fbpx
Начало » Любопитно » Alter ego – един алтернативен фестивал

Alter ego – един алтернативен фестивал

  • netpro
  • 19 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Alter ego – един алтернативен фестивал
plakat alter ego 2016

Театър-лаборатория Алма Алтер за поредна година среща любителите на алтернативното изкуство с гости от чужбина в рамките на фестивала Alter ego.

От 2008 насам всяка есен за седмица театърът на Софийския университет става арена на дискусии и интересни представления и пърформанси. Деветият Alter ego започва на 24.10 и приключва на 28.10, а входът, както винаги, е запетайка на лявата ръка.

Alter ego възниква преди 8 години като форум, на който се срещат теорията и практиката, за да обсъдят тенденциите и възможностите пред съвременния алтернативен театър. Трупи от различни  държави от целия свят всяка година показват своите постижения в „живия“ театър, комуникират с публиката и от това се раждат нови, интересни, също толкова живи идеи за теми на представления.

Сцената на театър-лаборатория Алма Алтер се превръща през тази седмица в арена на дебати за състоянието на културата и театъра в частност. Публиката се среща с актьори и създатели на представления от различни части на света. Tова става повод за размисъл, за сблъсък на гледни точки, за сътворяване на нещо ново като резултат от дискусиите. Поставя се неизменния въпрос: Алтернативният театър е алтернатива на какво? Всеки участник в дискусията има своя отговор.

Тази година гостите на Alter ego са от Франция, Италия, Уелс и Иран. Във вторник, 25.10 и петък, 28.10, между 12 и 15 часа, ще се състои дискусия на тема Алтернативния театър, а в сряда и четвъртък (26 и 27.10) по същото време можете да станете част от уъркшопи с тема „Случващия се театър“.

Представленията, които ще се играят в рамките на фестивала, включват много интеракции и дискусии с публиката – това е най-важната особеност на „живия“ театър. Всичко, случващо се на сцената на Алма Алтер, е тук и сега, а едно изиграване може да бъде коренно различно от следващото. Това зависи изцяло от публиката и нейните реакции.

От възстановяването си през 2000 година театърът участва в много международни фестивали преди самата трупа да стане организатор на собствени събития. Трупата на Алма Алтер прави близки за младите хора автори като Шекспир, Лорка, Адам Мицкевич и Гео Милев, представяйки ги чрез похвати като добронамерена ирония, комедийни елементи, сред много музика и разговори. Актьорите не са отделени от публиката. Напротив – те следят реакциите на всеки от присъстващите и импровизират на момента според това, което публиката им подаде. На сцената се поставят и авторски спектакли на актьорите от трупата.

Последния ден на фестивала – 28.10 – е и моментът, в който участниците ще получат признание за своето творчество. На специалната церемония по закриването ще бъдат раздадени международните Алтер награди.

 

Събитието се провежда със съдействието на Институт Сервантес, Френския културен институт и БНТ2.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top