fbpx
Начало » Бакалавър » 7 образователни дестинации, за които не сте се замисляли

7 образователни дестинации, за които не сте се замисляли

  • bobi
  • 28 май 2019
  •  Коментарите са изключени за 7 образователни дестинации, за които не сте се замисляли

Когато става въпрос за следване на висше образование извън пределите на родната срана, всички се сещаме за държави като Великобритания и САЩ. Но обучението в чужбина става все по-достъпно, а възможностите – все по-разнообразни. Едва ли някога сте се замисляли да учите в държавите, които следват. Те са нестандартни, с многоцветен културен живот и разцъфтяващ сектор на образованието.

  1. Малайзия

Малайзия е една от най-евтините държави за учене извън Европа. Таксите за обучение са в порядъка на 3,000 евро на година, а разходите за живот също са ниски. Висшето образование в Малайзия едно от най-престижните в Азия, с водещ университет University of Malaya, който попада в топ 350 в света. Азиатската страна приветства международни студенти чрез програмите си за обмен, както и редицата клонове на западни университети. За студентите от чужбина се предлагат и множество стипендии. Малайзия е държава с разнообразни култури, а столицата Куала Лумпур е космополитен град с модерна архитектура, вкусна храна и кипящ нощен живот. Наоколо пък ще намерите красиви тропически гори и плажове.

  1. Нигерия

Африка засилва присъствието си на международна образователна дестинация, с все повече държави, които инвестират в своите университети. Нигерия участва с три институции в класацията за световно образование QS, но в нея има още 130 университета. Най-известните програми са тези в сферата на здравеопазването и медицината. Всички програми се преподават на английски език. 

  1. Южна Корея

Южна Корея е един от „четирите азиатски тигъра“ на високо развитите икономики заедно с Сингапур, Хонконг и Република Китай. В страната се наблюдава ръст на международните студенти през последните няколко години и не е трудно да разберем защо. Корейското правителство инвестира значително в сектора на висшето образование в изграждане на връзки с чуждестранни университети, възможности за стипендии, улеснен процес за отпускане на визи и атрактивни опции за кариерен старт.

Все повече университети предлагат програми на английски език, а някои представители от САЩ и Великобритания имат филиали в Южна Корея. Предимство на образованието там са по-ниските такси за обучение, които са еднакви за местни и международни студенти и варират от 3,000 до 5,000 евро на година.

  1. Бразилия

Бразилия може да се похвали с голям брой университети, много от които се появяват в световните класации и доминират сред институциите в Латинска Америка. Основно предимство на образованието там е безплатното обучение в държавни университети на ниво бакалавър. Преди да бъдат приети в бразилски университет, кандидатите трябва да докажат владеене на португалски език. За следване в южната държава е необходима и студентска виза. Вълнуващият студентски живот е основен бонус – държавата е известна с динамичния си нощен живот, нестихващите музика и танците.

  1. Ирландия

Ирландия е известна с много неща, включително Гинес и ирландските танци. Това, което не е особено популярно за нея, е селекцията от университети, разположени на малката й площ. От античния Trinity College Dublin до модерния Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI), в Ирландия ще се намери подходящото място за вас.

Всички програми се преподават на английски език, а за студенти от ЕС образованието е безплатно.

  1. Индия

Индия е разнообразна държава с богата история. Индийската икономика е една от най-мащабните в света и образованието е неизменна част от нея. В последната си програма за образование Индия има за цел да привлече 200,000 международни студенти до 2023 година.

Много от индийските вузове се фокусират върху програмите по науки и инженерство. Едно от големите предимства на следването там са значително по-ниските разходи за живот и такси за обучение от почти всяка една държава извън Европа. 

  1. Нова Зеландия

Нова Зеландия е алтернатива на обучението в Австралия. Страната разполага едва с 8 университета, но те всичките попадат в топ 600 в света. Всяко висше училище там определя своите такси за обучение, затова и те много варират. Средно таксата за международни студенти в програми по изкуства и социални науки е около 11,000 евро на година, а за инженерни науки – около 14,000. За сметка на това разходите за живот са сравнително ниски. Животът в Нова Зеландия определено е вълнуващ и авантюристичен, с разнообразие от дейности на открито, които може да практикувате.

  1. Тайван

Тайван също е една от държавите в Азия, които имат ясна цел за привличането на международни студенти – тук бройката е 150,000 до 2020 година. Стратегиите за постигането й са повече програми на английски език и възможности за стипендии.

Водещият тайвански университет, National Taiwan University, попада в топ 200 университета в света, а още 32 вуза от азиатската държава участват в класацията като цяло. Таксите за обучение са доста ниски – чуждестранните студенти плащат около 1,000 евро на година в повечето университети, но частните институции изискват по-високи такси. Както повечето азиатски държави, Тайван съчетава баланс между старинното и съвременното. Повечето университети се намират в столицата Тайпей, където са разположени сградите на много технологични компании.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top