fbpx
Начало » България » 80 ученици от страната създават нови бизнес модели

80 ученици от страната създават нови бизнес модели

  • netpro
  • 20 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за 80 ученици от страната създават нови бизнес модели
I miasto

От ТВ игри за насърчаване на спестяването през курсове, използващи иновативен подход като обучение на работното място, до „задължителните“ мобилни и уеб приложения за управление на личните финанси, спечелиха сърцата на журито на провелия се този уикенд Иновационен лагер за ученици, организиран от JA и NN България, в рамките на съвместния проект „Социални иновации“.  В лагера, провел се в JA Startup Хамбар в София Тех Парк, се включиха 80 ученици от над 20 населени места, сред които Пловдив, Бургас, Благоевград, Сандански, Русе, Велико Търново, Якоруда, Варна, Пазарджик, София. 

 

Младите иноватори получиха право да се състезават на националния кръг на инициативата, в конкуренция с 400 кандидати. Те показаха своите нестандартни творчески идеи в решаването на  предварителен казус, работиха самостоятелно или в екипи и дадоха над 200 различни идеи за повишаване на финансовата грамотност.

 

Класирани са 80 финалисти от 36 училища от цяла България. В началото на инициативата те се срещнаха и запознаха със своите съотборници, като бяха разпределени в 16 екипа. В групи по 5 участници, те решаваха казус, разработен от екипа на NN България. Предизвикателството беше свързано с повишаване на финансовата грамотност като подход за решаване на проблемите, свързани с равнището на доходите след трудоспособна възраст.

 

По време на работата си учениците трябваше да покажат творчески, екипни и бизнес умения в решаване на предизвикателството. 8 доброволци от екипа на NN България ги подкрепиха в процеса по решаване на социалния проблем, свързан с ниското ниво на финансова грамотност. Доброволците насърчиха учениците да стигнат до най-добрите решения, като влязоха в ролята на техни ментори.

 

„В NN вярваме, че финансовата грамотност е сред ключовите житейски умения в съвременния свят, защото качеството и удовлетвореността от живота във все по-голяма степен зависят от нея. Във все повече държави като основен социален проблем се очертава ниското равнище на доходи на лицата след трудоспособна възраст. Затова решихме да насочим вниманието на младите социални предприемачи към разработването на решения, които биха увеличили финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст, като средство за обезпечаване на доходи за годините след пенсиониране.“ каза г-н Николай Стойков, Главен изпълнителен директор на NN България.

 

В края на втория ден от иновационния лагер, в събота следобед, младежите трябваше да защитят своето решение в рамките на 3-минутни презентации на сцена пред жури, в което участваха Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България, Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA, Магданела Делинешева, директор „Училищни програми“ на JA, Цветомир Илиев, ръководител отдел Инвестиции в NN и Цветан Бучков, специалист Мониторинг на IT системи в NN.

 

„Джуниър Ачийвмънт България дава възможност на младите хора да покажат своя творчески потенциал и умения да представят иновативните си идеи,” каза г-жа Милена Стойчева, изп.  директор на Джуниър Ачийвмънт България „Вярваме, че всяка добра идея може да прерасне в печелившо бизнес решение, стига да бъдат преценени условията за реализацията й. Насърчаваме  участниците в лагера да помислят и да представят цялостна бизнес концепция за осъществяване на идеята си.”, допълни г-жа Стойчева. 

 

Кои са победителите в състезанието?

 

Първа награда, таблети и раници от NN, получи идеята за курсове за повишаване на финансовата грамотност, които да се провеждат на работното място. Иновативното в подхода е, че поставя работодателя в центъра на „информационната кампания“, която вдъхновява служителите да повишават своята информираност. Идеята беше предложена от Екип „10“, в който участваха Стелиана Дзукова, СУ „Г. Бенковски“, Пазарджик, Виктория Адамова, 2АЕГ „Т. Джеферсън“, София, Борис Ангелов, VII СУ „Н. Геров“, Варна, Лили Стоева, ЗПГ „Кл. Тимирязев“, Сандански, Ванеса Лалева, ПГСУАУ „Ат. Буров“, Силистра. Учениците предлагат разработването на уеб платформа FINFUTURE, в която чрез ролеви игри хора от всички възрасти да повишават своята осведоменост за пенсионната система и за собственото си финансово благополучие на стари години. Платформата ще предлага размяна на ролите и в семейството, за да могат децата да разбират родителите си, когато например не им разрешават да направят желана покупка.

 

Второ място получи идеята на ученици за създаване на курсове и обучения, които се предоставят доброволно от студенти последна година и от млади финансисти. Над нея работи Екип „12“, Мария Ташкова, ПМГ „Баба Тонка“, Русе, Илияна Банкова, ДФСГ „Интелект“, Плевен, Василена Банчева, СУ „П. Яворов“, Плевен, Георги Костадинов, ПАГ „Г. Милев“, Русе, Катрин Кацарка, СУ „К. Тричков“, Враца.  

 

На трето място журито класира предложението за създаване на ТВ шоу, „Стани богат пенсионер“, в което за всеки верен отговор участниците получават паричен стимул, който отива директно в пенсионния им фонд. Като млади „продуценти“ се изявиха учениците от Екип „8“ в Иновационния лагер, Юлиян Йорданов, ПГОТ „Св. Ив, Рилски“, Перник, Мариела Младенова, ПГ по търговия и ресторантьорство, Враца, Иво Андреев, ПГ „Проф. д-р Асе Златаров“, Видин, Цветан Тилев, СУ „Г. Бенковски“, Пазарджик, Мариана Длагонска, ЗПК „Кл. Тимирязев“, Сандански.

 

Победителите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България – г-н Николай Стойков. Двамата с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева, поздравиха младежите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top