fbpx
Начало » България » 70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас

70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас

  • netpro
  • 19 юни 2015
  •  Коментарите са изключени за 70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас
medicine 1

70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас. Голяма част от тях искат да се насочат към Германия, сочат последните тревожни данни.

Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна, категоричен бе председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков в сутрешния блок на бТВ. Самият той всеки месец плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба. 

„Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи“, подчерта той. Болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това, заяви Наков. 

На нас ни трябва малко, за да останем в България. Вече виждаме, че се правят малки стъпки и макар и малки, те са в правилната посока, сподели от своя страна Диана Бележанска – председател на Асоциацията на студентите медици в България. Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец – за тези, които имат тази възможност.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top