора вече са се ориентирали накъде ще поемат и са направили собствено проучване на определени компании. Единственият проблем, които понякога се явява е езиковата бариера. Много е важно да имате поне основни познания по италиански, които в последствие да развиете.

 

Лично аз се радвам, че уча в Италия и Alma Graduate School. Тук добрите възможности дебнат отвсякъде. Трябва само да си нащрек, да ги грабнеш и да се възползваш от точните неща, които идват в точното време и на точното място. Точно това смятам да направя и аз. И вече съм предприела стъпки в тази посока – бизнес в Италия. Страната където добрите идеи намират приложение и се ценят.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top