fbpx
Начало » България » 74 години от смъртта на великия поет и хуманист Никола Вапцаров

74 години от смъртта на великия поет и хуманист Никола Вапцаров

  • netpro
  • 22 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за 74 години от смъртта на великия поет и хуманист Никола Вапцаров
nikola-vapcarov

  Утре се навършват 74 години от кончината на великия български поет Никола Вапцаров. Разстрелян на 23 юли 1942 г., неговото творчество и житейски пример достигат до нас и днес, когато думите му са също толкова релевантни на съвременните размирни времена, колкото и тогава.

  Никола Йонков Вапцаров (1909-1942 г.) е голям български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената, издадена приживе негова стихосбирка, „Моторни песни“, излиза през 1940 г. Превеждан е на десетки езици.

  На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду множество предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.

  През 1937 г. е обявен първият конкурс на Радио „София“ за оригинална радиопиеса. Малко известно е, че Никола Вапцаров печели втора награда на този конкурс с едноактната драма „Бент“, която остава незаписана.

Днес от 18:30 ч., в къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” № 37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г. по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение от свои книги.

  От 19:00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Ти помниш ли…” с режисьор и сценарист Мая Вапцарова. Посетителите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с наследниците на поета – Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, както и с най-младия от рода – Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”, чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top