fbpx
Начало » България » 80 студенти участваха в обучение по предприемачество

80 студенти участваха в обучение по предприемачество

  • netpro
  • 16 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 80 студенти участваха в обучение по предприемачество
QJ1A9844

80 студенти и 10 преподаватели от 8 университета от София, Варна, Пловдив и Благоевград  участваха тази седмица в двудневно обучение, организирано от JA Bulgaria и Нестле България. С инициативата партньорите дават старт на деветото издание на програмата за стартиращ бизнес за студенти, JA Startup. 

В рамките на два дни участниците преминаха през всички основни елементи на програмата, създадена от Джуниър Ачийвмънт през 2008 г. и обновявана непрекъснато – от генериране на идея и намиране на подходящия екип, до презентация пред жури и „инвестиция“ от потенциални инвеститори.

„Предприемачество – що е то?“, „Генериране на идеи за бизнес – как?“, „Уроци от неуспехите при стартиране на бизнес“, „Твоята презентация на твоите идеи“ са част от темите в двудневното обучение, което продължава до края на днешния ден в JA Startup Hambar в „София Тех Парк“. От тази година организаторите включват и нов елемент – „founders’ corner“- активност, при която студенти, които имат предприемаческа идея, но нямат екип, с който да я реализират, могат да намерят съмишленици сред останалите участници.

„Вече близо десетилетие ние от JA работим в сътрудничество с Nestle България за развиване на предприемаческа култура и предприемчиво мислене и поведение у студентите. Поставихме началото на активно култивиране на предприемаческата екосистема много преди тя да бъде оформена като модерна тенденция в обществения живот на България. Горди сме с тази пионерска роля и се радвам, че продължаваме заедно напред – към изграждането на една по-щастлива нация от предприемчиви млади хора“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България. 

Аделина Костова, мениджър Човешки ресурси и мениджър Управленческо развитие зона EMENA в Нестле България сподели:Нестле България е дългогодишен партньор на Junior Achievement и подкрепя като спонсор  програмата  Startup (Учебна  компания за студенти). Инициативата дава възможност на младежите да разберат по-добре ролята на бизнеса в обществото и е в унисон с  основните  принципи на компанията за създаване на  споделена стойност в обществото и подкрепа на младите хора в тяхната професионална реализация.

През 2013г. Нестле стартира Nestlé needs YOUth (Нестле се нуждае от младите хора), която едновременно стимулира, укрепва и развива работоспособността на младите хора. С тази програма Нестле и партньорите на компанията в „Алианс за младежта“ насочиха усилията си да осигурят готовност за работа на младите хора, независимо от степента на образование и вида на предпочитаната кариера. За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за младежи на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. Над 6 500 възможности за работа и обучение предоставиха Нестле заедно с партньорите от Алианс за младежта в България за периода 2014-2016 год.. Нестле групата се ангажираха за нови 230 000 възможности за работа до 2020 год. в Европа.” 

====    

За партньорството между JA и Nestle 

Oт 2008 г. до днес програмата Startup на JA България е подкрепяна от Нестле България. Компанията е ежегоден домакин на годишните обучение за студенти и преподаватели, нейни служители са участници в различни инициативи на Джуниър Ачийвмънт България – „Мениджър за един ден“, „Изгряващи звезди“ и други.  Добавена стойностна партньорството тази година дава и отворената сесия с преподавател от Hult University. http://www.hult.edu/   

За Джуниър Ачийвмънт България (JA България)

Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България (www.jabulgaria.org) е член на организацията Junior Achievement Worldwide и нейното регионално подразделение Junior Achievement Europe.  JA е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „от предприемчиви хора към щастлива нация“.

За Нестле България 

Нестле България има дългогодишни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 19 години развива стажантските си програми. В края на 2013 г. бе обявен и стартът на инициативата на Нестле за младежка заетост в Европа „Nestle Needs YOUth“ („Нестле се нуждае от младите хора“), в рамките на която в България компанията даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Нестле България поема ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на над 300 млади хора.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top