fbpx
Начало » Бакалавър » Aerospace Engineering във Великобритания

Aerospace Engineering във Великобритания

  • netpro
  • 15 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Aerospace Engineering във Великобритания
student

Визитка:

Име: Асен Костадинов

Възраст: 23 години

Град: Саутхемптън, Великобритания

За приема

Кандидатстването за всички университети във Великобритания се извършва през стандартизираната система на ucas.co.uk. Необходимата информация и документи се попълват директно в сайта и след това системата изпраща копия до избраните университети. Всеки кандидат има право да избере до 5 университета на територията на Великобритания. Крайният срок за кандидатстване в почти всички университети е около Коледа (изключение правят Оксфорд и Кеймбридж, където срокът е средата на месец октомври).

Стандартизираната система предлага много удобен и улеснен начин за кандидатстване (за сравнение, в Съединените щати все още доста университети изискват различни документи при кандидатстване, което усложнява процеса ненужно), самият аз не срещнах никакви особени проблеми.

За университета

Изборът ми беше изцяло базиран на репутацията на инженерния факултет на Саутхемптънския университет. Във Великобритания повечето университети са големи и покриват обширен набор от специалности (инженерство, медицина, изкуство и т.н.). Важно е обаче университетът да се избере на базата на репутацията му за определена специалност. Добър съветник при този избор са различните класации, които са лесно достъпни в Интернет. Те предлагат голям набор от критерии и са най-често базирани на мнения на ученици и работодатели. Самият аз прекарах доста време в преглеждане и разучаване на различни класации преди да избера 5-те университета, в които да кандидатствам.

Саутхемптънският университет се отличава с отлична репутация за инженерство сред работодателите. Другият решаващ фактор за мен беше по-приятния климат на Южна Англия.

Специалността

Специалността ми е Aerospace Engineering (в превод – нещо като самолетостроене и авиационна техника). Програмата е доста техническа и предлага избор за специализация в аеронавтика (самолети) или астронавтика (сателити, совалки, и тн…).  Продължителността на програмата е 3 години за бакалавърска и 4 години за магистърска степен. Учебният материал през първите две години, характерен за повечето инженерни специалности, включва предмети като: механика, математика, материали, информатика, динамика, термодинамика и подобни. Други по-тясно свързани с авиацията предмети са: аеродинамика, реактивни двигатели, авиационен дизайн, въведение в авиацията и тн. През третата и четвъртата година се предлага възможност за допълнително профилиране.

Обучението включва голям брой проекти с практическа насоченост като проектиране на лек самолет, изработване на космически кораб за мисия до Юпитер, изпълняване на полети с цел изследване характеристиките на даден самолет и други.

Като човек, който се интересува от самолети, техника и авиация, намирам специалността за доста атрактивна поради големия брои практически занимания. Много от тях се провеждат в партньорство с инженерни компании и професионалисти, които участват в оценяването и дори предлагат допълнителни възнаграждения за изключително добро представяне.

Любопитна подробност е, че Саутхемптънският университет и специално моята програма имат отлична репутация във Формула 1. Всички английски отбори от Формула 1 взимат поне по един ученик всяка година на едногодишен платен стаж.

За очакванията

Смея да твърдя, че (засега) очакванията ми се покриват напълно. Имам възможност да изучавам специалност, която винаги ми е била интересна. Университетът прави всичко възможно да внесе разнообразие не само в начините на оценяване, но и в средствата, с които се води самият учебен процес. Например, голяма част от лекциите включват интересни демонстрации като полети с безпилотни самолети.

Финансовата страна на обучението

 

Таксите за университета са покрити от студентския ми заем, който има минимална лихва. За квартира, храна и джобни заделям не повече от 6 000 британски лири на учебна година (9 месеца).

Възможност за работа и свободното време

Аз не съм работил, но университетът предлага не малко възможности за почасова работа за студентите.

Добре известен факт е, че университетите във Великобритания предлагат добри условия за спорт. През първите две години от обучението ми (преди да отида на стаж) бях във университетския отбор по волейбол. Участвах в много състезания, за които често се налагаше да пътувам до други градове в Англия.

Настоящето

В момента завършвам третата и последна година от бакалавърската ми степен. Едно от най-големите предимства на образованието в Англия е възможността за стаж. Аз самият знаех за тази възможност още преди да кандидатствам и именно затова избрах университет, който има доби връзки с индустрията. След втората година направих едногодишен стаж в Еърбъс. Времето там ми помогна да направя равносметка на всичко научено и да проверя дали знанията ми отговарят на стандарта, нужен за да си успешен инженер. През тази една година добих огромно количество опит и научих изключително интересни подробности за авиацията.

Бъдещето

 

В близко бъдеще смятам да запиша магистратура (отново в областта на авиацията), а след това ще кандидатствам за работа в някои от големите самолетостроителни компании.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top