fbpx
Начало » Новини » Brexit – отговори на вашите въпроси

Brexit – отговори на вашите въпроси

  • netpro
  • 13 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Brexit – отговори на вашите въпроси
brexit

Какъв ефект ще има Brexit  върху висшето образование във Великобритания?

Все още не може да бъде даден еднозначен отговор на този въпрос. Зависи предимно от това как Великобритания ще се отнесе към емиграцията, както и от решенията на останалата част от ЕС по отношение на Великобритания.

Как ще се отрази това върху работещите в сферата на висшето образование?

Значителна част от работещите в сферата на висшето образование във Великобритания се състои от граждани на ЕС. Несигурността по отношение на техния статус в страната (засилвана от факта, че сегашният премиер отказва да подсигури правото им да продължат да работя ) предполага търсене на възможности другаде. Това е тревожно развитие за сектора, тъй като то предполага, че държавата може да претърпи т.нар. изтичане на мозъци – най-добрата и на-светлата перспектива за обръщане навън. Те могат да придобият квалификацията и за преподаване, и за извършване на научна дейност в университетите във Великобритания, които досега са имали възможността да подбират най-добрите кадри в академичните среди на Стария континент.

Как ще се отрази това на учащите?

Има редица проучвания, които показват, че броят на чуждестранните студенти, които избират Великобритания като дестинация за обучения ще намалеее след като излизането на страната от ЕС стане факт. Освен това обаче, има и данни за противоположни тенденции- студенти от определени региони да бъдат привлечени заради спада на паунда. Ако покачващите се такси и забавянето на процесите при издаването на визи направят по-трудно ученето във Великобритания, много бъдещи студенти могат да се обърнат към други държави в ЕС. Предвид, че студентите от другите държави в ЕС се дипломират с по-високи постижения от британските си връсници, отливът на студенти може да навреди не само на университетите и научните институти във Великобритания, а и като цяло на пазара на труда, тъй нато по-качествените кадри ще се насочват другаде.

Ще пострада ли науката?

Преди вота се говореше за това какви постъпления получава Великобритания от ЕС за научни изследвания- несравнимо повече от това, което държавата инвестира. Много от проучванията в страната са финансирани от еврофондовете, така че, напълно възможно е парите, които Великобритания ще спести от членството си в ЕС да бъдат пренасочни към университетската наука. Настоящото правителство не отдава голямо значение на публичното финансиране на висшето образование.

Също така, вече има сведения от британските университети, че те са избягвани, когато става сума за проучвания, финансирани от ЕС заради несигурността. Докато този факт е в най-добрия случай анекдот, той най-вероятно не надхвърля границите на въображението, но изглежда сякаш може да се случи, ако не се намери правилния път и несигурността не се уталожи.

Ако веднъж Великобритания напусне ЕС, достъпът до европрограмите ще бъде спрян, освен ако страната не се превърне във външен партньор. Когато Швейцария реши да спре свободното движение, за нея бяха замразени редица европрограми, включително Erasmus + и Хоризонт 2020. В най-скоро време Великобритания ще се сблъска със същата ситуация, особено ако правителството не гласува за подобна на норвежката система за свободно движение, а за точково базирана система за мигрантите.

Ще продължат ли студенти от държави извън ЕС да учат във Великобритания след Brexit?

Няма причини излизането на Великобритания от ЕС да повлият на учащите от държави, които не членуват в него. Всъщност, в кратък срок спадът на паунда може да повлияе положително в това отношение. Британските университети все още са сред най-добрите в света и ще продължат да предлагат качествено образование според високите световни стандарти, въпреки временната несигурност.

Ще продължат ли студентите от ЕС да избират Великобритания за дестинация за висшето си образование след Brexit?

Все още нищо не се е променило за студентите от ЕС и може би сега е най-подходящият момент за кандидатстване за тези, които искат да учат във Великоритания. След излизането от ЕС, таксите за обучение може би ще бъдат увеличени до нивото на тези за останалите чуждестранни студенти. Това означава много повече пари, а е възможно и правителството да спре да предлага студентски заеми за учащи от ЕС. Най-неприятното е, че студентите, които вече учат в страната, могат да пострадат от увеличението на таксите по време на следването си.

Също така е възможно британските университети да продължат да предлагат съшите условия за обучение на студенти от ЕС, но засега това са само догадки.

Про-европейския статут на образователния сектор поне донякъде вдъхва увереност на студентите от ЕС, че висшите училища ще продължат да работят в тяхна полза.

Как резултатите засягат британските студенти?

Броят на британците, които заминават да учат в страна от ЕС, е значително по-малък от този на студентите, отиващи да учат във Великобритания,а най- много британски студенти има в САЩ. Доколкото тези, които искат да учат в ЕС ще бъдат засегнати, в някои случаи те ще се сблъскват с по-високи такси за обучание, затруднения с визите и намалени възможности за работа. В никакъв случай няма да бъде същото като за студентите от ЕС, избрали да учат във Великобритания.

Изходът на вота може да има реално значение за програми като Erasmus +, от която британците могат да бъдат изключение. Възможността за студентска мобилност е популярна за студентите от Великобритания но, освен ако страната не е способна да договори влизане в програмата, тя вече няма да съществува.

В края на краищата, секторът ще пострада от решението за Brexit и това ще се отрази директно върху студентите- потенциално ще засегне общностите в кампусите, академичните и научните възможности за успех и пазара на труда за вече завършилите.

 

Източник : http://www.qsdigitalsolutions.com/blog/your-questions-answered-brexit-3/?source=pardot&medium=email&campaign=newsletterDecember16

                                                                                                                                           

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top